oaieuy Posted November 18, 2020 Share Posted November 18, 2020 Witam wszystkich jestem nowy na forum. Warzyłem piwo. Po 24 godzinach fermentacja się nie rozpoczęła. Nie miałem zapasowych drożdży więc użyłem drożdży gorzelnianych, ponieważ te akurat miałem. Fermentacja po nich ruszyła. Czego się mogę spodziewać po tym piwie? Czy tak można zrobić? Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 18, 2020 Share Posted November 18, 2020 4 minuty temu, oaieuy napisał: Witam wszystkich jestem nowy na forum. Warzyłem piwo. Po 24 godzinach fermentacja się nie rozpoczęła. Nie miałem zapasowych drożdży więc użyłem drożdży gorzelnianych, ponieważ te akurat miałem. Fermentacja po nich ruszyła. Czego się mogę spodziewać po tym piwie? Czy tak można zrobić? Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi. Poczekaj i zobaczysz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wuuu Posted November 18, 2020 Share Posted November 18, 2020 Witam wszystkich jestem nowy na forum. Warzyłem piwo. Po 24 godzinach fermentacja się nie rozpoczęła. Nie miałem zapasowych drożdży więc użyłem drożdży gorzelnianych, ponieważ te akurat miałem. Fermentacja po nich ruszyła. Czego się mogę spodziewać po tym piwie? Czy tak można zrobić? Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.Czasem lag może trwać nawet do 72h i fermentacja rusza. Trochę się pospieszyłeś, nie mam doświadczenia z drożdżami gorzelniczymi, ale nie wróżę nic dobrego.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaniutek Posted November 18, 2020 Share Posted November 18, 2020 Możesz się spodziewać, że piwo będzie kiepskie. Jeśli to drożdże Turbo, to szansa blisko 100%. Lepiej było nasypać zwykłych piekarskich. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts