Jump to content
Nazwa użytkownika

Cukier kandyzowany czy nie?

Recommended Posts

Znalazłem w sklepie cukier firmy Diamant o nazwie Kandyz Brązowy i nigdzie nie mogę się dowiedzieć czy to cukier kandyzowany, czy też jakiś karmelizowany, albo poddany innej obróbce termicznej.

Jak myślicie? Kandyzowany czy to kandyz w nazwie to tylko chwt marketyingowy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podłączam się do pytania. 600g w aldiku 6,99zł, nie wiem czy regularna cena czy wyprzedaż, bo to był gazetkowy artykuł pewnie. Akurat planowałem belgi i z ostatnim zamówieniem przyszedł po 12zł za 0,5kg 

IMG_20201209_203231.jpg

IMG_20201209_203303.jpg

IMG_20201209_203323.jpg

Edited by darinho

Share this post


Link to post
Share on other sites

Według mnie to zwykły biały cukier tylko w dużych kryształach ten ze zdjęcia, da taki sam efekt jak zwykły cukier. Żeby wniósł inne smaki potrzeba reakcji maillarda. Robiłem kiedyś do dubbla takim sposobem i efekt był fajny: https://www.homebrewtalk.com/threads/20-lb-of-sugar-and-a-jar-of-yeast-nutrient.114837/

Jest też na forum opisany sposób Daniela z użyciem zasady.

Brązowy kandyz już pewnie warto wypróbować, chociaż ja wolę zrobić w domu

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też bym obstawiał że to nie to samo. Próbowałem obu, smakują bardzo podobnie. Ten kandyz jakiś taki ,, matowy'' w smaku i jakby mniej słodki. I kruszy się inaczej, kandyzowany jest twardszy chyba a ten z marketu jak się kruszy to na mniejsze bardziej sypkie części. Ale to cukier i to cukier różnice drobne. 

IMG_20201210_111514.jpg

IMG_20201210_111454.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.