Eselchen 14 Posted November 20, 2020 Share Posted November 20, 2020 Cześć, powiedzcie mi czy można przeprowadzać fermentację piwa (lager) w pozycji leżącej? W mieszkaniu mam +21 stopni, na dworze zaraz będą przymrozki, więc moim jedynym wyjściem jest mała lodówka skrzyniowa, w której butelki pionowo się nie zmieszczą. Quote Link to post Share on other sites
koval_blazej 92 Posted November 20, 2020 Share Posted November 20, 2020 (edited) Drożdżom to nie zrobi różnicy, jedyną wadą będzie osad po boku który łatwiej wzburzyć, więc potem trzeba by jeszcze potrzymać pionowo dla sklarowania. Są też głosy, że temperatura refermentacji nie ma wielkiego wpływu na smak, więc możesz spróbować to zrobić w najchłodniejszym miejscu w mieszkaniu. Edited November 21, 2020 by koval_blazej Quote Link to post Share on other sites
Eselchen 14 Posted November 21, 2020 Author Share Posted November 21, 2020 Chce je wsadzić do lodówki na tydzień-dwa, a później będę miał możliwość przewiezienia butelek w miejsce gdzie jest chłodniej niż u mnie w domu. Mam pytanie o pierwsze dni refermentacji. W jakiej temperaturze trzymać butelki w pierwszych dniach po rozlewie? Powinna być to temperatura fermentacji (9 stopni) czy przerwy diacetylowej (13 stopni)? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.