Jump to content
Sign in to follow this  
VFighter

APA - weryfikacja receptury

Recommended Posts

Witam serdecznie,
Po 3 latach planuje znów rozpocząć warzenie, do głowy wpadł pomysł by przypomnieć sobie cały proces czymś w miarę prostym. Wybór padł na klasykę - APA. Planuje ok. 22/23L, goryczka mała ale wyczuwalna. Samo piwo w sobie delikatne z wyczuwalnym chmielem (pokazać znajomym co to chmiel 😜). Po przeglądaniu forum stworzyłem taką recepturę, bardzo proszę o wszelakie wskazówki. Dzięki bardzo i pozdrawiam wszystkich😊.

 

Zacieranie:

- Słód Pale Ale Viking Malt 5kg
- Słód Karmelowy 30 0,15 kg
- Płatki owsiane błyskawiczne 0,4 kg
 
- 66°C 50min
- 72°C 20min
- 76°C (Mash out)

 

Gotowanie  60min 

 

Chmielenie:
- Mosaic 20g     45min
- Cascade 20g     10min
- Amarillo 20g      0min
- Cascade 10g     0min
- Mosaic 20g       0min
- Amarillo 30g      na zimno 4/5 dni
- Cascade 20g      na zimno 4/5 dni
 

Mosaic - 40g, Cascade - 50g, Amarilo - 50g = 140g


Drożdze
- Safale US-05 11,5g suche

 

Temperatura fermentacji 18/19C.

 

Według brewness: BLG - 12.6, IBU - 27, 23L gotowego piwa. 
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
28 minut temu, VFighter napisał:

Jeszcze pytanko warto dawać mech (powiedzmy 5g?) na 15min przed końcem gotowania?

 

Będziesz miał nieco więcej osadów po gotowaniu, ale bardziej klarowną brzeczkę. Ja dodaję mech lub whirlfloc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

W dniu 14.11.2020 o 22:03, VFighter napisał:

Gotowanie  60min 

 

Chmielenie:
- Mosaic 20g     45min
- Cascade 20g     10min
- Amarillo 20g      0min
- Cascade 10g     0min
- Mosaic 20g       0min
- Amarillo 30g      na zimno 4/5 dni
- Cascade 20g      na zimno 4/5 dni
 

Mosaic - 40g, Cascade - 50g, Amarilo - 50g = 140g

Moje wyroby to partial mash, więc na temat zacierania się nie wypowiem, ale osobiście nie widzę sensu dawać tych dawek chmielu na 0', jeśli zamierzasz budować aromat poprzez chmielenie na zimno. Chyba, że to na zero to będzie hop stand to wtedy nie mam uwag 😉.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.