Jump to content
adam2308

Grzanie w lodówce i stc1000

Recommended Posts

Witam wszystkich.

 

Zakupiłem ostatnio lodówkę do garażu, żeby w niej fermentować brzeczki. Sterownik STC1000. Lodówka będzie stała w garażu, temperatura raczej taka jak na zewnątrz. W związku z tym górniaki będę musiał podgrzewać. I pytanie do doświadczonych w podobnej sytuacji. Co wykorzystać do grzania? Myślałem o żarówce terrarystycznej. Czytałem na forum, że stosuje się też suszarki.

Druga kwestia to umieszczenie sondy od sterownika. Wnętrze lodówki czy wnętrze fermentora?

W tym drugim obawiam się bezwładności cieplnej fermentora z brzeczką. 

No i jak ustawiacie histerezę i opóźnienie w stc?

 

Jak to wygląda u Was? Pozdrawiam

Edited by adam2308

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, adam2308 napisał:

Witam wszystkich.

 

Zakupiłem ostatnio lodówkę do garażu, żeby w niej fermentować brzeczki. Sterownik STC1000. Lodówka będzie stała w garażu, temperatura raczej taka jak na zewnątrz. W związku z tym górniaki będę musiał podgrzewać. I pytanie do doświadczonych w podobnej sytuacji. Co wykorzystać do grzania? Myślałem o żarówce terrarystycznej. Czytałem na forum, że stosuje się też suszarki.

Druga kwestia to umieszczenie sondy od sterownika. Wnętrze lodówki czy wnętrze fermentora?

W tym drugim obawiam się bezwładności cieplnej fermentora z brzeczką. 

No i jak ustawiacie histerezę i opóźnienie w stc?

 

Jak to wygląda u Was? Pozdrawiam

 

Do grzania najlepiej pas grzewczy. Sondę albo zatapiasz w gilźie w brzeczce albo przyklejasz na zewnątrz fermentora i izolujesz np. kawałkiem styropianu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I nie ma problemu z tym, że sterownik wyłączy grzanie, bo brzeczka będzie nagrzana, a pas dalej będzie podgrzewać i temperatura wyskoczy poza dedykowany zakres?

I w drugą stronę chłodzenia - lodówka schłodzi się szybciej do niższej temperatury i będzie dalej schładzać brzeczkę po wyłączeniu?

Share this post


Link to post
Share on other sites
33 minuty temu, adam2308 napisał:

I nie ma problemu z tym, że sterownik wyłączy grzanie, bo brzeczka będzie nagrzana, a pas dalej będzie podgrzewać i temperatura wyskoczy poza dedykowany zakres?

I w drugą stronę chłodzenia - lodówka schłodzi się szybciej do niższej temperatury i będzie dalej schładzać brzeczkę po wyłączeniu?

 

Ani lodówka, ani pas nie mają takiej bezwładności cieplnej, żeby jakoś znacząco chłodzić/grzać po wyłączeniu. Histerezę możesz ustawić w okolicy +/-0,3-0,5°C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja do podgrzewania ( w boxie styropianowym ) używam kabla terrariowego 90W owiniętego i przyklejonego do fermentatora  , a sonda jest przyklejona do fermentatora i zaizolowana folią bąbelkową . Cały zestaw doskonale sie sprawdza . 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A nie obawiacie się nierównomiernego rozkładu temperatury w fermentorze przy grzaniu pasem? Przy ściankach będzie dużo ciepłej niż w głębi i czy to nie robi problemu drożdżom? 

 

Ja na razie bardziej skłaniam się ku sterowaniu (grzaniu) otoczeniem. Jesli w lodówce będzie ciągle 18°C to i brzeczka ustabilizuje się na tym poziomie (plus temp wynikająca z fermentacji). Poprawcie mnie, jeśli się mylę. 

 

Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi. Adam 

Share this post


Link to post
Share on other sites
36 minut temu, adam2308 napisał:

A nie obawiacie się nierównomiernego rozkładu temperatury w fermentorze przy grzaniu pasem? Przy ściankach będzie dużo ciepłej niż w głębi i czy to nie robi problemu drożdżom? 

Nie obawiaj się pas grzewczy czy przewód terariowy to nie taboret gazowy , nie przypali Ci brzeczki :) . Wahania są tak małe ,że nie istotne . 

Dla mnie przewód grzewczy jest zadowalający , pewnie znajdzie się ktoś kto grzeje wnętrze boxa/lodówki i preferuje tą metodę . Jak widzisz sposobów jest kilka.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, adam2308 napisał:

A nie obawiacie się nierównomiernego rozkładu temperatury w fermentorze przy grzaniu pasem?

Brzecka w czasie fermentacji intensywnie się miesza. Nie ma opcji punktowego przegrzania. Wlej wody, podłącz pas i włóż rękę do środka. Wcale nie jest tak gorąco w okolicach pasa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podstawą rozwoju jest burzenie zastanego status quo 😋

 

Myślę, że skuszę się na matę grzewczą do ogrzewania podłogowego i podkleję nią dół chłodziarki. Cena podobna do pasa z ali, a chciałbym już w następny weekend warzyć. 

Jak nie będę zadowolony z rezultatów to może zainwestuję w pas. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Było wiele razy. Znajdziesz tu dwie szkoły, jedni mają sondę w brzeczce, inni na zewnątrz fermentatora i każdy uważa że jego sposób jest lepszy. Obstawiam, że jak nie zrobisz, to będzie dobrze.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja jeżdżę na takim ogrzewaniu. Plus stc-1000.

Teraz bawię się kveikami i jest nieoceniony.

8metrow kabla to sa ze cztery obroty wokoło wiadra

 

https://allegro.pl/oferta/kabel-przewod-grzewczy-grzejny-terra-zoo-80w-8m-7119405915?utm_medium=app_share&utm_source=facebook 

 

A i kupę czasu temu jak szukałem sprzętu do grzania to odradzali matę do grzania pod wiadro bo, podgrzewając dno grzejesz trupy drożdży i nie osiadają na dnie.

 

Lepiej przykleić ja z boku wiadra i oddaje większą powierzchnią ciepło.

Edited by Koora
PS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.