Radosław Żaczek 0 Posted November 19, 2020 (edited) Witam, 16 dni temu uwarzyłem brzeczkę 25L sweet stouta z zestawu słodów z twojegobrowaru, starałem się zacierać na słodko w okolicach 67 stopni. Początkowy ekstrakt 14blg zawierwający 600g laktozy, co zakładam mogło podwyzszyć bazowy o ok 2blg. Zaszczepiłem drożdżami M15 i zostawiłem piwo na 16 dni w temperaturze początkowo 18 stopni otoczenia. Fermentacja na początku przebiegała poprawnie - piana i bulgot :). Po paru dniach uspokoiła się. 16 dnia pierwszy raz nalałem próbkę i ku mojego zdziwieniu dwa ballingometry wskazały ... 10 blg. Piwo jest bardzo słodkie w smaku ale generalne wrażenia są dobre. Czy jest cokolwiek co mogę zrobic żeby wznowić fermentację? Na myśl rzuca mi się potrząśnięcie fermentorem bądź zaszczepić dodatkową porcją drożdży. Za powód problemu podejrzewam 1. słabe napowietrzanie (próba rozchlapania piwa przy dekantacji 2. mała ilość drożdzy - tylko jedna saszetka M15 Dzięki z góry za pomoc Edited November 19, 2020 by Radosław Żaczek Quote Share this post Link to post Share on other sites
Suchejroo 103 Posted November 19, 2020 32 minuty temu, Radosław Żaczek napisał: Witam, 16 dni temu uwarzyłem brzeczkę 25L sweet stouta z zestawu słodów z twojegobrowaru, starałem się zacierać na słodko w okolicach 67 stopni. Początkowy ekstrakt 14blg zawierwający 600g laktozy, co zakładam mogło podwyzszyć bazowy o ok 2blg. Zaszczepiłem drożdżami M15 i zostawiłem piwo na 16 dni w temperaturze początkowo 18 stopni otoczenia. Fermentacja na początku przebiegała poprawnie - piana i bulgot :). Po paru dniach uspokoiła się. 16 dnia pierwszy raz nalałem próbkę i ku mojego zdziwieniu dwa ballingometry wskazały ... 10 blg. Piwo jest bardzo słodkie w smaku ale generalne wrażenia są dobre. Czy jest cokolwiek co mogę zrobic żeby wznowić fermentację? Na myśl rzuca mi się potrząśnięcie fermentorem bądź zaszczepić dodatkową porcją drożdży. Za powód problemu podejrzewam 1. słabe napowietrzanie (próba rozchlapania piwa przy dekantacji 2. mała ilość drożdzy - tylko jedna saszetka M15 Dzięki z góry za pomoc Miałem kiedyś podobnie na tych drożdzach. Mogły być słabej jakości. Data ważnosci do kiedy była? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Radosław Żaczek 0 Posted November 19, 2020 Nie sprawdzałem. Czy jest coś co mogę zrobić jeszcze żeby ruszyć fermentacje? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Suchejroo 103 Posted November 20, 2020 8 godzin temu, Radosław Żaczek napisał: Nie sprawdzałem. Czy jest coś co mogę zrobić jeszcze żeby ruszyć fermentacje? Raczej nie. Uwadniałeś drożdze czy od razu do brzeczki? Przy 14BLG jedna paczka powinna sobie poradzić. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zeber92 0 Posted November 21, 2020 Może masz balingomierz w skali SG zamiast BLG? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Suchejroo 103 Posted November 21, 2020 13 minut temu, Zeber92 napisał: Może masz balingomierz w skali SG zamiast BLG? Tak jak Ty? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zeber92 0 Posted November 21, 2020 Dokładnie:D Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 726 1 Items Posted November 21, 2020 (edited) Były problemy z odczytem z lunetki, teraz z balingometrem. Co będzie następne? ps Grafika dla kumatych, ile wskazuje spławik? 😛 Edited November 21, 2020 by anteks Quote Share this post Link to post Share on other sites
nike21 79 Posted November 21, 2020 (edited) 1.012? Edited November 21, 2020 by nike21 Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 726 1 Items Posted November 21, 2020 13 minut temu, nike21 napisał: 1.012? Pierwsza utrata szansy Quote Share this post Link to post Share on other sites
Suchejroo 103 Posted November 21, 2020 1 godzinę temu, anteks napisał: Były problemy z odczytem z lunetki, teraz z balingometrem. Co będzie następne? ps Grafika dla kumatych, ile wskazuje spławik? 😛 1.014 Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 726 1 Items Posted November 21, 2020 7 minut temu, Suchejroo napisał: 1.014 Druga utrata szansy, przeciwnicy sie naradzają Quote Share this post Link to post Share on other sites
