Jump to content
Zeber92

11 blg po 2 tygodniach w fermentorze

Recommended Posts

Cześć! Zabrałem się za  piwo z brewkitu Coopersa Australian pale ale z dodatkiem ekstraktu słodowego. Drozdze nawadniałem dość długo bo prawie 2 godziny ze względu na wysoką temperaturę brzeczki. Po uzyskaniu temperatury ok 26 stopni wlałem drozdze do brzeczki i odstawiłem fermentor do pokoju - temperatura ok 21 stopni. Fermentacja ruszyła dość szybko, w ciągu 8 godzin i przez 2 dni rurka bulgala bardzo mocno. Po tygodniu spróbowałem piwo i okazało się bardzo dobre w smaku, zrobiłem jeszcze pomiar cukromierzem i wyszło 11 blg. Minął już prawie tydzień od tego pomiaru i wciąż mam 11 blg (!) a piwo zrobiło się trochę bardziej alkoholowe. Nie wiem co zrobić w tym wypadku , blg nie spada, ale 11 blg to chyba bardzo dużo na butelkowanie:/ cukromierz w wodzie o 20 stopniach wskazuje 0 więc nie wydaje mi się żeby był wadliwy. Użyłem drozdzy dołączonych do brewkitu. Czy jezeli zabutelkuje piwo o blg końcowym 11 to jest pewność że będę miał granaty?

Poczatkowego blg niestety nie zmierzylem, po 5 dniach bylo 14 blg i spadlo do finalnego 11. Szkoda mi piwka i chciałbym jakoś uratować sytuację. Proszę o pomoc. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potrzeba więcej informacji.

Z ilu puszek robiłeś?

Jaka wielkość warki?

Jaka temperatura otoczenia fermentacji?

pewnie temp brzeczki nie mierzysz.

 

A drozdzyki przez 2 godziny to troszkę padly.

Poruszaj wiadrem i w cieplejsze miejsce

 

 

Edited by Koora

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie ile zrobiłeś ekstraktu początkowego. Podaj ekstrakty i Ci powiedzą ile mniej więcej bedzie BLG. Bo jeśli 2 dni było intensywnej fermentacji, drożdze ruszyły szybko a dodane w 26°C i w fermentacja pewnie z 24°C oraz czujesz alkohol w piwie to prawdopodobnie ekstrakt był jakiś z kosmosu i drożdze padły od ilości alko. A piwo jest słodkie mimo to czy wytrawne? 

No i nie uwadniaj drozdzy tak długo. 15-20 min juz jest ok, ale 2h to za długo. 

Edited by Suchejroo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziekuje za rady. Potrzasalem tak fermentorem ze zrobila sie mala warstwa piany na powierzchni. Zrobiłem brzeczke z 1 puszki coopersa - 1.7 kg, ekstraktu slodowego w płynie - 1.7 kg, gdy zaczynało się gotować w garze ( razem z ok. 1.5 l wody) to wyłączyłem palnik. Później wlalem 5 litrów wody do fermentora, następnie zawartość gara i uzupełnilem do 21 litrów ( nie miałem więcej wody a nie używałem kranówki). 

Temperatura otoczenia to 21 stopni i termometr na brzeczce też tak wskazuje. W smaku początek piwa jest raczej słodki, później pojawia się moc (alkohol), po schlodzeniu byłoby dobre do picia. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na moje, to masz padnięty cukromierz. :)

Zostaw to piwo jeszcze 2 tyg w fermentorze,nie zaglądaj, nie próbuj. Potem zabutelkuj i za 3 tyg spróbuj.

Piwo ci odfermentowalo w kilka dni, bo miałeś bardzo wysoką temperaturę startu. Następnym razem startuj w 18 stopniach.

Kup sobie na aliexpress refraktometr i poczytaj jak go używać, żebyś potem nie pytał, dlaczego ci pokazuje 8Brix na odfermentowanym piwie.

Edited by Kaniutek

Share this post


Link to post
Share on other sites

14 blg po 5 dniach fermentacji? Z ekstraktu? Tyle to nie wiem czy jest na początku..., możesz wrzucić zdjęcie swojego cukromierza i jak te 14 albo 11 odczytałeś? Bo faktycznie jak pisze Kaniutek jest walnięty albo coś źle czytasz.

 

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wlałem piwo do rurki do ok. 3/4 wysokości i wypchnęło mi cukromierz w górę do poziomu na załączonym obrazku. Patrzyłem na pomiar w taki sposób żeby linia oczu była równa z linia piwa. Zrobiłem pomiar kilka razy też po tym jak już wszystkie bąbelki uciekły i w taki sposób żeby cukromierz nie dotykał ścianek rurki. Jak wlewam wodę to cukromierz jest na czarnej kresce - 0. Dzisiaj testowo wlalem pół litra piwa do plastikowej butelki i dodałem cukier żeby zobaczyć jaki będzie efekt za tydzień:) Cała reszta dalej siedzi w fermentorze. Pozdrawiam.

20201121_115902.thumb.jpg.47b7797429465b78797dcf53709e67b1.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli te magiczne 14 po 4 dniach to było 3.6 blg, a teraz jest 2.8 :-)
Jak pisali inni, za wysoka temperatura, fermentacja krótko. Daj piwu jeszcze z tydzień, niewiele, ale może trochę pomoże.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za pomoc, do cukromierza nie miałem dołączonej instrukcji, a nigdzie nie znalazłem informacji że to może nie być skala BLG. Przez tydzień przekopalem cały Internet i nie wiedziałem co się dzieje. Teraz już wiem i jeszcze raz dzięki! 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Zeber92 napisał:

Dziękuję za pomoc, do cukromierza nie miałem dołączonej instrukcji, a nigdzie nie znalazłem informacji że to może nie być skala BLG. Przez tydzień przekopalem cały Internet i nie wiedziałem co się dzieje. Teraz już wiem i jeszcze raz dzięki! 

Dobra robota. Uczymy się całe życie.

Oby piwo było dobre.🤣

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.