Jump to content
sqymon

AIPA - z ekstraktów niechmielonych - mało sprzętu w domu

Recommended Posts

Witam

 

Uwarzyłem już 2 warki z brwe-kitów Coopersa - IPA'e (na glukozie) i Pilsnera (na samych słodach). IPA w smaku ok, ale to nie to czego się spodziewałem - wyszły braki w znajomości piwnych stylów, w sklepie kupowałem IPA'e więc i uwarzyłem IPA'e, z tym że ta ze sklepu jest na amerykańskich chmielach a ta z brew-kitu już nie - i ot lekkie rozczarowanie po pierwszej degustacji

A pilsner, jak narazie 2tyg w butelkach, ale po pierwszej degustacji to mniej/więcej to czego się spodziewałem

 

Teraz przyszła kolej na podniesienie poprzeczki i w końcu chce tą AIPA'e 😉 

 

Ogólnie ze sprzętów mam tylko podstawowe rzeczy - jeden fermentor z kranikiem i reszta gadżetów, garnek max 12l, chłodnicy też brak

Z surowców na razie nie ma nic - w tym momencie ten post w celu przygotowania do zakupów. Czytając etykiety tego co mi smakowało planuje zakup:

  • 2x ekstrakt słodowy PALE ALE 1,7kg (total 3,4kg)
  • chmiel Magnum
  • chmiel Chinook
  • chmiel Citra
  • Chmiel Mosaic
  • drożdże Fermentis Safale US-05 11,5g

 

Piwko ma mieć wyraźne nuty amerykańskich chmieli.

 

Planowana procedura warzenia:

  1. do garnka 12l wlewam 6l wody i zagotowuje łącznie z 1,7kg ekstraktu
  2. na początek na 0' daje 30g Magnuma i 30g Chinooka
  3. pod koniec gotowania w 55min dodaje 30g Citry i 30g Mosaic
  4. na 60' wyłączam grzanie, zamieszać żeby zrobił się stożek z chmielin, chwile poczekać i zlewać do fermentora
  5. w fermentorze dodać drugi ekstrakt (+1,7kg) i wymieszać
  6. zalać zimną wodą do 20l (z szybkich obliczeń po zalaniu otrzymam brzeczkę o jakichś 40-45stC) - wkładam do wanny z zimną wodą, w ciągu godzinki powinno ejść do 25stC
  7. drożdże idą w ruch (11,5g - 1 saszetka)
  8. teraz drożdże robią swoje 10-14dni ?
  9. cukier, butelkowanie z refermentacją

 

Czy to ma sens? Czy chmiele OK? Piwo ma mieć wyraźne aromaty AIPA, goryczka też może być wysoka

Nie chce przeprowadzać fermentacji cichej bo nie ma drugiego fermentora, niby drogi nie jest ale... nie od razu Kraków zbudowali

 

Edited by sqymon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mniej więcej tak. Ale.

1. Dodaj ekstrakt po zagotowaniu wody ściągając garnek z płyty grzewczej w celu uniknięcia przypalenia. Dokładnie wymieszaj i dopiero wtedy ponownie zacznij grzać.

2. Ok, ale wcześniej sprawdź w kalkulatorze poziom IBU (np. https://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/)

3. Ok.*

4. Dodatkowo bym to jeszcze przefiltrował.

5. Można tak zrobić. Można też wlać do gara pod koniec gotowania i wtedy wszystko rozmieszać.

6. Ok. W ciągu godziny raczej nie zejdzie do 25C. Chyba, że masz mega zimną wodę w kranie. U mnie zajmuje to jakieś 3-4h (schodzę w tym czasie do 21-22C). Pamiętaj jednak, że schłodzenie do tej temperatury jest niewystarczające dla tych drożdży. Powinieneś dodatkowo schłodzić brzeczkę w lodówce do 15-17C i wtedy dopiero zadać drożdże. Podczas fermentacji wskazane jest stopniowe podnoszenie temperatury.

7. Ok. Jeśli masz zamiar uwadniać to zacznij uwadniać dopiero po schłodzeniu brzeczki do zakładanej temperatury (15-17C)

8. Dla bezpieczeństwa fermentuj 3 tygodnie.

9. tak

 

*Patrząc na ilość ekstraktów i chmielenie bardziej z tego wyjdzie APA niż AIPA ale ok.

Cichej nie musisz przeprowadzać w drugim fermentorze.

 

Właśnie planuję AIPA na ekstraktach więc możesz skorzystać z mojej receptury (warka nr 62) jaki i każdej innej z linku poniżej:

 

Powodzenia.

 

Edited by Jancewicz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przeliczyłem skład warki na brewness.com i wprowadziłem pewne modyfikacje w chmieleniu na goryczkę i zwiększyłem też trochę chmiele na aromat

2020-11-25_07h04_44.thumb.png.44416d35a20cf73fed22cc20d4cb451d.png

IBU 87

 

Co do cichej fermentacji i chmielenia na zimno - mam pytania bo nigdy tego nie robiłem

  1. jeśli bede chciał zrobić to w tym samym fermentorze to po prostu czekam aż sie burzliwa skończu (BLG nie spada) i moge uznać to że rozpicząłem cichą?
  2. fermentacje planuje przeprowadzać w 17-18stC, chmielu na cichą dodać 4 dni przed rozlewaniem - posapać po wierzchu? zamieszać?
  3. czy potem moge normalnie butelkować z zaworka w fermentorze czy musze jakoś przelewać / filtrować ?
Edited by sqymon