nike21 79 Posted November 21, 2020 Zapodaj jeszcze jakiegoś suchara 🤣 Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 726 1 Items Posted November 21, 2020 3 godziny temu, nike21 napisał: Zapodaj jeszcze jakiegoś suchara 🤣 jak byk widać że jest 11blg Quote Share this post Link to post Share on other sites
nike21 79 Posted November 21, 2020 (edited) Jak już to 12. Przynajmniej dla mnie Ja używam refraktometru Edited November 21, 2020 by nike21 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Radosław Żaczek 0 Posted November 22, 2020 Mam dwa w skali BLG i refraktometr, czuc generalnie że piwo jest ulepem. Narazie zadałem uwodnione S-04, wczesniej z reszta tez uwadnialem, narazie po 48h brak rezultatów - powierzchnia piwa jest idealnie gładka, w rurce nic sie nie dzieje. Myślę co poza sprobowaniem zrobienia starteru mogę zrobić aby to piwo uratować. Zniechęca mnie natomiast fakt że już użyłem drożdży. Quote Share this post Link to post Share on other sites
nike21 79 Posted November 22, 2020 Po pierwsze zmierz ile masz brix na refraktometrze. Po drugie w jakiej temp otoczenia aktualnie stoi to piwo? Po trzecie, ja napowietrzam w ten sposób, że przelewam z jednego fermentora do drugiego z wysokości ok 1m tak, żeby piwo się spieniło i z powrotem z drugiego do pierwszego w ten sam sposób. Wtedy piany mam na ok 10cm i nigdy nie miałem problemów z napowietrzeniem w ten sposób, a robię już tak dość długo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pingwinho 3 Posted November 27, 2020 On 11/22/2020 at 6:10 PM, nike21 said: Po pierwsze zmierz ile masz brix na refraktometrze. Po drugie w jakiej temp otoczenia aktualnie stoi to piwo? Po trzecie, ja napowietrzam w ten sposób, że przelewam z jednego fermentora do drugiego z wysokości ok 1m tak, żeby piwo się spieniło i z powrotem z drugiego do pierwszego w ten sam sposób. Wtedy piany mam na ok 10cm i nigdy nie miałem problemów z napowietrzeniem w ten sposób, a robię już tak dość długo. Polecam blender ręczny - 1 minuta na średniowysokich obrotach i efekt ten sam, a roboty mniej (jedno wiadro mniej do sterylizacji i mycia, nie mówiąc o dźwiganiu). Quote Share this post Link to post Share on other sites
advisorylyrics 21 Posted November 27, 2020 Jak zadałeś drugą paczkę drożdży to napowietrz jeszcze raz mieszając fermentorem. Jak nie ruszy to zadaj Bayanusy 😏 Quote Share this post Link to post Share on other sites
nike21 79 Posted November 27, 2020 (edited) 7 godzin temu, Pingwinho napisał: Polecam blender ręczny - 1 minuta na średniowysokich obrotach i efekt ten sam, a roboty mniej (jedno wiadro mniej do sterylizacji i mycia, nie mówiąc o dźwiganiu). Dla mnie szybciej i łatwiej przelewać niż siedzieć z blenderem i czekać aż się napowietrzy. Poza tym trzepaczkę od blendera też musisz zdezynfekować. A co to za problem przelać Starsan z jednego wiadra do drugiego, zamknąć pokrywę i wstrząsnąć kilka razy? Jedno wiadro zawsze musisz zdezynfekować... A takie przelanie piwa 2 razy trwa 20 sekund. Edited November 27, 2020 by nike21 Quote Share this post Link to post Share on other sites
koval_blazej 92 Posted November 27, 2020 42 minuty temu, nike21 napisał: Jedno wiadro zawsze musisz zdezynfekować... i do tego wiadra na czas dezynfekcji wrzucasz trzepaczkę. Ale każdy robi jak mu wygodnie, oba sposoby są ok. Ja czasem przelewam prosto z gara, jak mi się nie chce szukać wężyków. 1 Pingwinho reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
nike21 79 Posted November 27, 2020 No też racja . Każdy robi tak jak mu wygodnie. Ja i tak dezynfekuję 2 wiadra bo do jednego najpierw przelewam piwo po fermentacji na wyklarowanie, a do drugiego, które mam zdezynfekowane odbieram brzeczkę z GF po schłodzeniu. Później tą brzeczkę przelewam z wysokości do wiadra z gęstwą, z której wcześniej znałem piwo na klarowanie i z powrotem do wiadra, do którego odbierałem schłodzoną brzeczkę. Zamykam pokrywę z rurką z poprzedniej fermentacji i do lodówki. Quote Share this post Link to post Share on other sites