Jump to content
Sign in to follow this  
Eselchen

Refermentacja poziomo

Recommended Posts

Cześć,

powiedzcie mi czy można przeprowadzać fermentację piwa (lager) w pozycji leżącej? W mieszkaniu mam +21 stopni, na dworze zaraz będą przymrozki, więc moim jedynym wyjściem jest mała lodówka skrzyniowa, w której butelki pionowo się nie zmieszczą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdżom to nie zrobi różnicy, jedyną wadą będzie osad po boku który łatwiej wzburzyć, więc potem trzeba by jeszcze potrzymać pionowo dla sklarowania. Są też głosy, że temperatura refermentacji nie ma wielkiego wpływu na smak, więc możesz spróbować to zrobić w najchłodniejszym miejscu w mieszkaniu.

Edited by koval_blazej

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chce je wsadzić do lodówki na tydzień-dwa, a później będę miał możliwość przewiezienia butelek w miejsce gdzie jest chłodniej niż u mnie w domu. 
 

Mam pytanie o pierwsze dni refermentacji. W jakiej temperaturze trzymać butelki w pierwszych dniach po rozlewie? Powinna być to temperatura fermentacji (9 stopni) czy przerwy diacetylowej (13 stopni)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.