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, sqymon napisał:

Przeliczyłem skład warki na brewness.com i wprowadziłem pewne modyfikacje w chmieleniu na goryczkę i zwiększyłem też trochę chmiele na aromat

 

IBU 87

 

Co do cichej fermentacji i chmielenia na zimno - mam pytania bo nigdy tego nie robiłem

  1. jeśli bede chciał zrobić to w tym samym fermentorze to po prostu czekam aż sie burzliwa skończu (BLG nie spada) i moge uznać to że rozpicząłem cichą?
  2. fermentacje planuje przeprowadzać w 17-18stC, chmielu na cichą dodać 4 dni przed rozlewaniem - posapać po wierzchu? zamieszać?
  3. czy potem moge normalnie butelkować z zaworka w fermentorze czy musze jakoś przelewać / filtrować ?

 

87 IBU przy pewnie ~12°blg może być ciężkie do picia. Jeśli chcesz mocną goryczkę, to celowałbym w 50-55.

Możesz chmielić w tym samym fermentorze - po prostu wsyp chmiel, gdy blg będzie stabilne przez kilka dni. Nie musisz mieszać.

Po chmieleniu na zimno ciężko będzie butelkować z tego samego fermentora. Musisz oddzielić chmieliny, jeśli dostaną się do butelek, będzie gushing.

Sprawdzone metody to cold crash i dekantacja od góry, na wlot rurki druciak i/lub pończocha na wylot.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ehh, to wygląda ze bez doinwestowania w drugi fermentor, węzyki i jakieś worki filtracyjne sie nie uda...

Zmodyfikowałem recepturę żeby zredukować IBU do 52

2020-11-25_13h22_44.thumb.png.d0791b3c911e3ca73aca44d5b969ce09.png

 

Pytanie, czy bez chmielenia na zimno da rade uzyskać aromaty/smak typowy dla APA / AIPA ? czy raczej będą one słabo wyczuwalne?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cóż, chmielenie na zimno z pewnością mocno podbija aromat. Można jeszcze chmielić na whirpool (hopstand), tylko zdaje się, że nie masz chłodnicy, więc też ciężko.

Weź też pod uwagę, że Po wyłączeniu palnika nadal będzie zachodzić izomeryzacja alfakwasów, do momentu, aż temperatura brzeczki spadnie poniżej 80°C, ewentualnie do oddzielenia chmielin. Także goryczka będzie wyższa niż wyliczona, a trochę stracisz na aromacie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A teraz jeszcze jedno pytanie laika.

Załóżmy że założę jakieś filtr (pończochę, gaze itp) między kranik a zaworek grawitacyjny. Do butelek dam cukier a nie do do fermentora.

Czy piwo/brzeczka musi być zamieszana po chmieleniu na cichej żeby aromatu wymieszały się w całej objętości?

 

Wiem że od drugiego fermentora i innych sprzętów docelowo nie uciekne, ale na razie grudzień przed nami i cała masa "gwiazdkowych" wydatków... 

Edited by sqymon

Share this post


Link to post
Share on other sites
40 minut temu, sqymon napisał:

A teraz jeszcze jedno pytanie laika.

Załóżmy że założę jakieś filtr (pończochę, gaze itp) między kranik a zaworek grawitacyjny. Do butelek dam cukier a nie do do fermentora.

Czy piwo/brzeczka musi być zamieszana po chmieleniu na cichej żeby aromatu wymieszały się w całej objętości?

 

Wiem że od drugiego fermentora i innych sprzętów docelowo nie uciekne, ale na razie grudzień przed nami i cała masa "gwiazdkowych" wydatków... 

 

To bardzo mała powierzchnia i momentalnie się zapcha - szczególnie, że zaciągnie chmieliny z dna fermentora. Nie słyszałem, żeby ktoś butelkował bezpośrednio z fermentora, w którym chmielił na zimno (choć może jest ktoś, kto wymyślił na to dobry sposób i akurat się nim podzieli).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do powierzchni to sobie zdaje sprawę że rurka zaworka to za mała średnica, myślę o czymś pośrednim pomiedzy tylko na razie brak konkretów. Jestem inżynierem, może coś wymyślę 😉

 

Ale podstawowe pytanie ? Trzeba zamieszać czy nie ? Bo jak trzeba to w ogóle nie ma tematu i trzeba kupować fermentor

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, sqymon napisał:

Co do powierzchni to sobie zdaje sprawę że rurka zaworka to za mała średnica, myślę o czymś pośrednim pomiedzy tylko na razie brak konkretów. Jestem inżynierem, może coś wymyślę 😉

 

Ale podstawowe pytanie ? Trzeba zamieszać czy nie ? Bo jak trzeba to w ogóle nie ma tematu i trzeba kupować fermentor

Nie, mieszać nie trzeba. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sumie to chyba ślepa uliczka, 

Przecież fermentor z kranjkami itp to max 50zł...

I wtedy przelewać z filtrem z pończochy i nie ma tematu 

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 godzin temu, sqymon napisał:

Przecież fermentor z kranjkami itp to max 50zł...

I wtedy przelewać z filtrem z pończochy i nie ma tematu 

Dokładnie. Butelkowanie bezpośrednio z wiadra gdzie piwo fermentowało i jeszcze było chmielone na zimno brzmi bardzo karkołomnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.