VFighter 0 Posted November 14, 2020 Witam serdecznie, Po 3 latach planuje znów rozpocząć warzenie, do głowy wpadł pomysł by przypomnieć sobie cały proces czymś w miarę prostym. Wybór padł na klasykę - APA. Planuje ok. 22/23L, goryczka mała ale wyczuwalna. Samo piwo w sobie delikatne z wyczuwalnym chmielem (pokazać znajomym co to chmiel 😜). Po przeglądaniu forum stworzyłem taką recepturę, bardzo proszę o wszelakie wskazówki. Dzięki bardzo i pozdrawiam wszystkich😊. Zacieranie: - Słód Pale Ale Viking Malt 5kg - Słód Karmelowy 30 0,15 kg - Płatki owsiane błyskawiczne 0,4 kg - 66°C 50min - 72°C 20min - 76°C (Mash out) Gotowanie 60min Chmielenie: - Mosaic 20g 45min - Cascade 20g 10min - Amarillo 20g 0min - Cascade 10g 0min - Mosaic 20g 0min - Amarillo 30g na zimno 4/5 dni - Cascade 20g na zimno 4/5 dni Mosaic - 40g, Cascade - 50g, Amarilo - 50g = 140g Drożdze - Safale US-05 11,5g suche Temperatura fermentacji 18/19C. Według brewness: BLG - 12.6, IBU - 27, 23L gotowego piwa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 280 1 Items Posted November 14, 2020 Wygląda ok, co najwyżej chmielenie na zimno skróciłbym do 2-3 dni. Quote Share this post Link to post Share on other sites
VFighter 0 Posted November 14, 2020 Jeszcze pytanko warto dawać mech (powiedzmy 5g?) na 15min przed końcem gotowania? Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 280 1 Items Posted November 14, 2020 28 minut temu, VFighter napisał: Jeszcze pytanko warto dawać mech (powiedzmy 5g?) na 15min przed końcem gotowania? Będziesz miał nieco więcej osadów po gotowaniu, ale bardziej klarowną brzeczkę. Ja dodaję mech lub whirlfloc. 1 VFighter reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Markin 5 Posted November 16, 2020 W dniu 14.11.2020 o 22:03, VFighter napisał: Gotowanie 60min Chmielenie: - Mosaic 20g 45min - Cascade 20g 10min - Amarillo 20g 0min - Cascade 10g 0min - Mosaic 20g 0min - Amarillo 30g na zimno 4/5 dni - Cascade 20g na zimno 4/5 dni Mosaic - 40g, Cascade - 50g, Amarilo - 50g = 140g Moje wyroby to partial mash, więc na temat zacierania się nie wypowiem, ale osobiście nie widzę sensu dawać tych dawek chmielu na 0', jeśli zamierzasz budować aromat poprzez chmielenie na zimno. Chyba, że to na zero to będzie hop stand to wtedy nie mam uwag 😉. Quote Share this post Link to post Share on other sites