Jump to content
george1255

Wiercenie w emalii

Recommended Posts

Cześć. Potrzebuje porady nt wiercenia w emalii. Chcę zamontować termometr e bocznej ścianie. Mam kociołek lidlowy.

Jak to ogarnąć aby garnek posłużył jeszcze przez dłuższy czas? Co zrobić jak odprysnie emalia? Jakie wiertło użyć?

 

 

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciężko... Lepiej odpuścić sobie bo można uszkodzić i zacznie rdzewieć... A jak musisz to weź wiertła z kobaltem i wierć sobie np otwór 2mm później rozwierc na 4, później na 6, 10, 12 itp

Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ech, kiedyś się w to bawiłem. Generalnie lipa. Emalia to niewdzięczny materiał do obróbki, prawie na 100% będą odpryski przy wierceniu. Z doświadczenia powiem, że szkoda czasu, szkoda nerwów i szkoda garnka. Jak się uprzesz, to możesz spróbować. Odpryski musisz uzupełnić emalią dopuszczoną do kontaktu z żywnością. Jest taka, zwie się Famoksyd, ale droga w ch... więc nie wiem czy gra jest warta świeczki. Do czego używasz tego garnka? Zacieranie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem do kociołka CraftbeerPi, mieszadło i tak sobie warze. Jako czujnik używam Ds18b20, jednak często wplątuje mi się w mieszało. Dlatego chciał boczny otwór i dobrać dłuższą gilzę z PT100 bo jest podobno dokładniejszy. 

Jeżeli nie wiercenie to taki montaż jak w załączniku. ktoś spotkał się z taką gilzą? Czy zwykła prosta gilza sięgająca połowy garnka przy ściance też wystarczy bez zbędnego kombinowania?

PT100.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prosta przy brzegu garnka wystarczy. Tylko będziesz miał problem/nie problem z pokrywką.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 24.11.2020 o 15:25, george1255 napisał:

Czy zwykła prosta gilza sięgająca połowy garnka przy ściance też wystarczy bez zbędnego kombinowania?

 

Dokładnie tak jak pisze @yoshko, takie rozwiązanie wystarczy ;)  Jak chcesz mieć pewność pomiaru, to dodatkowo zaizoluj garnek matą zagrzejnikową.

Share this post


Link to post
Share on other sites
36 minut temu, Piwosz86 napisał:

 

Dokładnie tak jak pisze @yoshko, takie rozwiązanie wystarczy ;)  Jak chcesz mieć pewność pomiaru, to dodatkowo zaizoluj garnek matą zagrzejnikową.

 

Jakiej grubości matę termoizolacyjną polecasz? Jak efekty stosowania takiej maty?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tracisz mniej na temperaturze zacieru podczas przerwy.

Edited by yoshko

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, tmk1 napisał:

Jakiej grubości matę termoizolacyjną polecasz? Jak efekty stosowania takiej maty?

 

Grubości są różne, wiadomo że jak kupisz cieńszą, to wystarczy owinąć garnek kilka razy i będzie OK. Ja mam taką 3 mm, owinięte ze trzy razy, tą srebrną stroną w kierunku garnka. Chodzi o ekranowanie, żeby ciepło odbijało się od maty i nie uciekało "w powietrze" :)  Bez izolacji temperatura brzeczki przy ściance garnka zawsze będzie ciut niższa niż w środku. Różnicę można zniwelować izolując garnek. Wtedy temp brzeczki w miarę równo się rozkłada w całym garnku. Dodatkowo plusem jest to, że ta temp nie będzie tak szybko spadać.

Edited by Piwosz86

Share this post


Link to post
Share on other sites

O efekty pytałem bardziej pod kątem czy ktoś badał ile mniej temperaturka spada, ew. szybciej wzrasta przy ogrzewaniu elektrycznym automatycznym :) akurat w piątek przyjdzie mi taka mata 3mm i będę sprawdzał z ciekawości przy moim garnku z automatyczną regulacją temp. 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, tmk1 napisał:

O efekty pytałem bardziej pod kątem czy ktoś badał ile mniej temperaturka spada

 

Osobiście nie badałem tego ale wiem z wielu opinii innych piwowarów, że taka izolacja gara robi różnicę. Do tego stopnia, że z powodzeniem raciera się "na lenia", gdzie przez godzinę temperatura potrafi spaść zaledwie o 1 - 2 stopnie ;)  Podgrzewanie też idzie dużo szybciej, bo mniej ciepła ucieka na zewnątrz.

Edited by Piwosz86

Share this post


Link to post
Share on other sites
 

Dokładnie tak jak pisze [mention=8031]yoshko[/mention], takie rozwiązanie wystarczy   Jak chcesz mieć pewność pomiaru, to dodatkowo zaizoluj garnek matą zagrzejnikową.

Gar mam ocieplony 1cm pianka jaka stosuję do ocieplania kegów i kolumn jeden z wiodących producentów destylatorów, więc raczej się zna :-)

 

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.