Skocz do zawartości

Refermentacja poziomo


Eselchen

Rekomendowane odpowiedzi

Drożdżom to nie zrobi różnicy, jedyną wadą będzie osad po boku który łatwiej wzburzyć, więc potem trzeba by jeszcze potrzymać pionowo dla sklarowania. Są też głosy, że temperatura refermentacji nie ma wielkiego wpływu na smak, więc możesz spróbować to zrobić w najchłodniejszym miejscu w mieszkaniu.

Edytowane przez koval_blazej
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chce je wsadzić do lodówki na tydzień-dwa, a później będę miał możliwość przewiezienia butelek w miejsce gdzie jest chłodniej niż u mnie w domu. 
 

Mam pytanie o pierwsze dni refermentacji. W jakiej temperaturze trzymać butelki w pierwszych dniach po rozlewie? Powinna być to temperatura fermentacji (9 stopni) czy przerwy diacetylowej (13 stopni)?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.