Jump to content
Sign in to follow this  
grzgeorz

Kilka pytań przed produkcją

Recommended Posts

Witam

Zamówiłem zestaw surowców PALE ALE 12 Blg.

W skład zestawu wchodzi:

*Słód Pale Ale Weyermann 4,4kg

*Słód Karmelowy jasny Strzegom 0,15kg

°Chmiel goryczkowy Marynka 30g

°Chmiel aromatyczny Lubelski 30g

*Drożdże piwowarskie SafeAle S-04

 

Wszystko co potrzebne do działania już mam. Mam także kilka ostatnich pytań, z którymi nie mogę sobie poradzić.

 

1. Co do filtracji po zacieraniu, jeżeli robię to w garnku to jak zlać i wysładzać brzeczkę (musi ona filtrować się przez młóto?). Myślałem żeby po opadnięciu na dno młóta za pomocą wężyka przelać do innego garnka a do pozostałego młóta dolać kilka litrów ciepłej wody, porządnie wymieszać i znów po odstaniu zlać.

Czy może lepiej już by było gdyby robić metodą bez wysładzania czyli dolać jeszcze wody ile bym użył do wysładzania i po prostu zlać wszystko do innego garnka i zacząć chmielenie?

 

2. Po chmieleniu gdy do schłodzonej brzeczki dodam drożdży ile wszystko musi się fermentować w fermentorze aby zacząć butelkować, bo dojrzewanie w butelkach trwa 3-4 tygodnie tak?

 

3.Jak długo zakapslowane piwo jest zdatne do piwa i jak przedłużyć jego ?żywotność?.

 

4.Od jakiego etapu produkcji trzeba wszystko dokładnie dezynfekować i uważać żeby nie zakazić brzeczki?

 

@właśnie, gdzie znajdę informacje co to i na czym polega fermentacja cicha i burzliwa

Edited by grzgeorz

Share this post


Link to post
Share on other sites
1. Co do filtracji po zacieraniu, jeżeli robię to w garnku to jak zlać i wysładzać brzeczkę (musi ona filtrować się przez młóto?). Myślałem żeby po opadnięciu na dno młóta za pomocą wężyka przelać do innego garnka a do pozostałego młóta dolać kilka litrów ciepłej wody, porządnie wymieszać i znów po odstaniu zlać.

Czy może lepiej już by było gdyby robić metodą bez wysładzania czyli dolać jeszcze wody ile bym użył do wysładzania i po prostu zlać wszystko do innego garnka i zacząć chmielenie?

Filtracja to filtracja, czyli musisz odseparowac gęste od rzadkiego. Najwygodniej jest delikatnie przelać całość do zbiornika z kranikiem, na dnie którego zamontowany jest filtr (np. z oplotu). Ja do przelewania używam rondla.

 

Podczas wysładzania sprawdzaj co jakiś czas BLG brzeczki nastawnej. Pamietaj o wystudzeniu do 20C. Po jakimś czasie dojdziesz do takiej wprawy, że wysładzać będziesz na oko i końcowe BLG wyjdzie w pobliżu założonego.

 

2. Po chmieleniu gdy do schłodzonej brzeczki dodam drożdży ile wszystko musi się fermentować w fermentorze aby zacząć butelkować, bo dojrzewanie w butelkach trwa 3-4 tygodnie tak?

Górniaki fermentuje się około tygodnia, później dobrze zrobić tydzien cichej. Dolniaki czasem wymagają więcej czasu, szczególnie te mocne.

 

Czas dojrzewania w butelkach też zależy od mocy. Minimum miesiąc dla słabych górniaków, 3 miesiące dla lagerów, do pół roku dla piw mocnych (porter bałtycki, dubel, trippel, itp).

 

3.Jak długo zakapslowane piwo jest zdatne do piwa i jak przedłużyć jego ?żywotność?.

Bardzo długo. Ja piłem piwo roczne i smakowało wyśmienicie. Słyszałem o 3-4 letnich i też nic im nie było. Inna sprawa, że niektóre piwa z czasem mogą tracić swoje walory smakowe (np. pszeniczne). Mocne piwa lubią leżakowanie, czas im nie szkodzi, do pewnej granicy oczywiście.

 

Generalnie piwo lepiej spożywać na bieżąco. Jak to powiadał świętej pamięci Michael Jackson - "jeśli widzisz piwo - wypij je" :)

 

4.Od jakiego etapu produkcji trzeba wszystko dokładnie dezynfekować i uważać żeby nie zakazić brzeczki?

Od zakończenia gotowania. Od tego momentu powinno się używać tylko sterylnych narzędzi i naczyń.

 

I dobra rada na koniec - cierpliwości. Nie zaglądaj za często do fermentora, a wszystko będzie dobrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1. Co do filtracji po zacieraniu, jeżeli robię to w garnku to jak zlać i wysładzać brzeczkę (musi ona filtrować się przez młóto?). Myślałem żeby po opadnięciu na dno młóta za pomocą wężyka przelać do innego garnka a do pozostałego młóta dolać kilka litrów ciepłej wody, porządnie wymieszać i znów po odstaniu zlać.

Czy może lepiej już by było gdyby robić metodą bez wysładzania czyli dolać jeszcze wody ile bym użył do wysładzania i po prostu zlać wszystko do innego garnka i zacząć chmielenie?

Cześć!

Jak zlejesz tylko to co będzie klarowne po zacieraniu to będziesz miał bardzo mało brzeczki. Wysładzanie to trochę jak przemywanie brzeczki - trzeba wypłukać resztki cukru z młóta. Dolewanie wody do garnka i mieszanie nic nie da. W młócie zostaje dużo wody i cukru. Tak więc trzeba filtrować i wysładzać młóto. Będzie dobrze, a nawet bardzo dobrze :) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.