Skocz do zawartości

Dodawanie Ekstraktu przy włączonym palniku (NIE RÓBCIE TEGO W DOMU!)


Szagi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Na wstępie: już wiem, że nie jest to prawidłowe (wyszło to przy okazji innych rozmów na tym forum). 

Mam za sobą 5 warek z czego dwóch (chyba przez przypadek) nie zepsułem w ten sposób bo były całkiem jasne i OK.

Ostatnie 3 (2x A'la Witbier + IPA) niestety wrzucałem ekstrakty na dużym ogniu i wszystkie wyszły mega ciemne.

 

Pytanie jest takie: Jaki efekt oprócz przyciemnienia pojawia się po lekkim skarmelizowaniu ekstraktu poprzez dodanie go na pełnym gazie?

Zastanawiam się czy coś się tam nie wytrąca albo jakieś cukry nie stają się np niefermentowalne?

Czy takie piwo nie staje się w jakiś sposób szkodliwe np?

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.