Jump to content
Szagi

Dodawanie Ekstraktu przy włączonym palniku (NIE RÓBCIE TEGO W DOMU!)

Recommended Posts

Witam,

 

Na wstępie: już wiem, że nie jest to prawidłowe (wyszło to przy okazji innych rozmów na tym forum). 

Mam za sobą 5 warek z czego dwóch (chyba przez przypadek) nie zepsułem w ten sposób bo były całkiem jasne i OK.

Ostatnie 3 (2x A'la Witbier + IPA) niestety wrzucałem ekstrakty na dużym ogniu i wszystkie wyszły mega ciemne.

 

Pytanie jest takie: Jaki efekt oprócz przyciemnienia pojawia się po lekkim skarmelizowaniu ekstraktu poprzez dodanie go na pełnym gazie?

Zastanawiam się czy coś się tam nie wytrąca albo jakieś cukry nie stają się np niefermentowalne?

Czy takie piwo nie staje się w jakiś sposób szkodliwe np?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.