Jump to content
luki141

Zatrzymanie fermentacji

Recommended Posts

Witam, moja pierwsza warka oczywiście z bewkit'u (Brauerei German Pils) i ekstrakt słodowy. Warka nastawiona 21.11 około 18. Woda w rurce się podniosła ale nie bulga, minimalna piana na fermentorze, ale drożdże dzisiaj opadły na dno widać osad. Tematu bym nie zakładał tylko poczekał ale martwią mnie te opadłe drożdże. Co dalej robić? Nie chcę, żeby w środku się namnożyło coś innego. 

S 04

10 Blg 

Temp. rozrabiania drożdży 23-24

Temp zadania do brzeczki 29

Odstawiłem do piwnicy, żeby ostygło i spadło do 17, obecnie 20. 

Edited by luki141

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minut temu, luki141 napisał:

Witam, moja pierwsza warka oczywiście z bewkit'u (Brauerei German Pils) i ekstrakt słodowy. Warka nastawiona 21.11 około 18. Woda w rurce się podniosła ale nie bulga, minimalna piana na fermentorze, ale drożdże dzisiaj opadły na dno widać osad. Tematu bym nie zakładał tylko poczekał ale martwią mnie te opadłe drożdże. Co dalej robić? Nie chcę, żeby w środku się namnożyło coś innego. 

10 Blg 

Temp. rozrabiania drożdży 23-24

Temp zadania do brzeczki 29

Odstawiłem do piwnicy, żeby ostygło i spadło do 17, obecnie 20. 

 

Drożdże z zestawu? 10blg i 29°C, także drożdże pewnie większość cukrów już przejadły i opadają na dno.

Na przyszłość zadawaj drożdże dopiero, gdy brzeczka ma temperaturę taką, jak zakładana temperatura fermentacji, albo nawet nieco niższą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak tak pospieszyłem się trochę z dodaniem już tak nie zrobię. Drożdże kupiłem oddzielnie, te z zestawu (no name) mam jeszcze w razie W. Już edytowałem uciekło mi S-04. I dzięki za pomoc. 

Edited by luki141

Share this post


Link to post
Share on other sites
33 minuty temu, luki141 napisał:

Tak tak pospieszyłem się trochę z dodaniem już tak nie zrobię. Drożdże kupiłem oddzielnie, te z zestawu (no name) mam jeszcze w razie W. 

To jakie drożdże zadałeś?

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, luki141 napisał:

Witam, moja pierwsza warka oczywiście z bewkit'u (Brauerei German Pils) i ekstrakt słodowy. Warka nastawiona 21.11 około 18. Woda w rurce się podniosła ale nie bulga, minimalna piana na fermentorze, ale drożdże dzisiaj opadły na dno widać osad. Tematu bym nie zakładał tylko poczekał ale martwią mnie te opadłe drożdże. Co dalej robić? Nie chcę, żeby w środku się namnożyło coś innego. 

S 04

10 Blg 

Temp. rozrabiania drożdży 23-24

Temp zadania do brzeczki 29

Odstawiłem do piwnicy, żeby ostygło i spadło do 17, obecnie 20. 

Nie było instrukcji w tym zestawie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

S04 zadane w 29 stopniach przeżarły większość ekstraktu błyskawicznie, teraz mają dużo mniej cukrów, temperatura spadła to opadły na dno. Potrzymaj tydzień jeszcze w piwnicy, potem tydzień w mieszkaniu, żeby w cieplejszym dojadły co zostało.

Edited by koval_blazej

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra dziękuję za odpowiedzi. Nie spodziewałem się, że tak szybko zjadą z cukrem. Jeszcze tylko czy po tygodniu zlewać wężykiem znad osadu czy zostawić w fermentorze ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolego, przeczytaj na przyszłość setkę jeśli nie tysiąc podobnych tematów. Ot, chociażby temat rurka bulka/nie bulka jest pełne podobnych przygód.

Zadawanie drożdży nie-kveikowych w 29 st. C to proszenie się o piwo rozpuszczalnikowe. Koniec fermentacji ustalisz tylko poprzez pomiar BLG 3/4 dni od siebie. Spławik Browinowy kupisz w zasadzie w każdej Castoramie czy Obi za 15 zł - bez tego do warzenia ani rusz.

Zmierz BLG po 10 dniach od zadania drożdży i potem po kolejnych 4 dniach. Jeśli nie spada, można butelkować.

Zasady 7+7 można stosować jak się wie z czego one wynikają, a nie przyjmować je za pewnik. Nikomu nie życzę granatów.

Edited by Pingwinho

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spokojnie.

Następnym razem już będziesz wiedział. najlepiej uczyć się na błędach.

Piwo jakieś z tego wyszło więc będziesz musiał je wypić - jest takie słynne przysłowie :P to przysłowie jest stąd że dawniej częściej dochodziło do infekcji. 

Pozostałe rady mogę przepisać z powyższego posta.

te drożdże mają szybki start ale długie dojadanie tzn mogą opaść na dno nawet po 2 dniach (chociaż mój ostatni stout 13-tka bulkały lekko ponad tydzień w 18 st C) - ja bym 2 tyg. na pewno trzymał na "burzliwej" i nawet nie otwierał. Nie napisałeś jaki jest ekstrakt teraz i po jakim czasie od zadania ?

Osobiście jeśli nie jest to Stout, IPA angielska tylko jakieś tam Ale to preferuję S33 bo one są mniej estrowo-fenolowo wrażliwe na skok temperatury.

Jak można napisać na opakowaniu german pils i załączyć S04 ??? I Wy nie grzmicie ? To już gorzej to tylko WB06 mogli tam dać

Edited by Piotr Ba
.

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 hours ago, Piotr Ba said:

Jak można napisać na opakowaniu german pils i załączyć S04 ??? I Wy nie grzmicie ? To już gorzej to tylko WB06 mogli tam dać

 

Stąd się bierze moja ogromna niechęć do wszelkiego rodzaju brew kitów (i pośrednio ekstraktów). Nie spotkałem się jeszcze z brew kitem, który miałby dolniaki w zestawie, bo producenci (dość słusznie imho) zakładają, że ktoś warząc z brew kitu robi to, bo jest początkujący, bo nie ma dużego gara itp. Tym samym na pewno nie będzie miał możliwości zapanowania nad dolniacową temperaturą fermentacji.

WB-06 to by przecież był jakiś hefelager, niedościgniony oryginał Książęcego pszenicznego :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Pingwinho napisał:

WB-06 to by przecież był jakiś hefelager, niedościgniony oryginał Książęcego pszenicznego :D

Nieeeee...

Zasyp pszeniczny na drożdżach lagerowych to jedno, a zasyp pilsowy na drożdżach weizenowych to drugie :P

Tak BTW zrobiłem zasyp weizenbocka na drożdżach lagerowych i wyszedł bardzo miły koźlaczek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hefelager Ksiazecego to akurat lubię. Guma balonowa w płynie ale na lato wypije czasem. Ostatnio kupilem piwo w sklepie pol roku temu i chyba to było to.  Polecam rozpoczac piwowarstwo od zacierania - do danego typu piwa sa konkretne drozdze tzn takie by pasowały - pisze to na ich opakowaniu oraz w jakich temp fermentowac. 

Edited by Piotr Ba
.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.