sqymon 0 Posted November 23, 2020 (edited) Witam Uwarzyłem już 2 warki z brwe-kitów Coopersa - IPA'e (na glukozie) i Pilsnera (na samych słodach). IPA w smaku ok, ale to nie to czego się spodziewałem - wyszły braki w znajomości piwnych stylów, w sklepie kupowałem IPA'e więc i uwarzyłem IPA'e, z tym że ta ze sklepu jest na amerykańskich chmielach a ta z brew-kitu już nie - i ot lekkie rozczarowanie po pierwszej degustacji A pilsner, jak narazie 2tyg w butelkach, ale po pierwszej degustacji to mniej/więcej to czego się spodziewałem Teraz przyszła kolej na podniesienie poprzeczki i w końcu chce tą AIPA'e 😉 Ogólnie ze sprzętów mam tylko podstawowe rzeczy - jeden fermentor z kranikiem i reszta gadżetów, garnek max 12l, chłodnicy też brak Z surowców na razie nie ma nic - w tym momencie ten post w celu przygotowania do zakupów. Czytając etykiety tego co mi smakowało planuje zakup: 2x ekstrakt słodowy PALE ALE 1,7kg (total 3,4kg) chmiel Magnum chmiel Chinook chmiel Citra Chmiel Mosaic drożdże Fermentis Safale US-05 11,5g Piwko ma mieć wyraźne nuty amerykańskich chmieli. Planowana procedura warzenia: do garnka 12l wlewam 6l wody i zagotowuje łącznie z 1,7kg ekstraktu na początek na 0' daje 30g Magnuma i 30g Chinooka pod koniec gotowania w 55min dodaje 30g Citry i 30g Mosaic na 60' wyłączam grzanie, zamieszać żeby zrobił się stożek z chmielin, chwile poczekać i zlewać do fermentora w fermentorze dodać drugi ekstrakt (+1,7kg) i wymieszać zalać zimną wodą do 20l (z szybkich obliczeń po zalaniu otrzymam brzeczkę o jakichś 40-45stC) - wkładam do wanny z zimną wodą, w ciągu godzinki powinno ejść do 25stC drożdże idą w ruch (11,5g - 1 saszetka) teraz drożdże robią swoje 10-14dni ? cukier, butelkowanie z refermentacją Czy to ma sens? Czy chmiele OK? Piwo ma mieć wyraźne aromaty AIPA, goryczka też może być wysoka Nie chce przeprowadzać fermentacji cichej bo nie ma drugiego fermentora, niby drogi nie jest ale... nie od razu Kraków zbudowali Edited November 23, 2020 by sqymon Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 234 1 Items Posted November 24, 2020 (edited) Mniej więcej tak. Ale. 1. Dodaj ekstrakt po zagotowaniu wody ściągając garnek z płyty grzewczej w celu uniknięcia przypalenia. Dokładnie wymieszaj i dopiero wtedy ponownie zacznij grzać. 2. Ok, ale wcześniej sprawdź w kalkulatorze poziom IBU (np. https://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/) 3. Ok.* 4. Dodatkowo bym to jeszcze przefiltrował. 5. Można tak zrobić. Można też wlać do gara pod koniec gotowania i wtedy wszystko rozmieszać. 6. Ok. W ciągu godziny raczej nie zejdzie do 25C. Chyba, że masz mega zimną wodę w kranie. U mnie zajmuje to jakieś 3-4h (schodzę w tym czasie do 21-22C). Pamiętaj jednak, że schłodzenie do tej temperatury jest niewystarczające dla tych drożdży. Powinieneś dodatkowo schłodzić brzeczkę w lodówce do 15-17C i wtedy dopiero zadać drożdże. Podczas fermentacji wskazane jest stopniowe podnoszenie temperatury. 7. Ok. Jeśli masz zamiar uwadniać to zacznij uwadniać dopiero po schłodzeniu brzeczki do zakładanej temperatury (15-17C) 8. Dla bezpieczeństwa fermentuj 3 tygodnie. 9. tak *Patrząc na ilość ekstraktów i chmielenie bardziej z tego wyjdzie APA niż AIPA ale ok. Cichej nie musisz przeprowadzać w drugim fermentorze. Właśnie planuję AIPA na ekstraktach więc możesz skorzystać z mojej receptury (warka nr 62) jaki i każdej innej z linku poniżej: Powodzenia. Edited November 24, 2020 by Jancewicz Quote Share this post Link to post Share on other sites
sqymon 0 Posted November 25, 2020 (edited) Przeliczyłem skład warki na brewness.com i wprowadziłem pewne modyfikacje w chmieleniu na goryczkę i zwiększyłem też trochę chmiele na aromat IBU 87 Co do cichej fermentacji i chmielenia na zimno - mam pytania bo nigdy tego nie robiłem jeśli bede chciał zrobić to w tym samym fermentorze to po prostu czekam aż sie burzliwa skończu (BLG nie spada) i moge uznać to że rozpicząłem cichą? fermentacje planuje przeprowadzać w 17-18stC, chmielu na cichą dodać 4 dni przed rozlewaniem - posapać po wierzchu? zamieszać? czy potem moge normalnie butelkować z zaworka w fermentorze czy musze jakoś przelewać / filtrować ? Edited November 25, 2020 by sqymon Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 277 1 Items Posted November 25, 2020 3 godziny temu, sqymon napisał: Przeliczyłem skład warki na brewness.com i wprowadziłem pewne modyfikacje w chmieleniu na goryczkę i zwiększyłem też trochę chmiele na aromat IBU 87 Co do cichej fermentacji i chmielenia na zimno - mam pytania bo nigdy tego nie robiłem jeśli bede chciał zrobić to w tym samym fermentorze to po prostu czekam aż sie burzliwa skończu (BLG nie spada) i moge uznać to że rozpicząłem cichą? fermentacje planuje przeprowadzać w 17-18stC, chmielu na cichą dodać 4 dni przed rozlewaniem - posapać po wierzchu? zamieszać? czy potem moge normalnie butelkować z zaworka w fermentorze czy musze jakoś przelewać / filtrować ? 