Jump to content
fafd7

Filtracja po chmieleniu na zimno/cichej

Recommended Posts

Witam, troche poczytałem na temat oddzielania chmielin po fermentacji cichej przed rozlewem do butelek. Chciałbym żebyście powiedzieli czy mój pomysł również się sprawdzi czy może jednak pozostać przy sprawdzonych metodach. Na końcówkę węża (wchodzącą do pełnego fermentora) chce założyć zwykła 'gąbkę' druciana, a na końcowke która idzie do pustego wiadra chce założyć taka siatkę jak na zdjęciu (zwykła metalowa siatka, przepustowość 80 mikronów). Chcę ją założyć w taki sposób jak większość zakłada stopkę/pończoche czyli jako taki rękaw. Dzięki za pomoc i pozdrawiam 😉

IMG_20201117_183211.jpg

16056346088823925296988080257942.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cold crash i druciak do mycia garów na wąż i nic więcej nie potrzeba. Każdy kolejny element do dodatkowe ryzyko infekcji i możliwość natlenienia piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja używałem takiej siatki złożonej powojnie przez kilkadziesiąt warek i bardzo sobie chwale

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym używał, gdzie taką można dostać? Chętnie bym taką przygarnął.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, smola napisał:

Ja bym używał, gdzie taką można dostać? Chętnie bym taką przygarnął.

Akurat pracuje z dużymi sitami i jedno z nich było rozcięte więc sobie wyciąłem co potrzebowałem 😛 aczkolwiek nie wiem czy 80 mikronów to jednak nie jest zbyt mało, jakby nie było może się zalepić. 

 

33 minuty temu, Koora napisał:

A to u amerykańców widzieście?


https://a.aliexpress.com/_BVdNN7

 

 

Ciekawe czy są różne rozmiary, chodzi mi o pojemność, bo jednak jak jest 50g chmielu na cichej do tego mokre to ten pojemniczek nie wygląda jakby miał to pomieścić

Edited by fafd7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Całego chmielu nie będziesz pchał przez ten filtr a tylko to co jest w toni. Ten z filmu ma ziarnistość około 500 mikronów, więc przechodzi przez niego sporo ale nie zapycha się tak szybko a kolejne cząstki chmielin filtrują siebie nawzajem. Na Ali znalazłem taki 150 mikronów za 50 pln. Może warto spróbować.

Edited by yoshko

Share this post


Link to post
Share on other sites
45 minut temu, yoshko napisał:

Na Ali znalazłem taki 150 mikronów za 50 pln. Może warto spróbować.

W sklepie Jula też jest taki filtr w tej samej cenie. Na moje oko ma też ok 150 mikronów. 

Testowałem ten sposób filtrowania i sprawdza się tak średnio. Jak uda Ci się zaciągać ostrożnie z jak najmniejszą ilością chmielin bo np zrobisz cold crush i przelewasz ostrożnie to zapcha Ci się może tylko raz w trakcie przelewania. Ale jak nie dbasz o to, podłączysz wężyk do kranu, to musisz go płukać 4-5 razy w ciągu przelewania warki 20l. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg mnie ten w Jula jest podobny do tego z filmu czyli 500 mikronów. Ten od chińczyka jest zdecydowanie gęstszy. f37a2578294b126c1d04c38318e91fc7.jpg

 

Poniżej film z filtrowania NEIPA z 500 gramów chmielu przez amerykański Bouncer.

 

 

Red 20 mesh (915 micron),

Blue 50 mesh (304 micron)

White 80 mesh (178 micron)

Edited by yoshko

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ok.

Mam w domu siateczkę nylonową 150 mikronów, mam siatkę stalową 300 mikronów i 600 mikronów.

Mam też ten filtr z Jula i zapewniam Cię że bliżej mu do 150 mikronów niż do 500 mikronów. 

Jak wnosisz po zdjęciach to dość ryzykownie :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prócz cold crashu używam takiej skarpety i nigdy nie miałem problemów - nakładam na wylot węża. Używam też tego, żeby wyłapać drobinki chmielu, których nie wyłapie hop stoper po gotowaniu.

Edited by Wuuu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niektórzy używają sraczwężyka do wysładzania a inni kupują sprężyny. Tak samo jest przy pozbywaniu się chmielin. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, yoshko napisał:

Niektórzy używają sraczwężyka do wysładzania a inni kupują sprężyny. Tak samo jest przy pozbywaniu się chmielin. ;)

Chodzi o to, aby eliminować ryzyko natlenienia piwa w czasie przelewania, co szczególnie przy IPA jest bardzo ważne, a każdy filterek, siateczka, czy inny duperelek to ryzyko natlenienia zwiększa. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam jeszcze pytania odnośnie cold crasha bo nigdy tego nie robiłem. Jaka temperatura? Na zewnątrz mam 6-12 stopni (noc i dzień). Jak długo? Czy 24h wystarczy? I czy mogę normalnie przenieść swój fermentor z rurka (i woda w środku) na balkon i w nim zrobić cold crash? Rozumiem że przezroczysty fermentor należy jakąś folia czy kocem okryc od słońca tak? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

6 to chyba takie minimum , ja ustawiam na -0.5 stopnia i nawet z 3 dni siedźi. (Ale to ze względu na brak czasu w tyg żeby coś zrobić)Możesz normalnie przenieść . Nie wiem czy jak to okryjesz kocem to będzie te chociaż 6 stopni ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, witur napisał:

6 to chyba takie minimum , ja ustawiam na -0.5 stopnia i nawet z 3 dni siedźi. (Ale to ze względu na brak czasu w tyg żeby coś zrobić)Możesz normalnie przenieść . Nie wiem czy jak to okryjesz kocem to będzie te chociaż 6 stopni ? 

W takim wypadku cold crash odpada bo nie mam możliwości tego zrobić inaczej niż na balkonie. Zostaje druciak pończocha i metalowa siatka 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, fafd7 napisał:

W takim wypadku cold crash odpada bo nie mam możliwości tego zrobić inaczej niż na balkonie. Zostaje druciak pończocha i metalowa siatka 

Wrzuć na noc na balkon, zawsze to będzie łatwiej filtrować.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, tortoise napisał:

Wrzuć na noc na balkon, zawsze to będzie łatwiej filtrować.

Z mojego doświadczenia wynika, że CC to podstawa.

Długo się męczyłem z filtracją po chmieleniu na zimno. Ostatecznie od kilku warek stosuje właśnie CC, worek nylonowy mesh 300 i wygląda na to, że problemy się skończyły.

Trzeba też zaznaczyć, że nie ma co żyłować ostatnich mililitrów z wiadra bo mając butelkę mniej trunku, jakość całości jest wyższa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak tylko informacyjnie chce się podzielić. Więc wczoraj do filtracji użyłem tej siatki 87micron, bez druciaka na jednym końcu, tylko i wyłącznie 'kieszonka/rekaw' z tej siatki. Muszę przyznać że naprawdę zdało to egzamin. Nic się nie blokowało, wszystko odflitrowane perfekcyjnie. Teraz tylko zostaje się przekonać czy rzeczywiście filtracja się udała i nie będzie gushingu. Wrzucam dodatkowo zdjęcia jak to wyglądało. Tak, nie wygląda najlepiej 😂

 

IMG_20201122_134200.jpg

IMG_20201122_134155.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.