Jump to content
laudart92

Gęstwa Voss Kveik - pytanie co z tym zrobić...

Recommended Posts

Hej.
Mam następujący problem, otóż posiadam gęstwę Voss Kveik po warzeniu Brewkitu piwa ciemnego pół na pół z sokiem owocowym. Piwo wyszło takie sobie, ale zostawiłem sobie gęstwę, ponieważ Kveiki są trudno dostępne z tego co zauważyłem. Gęstwa została zebrana do dwóch słoiczków wraz z odrobiną płynu/piwa, które fermentowała. Ilość płynu wynosiła mniej więcej 1/2 ilości gęstwy drożdżowej. Następnie umieściłem ją szczelnie zamkniętą w lodówce i w ten sposób przeleżała około dwa miesiące. Przeczytałem niedawno, że alkohol z piwa ma negatywny wpływ na drożdże w gęstwie, a więc dwa dni temu wylałem płyn i została sama "papka". Nurtuje mnie wobec tego kilka kwestii:

1. Czy to jeszcze "żyje" i się do czegoś nadaje, czy popełniłem jakiś błąd?
2. Chciałbym to przepłukać zgodnie z poradnikami. Mam wobec tego zamiar wlać tam przegotowanej i wystudzonej wody, wymieszać, a następnie poczekać, aż gęstwa znów oddzieli się od płynu i wylać płyn/wodę - czy to ma sens? Czy tak się powinno płukać?
3. Czy z racji iż drożdże fermentowały brzeczkę z sokiem owocowym to aromaty owoców nie przejdą do nowej warki? Potrzebuję bardzo "czystych" profili.

Z góry dzięki za odpowiedź. Mam nadzieję, że zamieszczam temat w odpowiednim dziale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kveiki są dość odporne, powinny dalej działać. Płukanie może pomóc, jeżeli pozostały jakieś aromaty. Te drożdże same w sobie nie do końca dają czysty profil, fermentuj je w okolicach 20°C.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, laudart92 napisał:

2. Chciałbym to przepłukać zgodnie z poradnikami. Mam wobec tego zamiar wlać tam przegotowanej i wystudzonej wody, wymieszać, a następnie poczekać, aż gęstwa znów oddzieli się od płynu i wylać płyn/wodę - czy to ma sens? Czy tak się powinno płukać?
3. Czy z racji iż drożdże fermentowały brzeczkę z sokiem owocowym to aromaty owoców nie przejdą do nowej warki? Potrzebuję bardzo "czystych" profili.

Z góry dzięki za odpowiedź. Mam nadzieję, że zamieszczam temat w odpowiednim dziale.

 

Płukanie nie ma większego sensu, ilość płynu w tej gęstwie z aromatem owocowym jest na tyle mała w stosunku do wielkości warki, że nie wpłynie w żaden sposób na aromat. Płukaniem narazisz tylko gęstwę na zakażenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, laudart92 napisał:

w ten sposób przeleżała około dwa miesiące

Za długo to po pierwsze.

 

7 godzin temu, laudart92 napisał:

Przeczytałem niedawno, że alkohol z piwa ma negatywny wpływ na drożdże w gęstwie

Zawsze zostaje troche swieżego piwa na gęstwie i nie ma w tym nic złego. 

7 godzin temu, laudart92 napisał:

Mam wobec tego zamiar wlać tam przegotowanej i wystudzonej wody, wymieszać, a następnie poczekać, aż gęstwa znów oddzieli się od płynu i wylać płyn/wodę - czy to ma sens? Czy tak się powinno płukać?

NIE! Przemywanie gęstwy można robić po zebraniu, ale największym błedem było by wylać to co jest w toni. Jeśli wlejesz wodę, wymieszasz i wylejesz płyn to pozbywasz się najswieższych drożdży. Przemywanie polega na tym, by wlać jakąś ilość wody, zamieszac, odczekać 15-20min i zlać do czystego, umytego i zdezynfekowanego słoika właśnie część płynną. To co osiada na dno i zostaje to martwe drożdże oraz osady, chmieliny etc. 

 

Edited by Suchejroo

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, laudart92 napisał:

3. Czy z racji iż drożdże fermentowały brzeczkę z sokiem owocowym to aromaty owoców nie przejdą do nowej warki? Potrzebuję bardzo "czystych" profili.

NIe przejdzie

 

EDIT: przypadkiem dwa posty jeden pod drugim się dodały

Edited by Suchejroo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.