87 IBU przy pewnie ~12°blg może być ciężkie do picia. Jeśli chcesz mocną goryczkę, to celowałbym w 50-55. Możesz chmielić w tym samym fermentorze - po prostu wsyp chmiel, gdy blg będzie stabilne przez kilka dni. Nie musisz mieszać. Po chmieleniu na zimno ciężko będzie butelkować z tego samego fermentora. Musisz oddzielić chmieliny, jeśli dostaną się do butelek, będzie gushing. Sprawdzone metody to cold crash i dekantacja od góry, na wlot rurki druciak i/lub pończocha na wylot. Quote Share this post Link to post Share on other sites
sqymon 0 Posted November 25, 2020 ehh, to wygląda ze bez doinwestowania w drugi fermentor, węzyki i jakieś worki filtracyjne sie nie uda... Zmodyfikowałem recepturę żeby zredukować IBU do 52 Pytanie, czy bez chmielenia na zimno da rade uzyskać aromaty/smak typowy dla APA / AIPA ? czy raczej będą one słabo wyczuwalne? Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 277 1 Items Posted November 25, 2020 Cóż, chmielenie na zimno z pewnością mocno podbija aromat. Można jeszcze chmielić na whirpool (hopstand), tylko zdaje się, że nie masz chłodnicy, więc też ciężko. Weź też pod uwagę, że Po wyłączeniu palnika nadal będzie zachodzić izomeryzacja alfakwasów, do momentu, aż temperatura brzeczki spadnie poniżej 80°C, ewentualnie do oddzielenia chmielin. Także goryczka będzie wyższa niż wyliczona, a trochę stracisz na aromacie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
sqymon 0 Posted November 25, 2020 (edited) A teraz jeszcze jedno pytanie laika. Załóżmy że założę jakieś filtr (pończochę, gaze itp) między kranik a zaworek grawitacyjny. Do butelek dam cukier a nie do do fermentora. Czy piwo/brzeczka musi być zamieszana po chmieleniu na cichej żeby aromatu wymieszały się w całej objętości? Wiem że od drugiego fermentora i innych sprzętów docelowo nie uciekne, ale na razie grudzień przed nami i cała masa "gwiazdkowych" wydatków... Edited November 25, 2020 by sqymon Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 277 1 Items Posted November 25, 2020 40 minut temu, sqymon napisał: A teraz jeszcze jedno pytanie laika. Załóżmy że założę jakieś filtr (pończochę, gaze itp) między kranik a zaworek grawitacyjny. Do butelek dam cukier a nie do do fermentora. Czy piwo/brzeczka musi być zamieszana po chmieleniu na cichej żeby aromatu wymieszały się w całej objętości? Wiem że od drugiego fermentora i innych sprzętów docelowo nie uciekne, ale na razie grudzień przed nami i cała masa "gwiazdkowych" wydatków... To bardzo mała powierzchnia i momentalnie się zapcha - szczególnie, że zaciągnie chmieliny z dna fermentora. Nie słyszałem, żeby ktoś butelkował bezpośrednio z fermentora, w którym chmielił na zimno (choć może jest ktoś, kto wymyślił na to dobry sposób i akurat się nim podzieli). Quote Share this post Link to post Share on other sites
sqymon 0 Posted November 25, 2020 Co do powierzchni to sobie zdaje sprawę że rurka zaworka to za mała średnica, myślę o czymś pośrednim pomiedzy tylko na razie brak konkretów. Jestem inżynierem, może coś wymyślę 😉 Ale podstawowe pytanie ? Trzeba zamieszać czy nie ? Bo jak trzeba to w ogóle nie ma tematu i trzeba kupować fermentor Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 277 1 Items Posted November 25, 2020 2 minuty temu, sqymon napisał: Co do powierzchni to sobie zdaje sprawę że rurka zaworka to za mała średnica, myślę o czymś pośrednim pomiedzy tylko na razie brak konkretów. Jestem inżynierem, może coś wymyślę 😉 Ale podstawowe pytanie ? Trzeba zamieszać czy nie ? Bo jak trzeba to w ogóle nie ma tematu i trzeba kupować fermentor Nie, mieszać nie trzeba. Quote Share this post Link to post Share on other sites
sqymon 0 Posted November 25, 2020 W sumie to chyba ślepa uliczka, Przecież fermentor z kranjkami itp to max 50zł... I wtedy przelewać z filtrem z pończochy i nie ma tematu Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 234 1 Items Posted November 26, 2020 13 godzin temu, sqymon napisał: Przecież fermentor z kranjkami itp to max 50zł... I wtedy przelewać z filtrem z pończochy i nie ma tematu Dokładnie. Butelkowanie bezpośrednio z wiadra gdzie piwo fermentowało i jeszcze było chmielone na zimno brzmi bardzo karkołomnie. Quote Share this post Link to post Share on other sites