Jump to content
Radosław Żaczek

Zatrzymana fermentacja

Recommended Posts

Witam,

16 dni temu uwarzyłem brzeczkę 25L sweet stouta z zestawu słodów z twojegobrowaru, starałem się zacierać na słodko w okolicach 67 stopni. Początkowy ekstrakt 14blg zawierwający 600g laktozy, co zakładam mogło podwyzszyć bazowy o ok 2blg. Zaszczepiłem drożdżami M15 i zostawiłem piwo na 16 dni w temperaturze początkowo 18 stopni otoczenia. Fermentacja na początku przebiegała poprawnie - piana i bulgot :). Po paru dniach uspokoiła się. 16 dnia pierwszy raz nalałem próbkę i ku mojego zdziwieniu dwa ballingometry wskazały ... 10 blg. Piwo jest bardzo słodkie w smaku ale generalne wrażenia są dobre. Czy jest cokolwiek co mogę zrobic żeby wznowić fermentację? Na myśl rzuca mi się potrząśnięcie fermentorem bądź zaszczepić dodatkową porcją drożdży.

 

Za powód problemu podejrzewam 1. słabe napowietrzanie (próba rozchlapania piwa przy dekantacji 2. mała ilość drożdzy - tylko jedna saszetka M15

 

Dzięki z góry za pomoc  :)

Edited by Radosław Żaczek

Share this post


Link to post
Share on other sites
32 minuty temu, Radosław Żaczek napisał:

Witam,

16 dni temu uwarzyłem brzeczkę 25L sweet stouta z zestawu słodów z twojegobrowaru, starałem się zacierać na słodko w okolicach 67 stopni. Początkowy ekstrakt 14blg zawierwający 600g laktozy, co zakładam mogło podwyzszyć bazowy o ok 2blg. Zaszczepiłem drożdżami M15 i zostawiłem piwo na 16 dni w temperaturze początkowo 18 stopni otoczenia. Fermentacja na początku przebiegała poprawnie - piana i bulgot :). Po paru dniach uspokoiła się. 16 dnia pierwszy raz nalałem próbkę i ku mojego zdziwieniu dwa ballingometry wskazały ... 10 blg. Piwo jest bardzo słodkie w smaku ale generalne wrażenia są dobre. Czy jest cokolwiek co mogę zrobic żeby wznowić fermentację? Na myśl rzuca mi się potrząśnięcie fermentorem bądź zaszczepić dodatkową porcją drożdży.

 

Za powód problemu podejrzewam 1. słabe napowietrzanie (próba rozchlapania piwa przy dekantacji 2. mała ilość drożdzy - tylko jedna saszetka M15

 

Dzięki z góry za pomoc  :)

Miałem kiedyś podobnie na tych drożdzach. Mogły być słabej jakości. Data ważnosci do kiedy była? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, Radosław Żaczek napisał:

Nie sprawdzałem. Czy jest coś co mogę zrobić jeszcze żeby ruszyć fermentacje?

Raczej nie. Uwadniałeś drożdze czy od razu do brzeczki? Przy 14BLG jedna paczka powinna sobie poradzić. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Były problemy z odczytem z lunetki, teraz z balingometrem. Co będzie następne?

ps Grafika dla kumatych, ile wskazuje spławik? 😛

 

blg.jpg

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, anteks napisał:

Były problemy z odczytem z lunetki, teraz z balingometrem. Co będzie następne?

ps Grafika dla kumatych, ile wskazuje spławik? 😛

 

 

1.014 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak już to 12. Przynajmniej dla mnie ;)

Ja używam refraktometru 

Edited by nike21

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam dwa w skali BLG i refraktometr, czuc generalnie że piwo jest ulepem. Narazie zadałem uwodnione S-04, wczesniej z reszta tez uwadnialem, narazie po 48h brak rezultatów - powierzchnia piwa jest idealnie gładka, w rurce nic sie nie dzieje. Myślę co poza sprobowaniem zrobienia starteru mogę zrobić aby to piwo uratować. Zniechęca mnie natomiast fakt że już użyłem drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pierwsze zmierz ile masz brix na refraktometrze. Po drugie w jakiej temp otoczenia aktualnie stoi to piwo? Po trzecie, ja napowietrzam w ten sposób, że przelewam z jednego fermentora do drugiego z wysokości ok 1m tak, żeby piwo się spieniło i z powrotem z drugiego do pierwszego w ten sam sposób. Wtedy piany mam na ok 10cm i nigdy nie miałem problemów z napowietrzeniem w ten sposób, a robię już tak dość długo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.