adam2308 0 Posted November 14, 2020 (edited) Witam wszystkich. Zakupiłem ostatnio lodówkę do garażu, żeby w niej fermentować brzeczki. Sterownik STC1000. Lodówka będzie stała w garażu, temperatura raczej taka jak na zewnątrz. W związku z tym górniaki będę musiał podgrzewać. I pytanie do doświadczonych w podobnej sytuacji. Co wykorzystać do grzania? Myślałem o żarówce terrarystycznej. Czytałem na forum, że stosuje się też suszarki. Druga kwestia to umieszczenie sondy od sterownika. Wnętrze lodówki czy wnętrze fermentora? W tym drugim obawiam się bezwładności cieplnej fermentora z brzeczką. No i jak ustawiacie histerezę i opóźnienie w stc? Jak to wygląda u Was? Pozdrawiam Edited November 14, 2020 by adam2308 Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 277 1 Items Posted November 14, 2020 11 minut temu, adam2308 napisał: Witam wszystkich. Zakupiłem ostatnio lodówkę do garażu, żeby w niej fermentować brzeczki. Sterownik STC1000. Lodówka będzie stała w garażu, temperatura raczej taka jak na zewnątrz. W związku z tym górniaki będę musiał podgrzewać. I pytanie do doświadczonych w podobnej sytuacji. Co wykorzystać do grzania? Myślałem o żarówce terrarystycznej. Czytałem na forum, że stosuje się też suszarki. Druga kwestia to umieszczenie sondy od sterownika. Wnętrze lodówki czy wnętrze fermentora? W tym drugim obawiam się bezwładności cieplnej fermentora z brzeczką. No i jak ustawiacie histerezę i opóźnienie w stc? Jak to wygląda u Was? Pozdrawiam Do grzania najlepiej pas grzewczy. Sondę albo zatapiasz w gilźie w brzeczce albo przyklejasz na zewnątrz fermentora i izolujesz np. kawałkiem styropianu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
adam2308 0 Posted November 14, 2020 I nie ma problemu z tym, że sterownik wyłączy grzanie, bo brzeczka będzie nagrzana, a pas dalej będzie podgrzewać i temperatura wyskoczy poza dedykowany zakres? I w drugą stronę chłodzenia - lodówka schłodzi się szybciej do niższej temperatury i będzie dalej schładzać brzeczkę po wyłączeniu? Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 277 1 Items Posted November 15, 2020 33 minuty temu, adam2308 napisał: I nie ma problemu z tym, że sterownik wyłączy grzanie, bo brzeczka będzie nagrzana, a pas dalej będzie podgrzewać i temperatura wyskoczy poza dedykowany zakres? I w drugą stronę chłodzenia - lodówka schłodzi się szybciej do niższej temperatury i będzie dalej schładzać brzeczkę po wyłączeniu? Ani lodówka, ani pas nie mają takiej bezwładności cieplnej, żeby jakoś znacząco chłodzić/grzać po wyłączeniu. Histerezę możesz ustawić w okolicy +/-0,3-0,5°C. Quote Share this post Link to post Share on other sites
rob7320 33 Posted November 15, 2020 Ja do podgrzewania ( w boxie styropianowym ) używam kabla terrariowego 90W owiniętego i przyklejonego do fermentatora , a sonda jest przyklejona do fermentatora i zaizolowana folią bąbelkową . Cały zestaw doskonale sie sprawdza . Quote Share this post Link to post Share on other sites
adam2308 0 Posted November 15, 2020 A nie obawiacie się nierównomiernego rozkładu temperatury w fermentorze przy grzaniu pasem? Przy ściankach będzie dużo ciepłej niż w głębi i czy to nie robi problemu drożdżom? Ja na razie bardziej skłaniam się ku sterowaniu (grzaniu) otoczeniem. Jesli w lodówce będzie ciągle 18°C to i brzeczka ustabilizuje się na tym poziomie (plus temp wynikająca z fermentacji). Poprawcie mnie, jeśli się mylę. Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi. Adam Quote Share this post Link to post Share on other sites
rob7320 33 Posted November 15, 2020 36 minut temu, adam2308 napisał: A nie obawiacie się nierównomiernego rozkładu temperatury w fermentorze przy grzaniu pasem? Przy ściankach będzie dużo ciepłej niż w głębi i czy to nie robi problemu drożdżom? Nie obawiaj się pas grzewczy czy przewód terariowy to nie taboret gazowy , nie przypali Ci brzeczki . Wahania są tak małe ,że nie istotne . Dla mnie przewód grzewczy jest zadowalający , pewnie znajdzie się ktoś kto grzeje wnętrze boxa/lodówki i preferuje tą metodę . Jak widzisz sposobów jest kilka. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawron 267 Posted November 15, 2020 Godzinę temu, adam2308 napisał: A nie obawiacie się nierównomiernego rozkładu temperatury w fermentorze przy grzaniu pasem? Brzecka w czasie fermentacji intensywnie się miesza. Nie ma opcji punktowego przegrzania. Wlej wody, podłącz pas i włóż rękę do środka. Wcale nie jest tak gorąco w okolicach pasa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hary86 55 Posted November 15, 2020 Kup taki pas, do tego gilzę na sondę sterownika i nie wymyślaj koła na nowo.https://pl.aliexpress.com/item/33046986820.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.47a65c0fM0UMfU Quote Share this post Link to post Share on other sites
adam2308 0 Posted November 15, 2020 Podstawą rozwoju jest burzenie zastanego status quo 😋 Myślę, że skuszę się na matę grzewczą do ogrzewania podłogowego i podkleję nią dół chłodziarki. Cena podobna do pasa z ali, a chciałbym już w następny weekend warzyć. Jak nie będę zadowolony z rezultatów to może zainwestuję w pas. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mrmrooz 26 Posted November 15, 2020 Było wiele razy. Znajdziesz tu dwie szkoły, jedni mają sondę w brzeczce, inni na zewnątrz fermentatora i każdy uważa że jego sposób jest lepszy. Obstawiam, że jak nie zrobisz, to będzie dobrze.Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Koora 15 Posted November 15, 2020 (edited) Ja jeżdżę na takim ogrzewaniu. Plus stc-1000. Teraz bawię się kveikami i jest nieoceniony. 8metrow kabla to sa ze cztery obroty wokoło wiadra https://allegro.pl/oferta/kabel-przewod-grzewczy-grzejny-terra-zoo-80w-8m-7119405915?utm_medium=app_share&utm_source=facebook A i kupę czasu temu jak szukałem sprzętu do grzania to odradzali matę do grzania pod wiadro bo, podgrzewając dno grzejesz trupy drożdży i nie osiadają na dnie. Lepiej przykleić ja z boku wiadra i oddaje większą powierzchnią ciepło. Edited November 15, 2020 by Koora PS Quote Share this post Link to post Share on other sites