PotentantPiwa 0 Posted November 13, 2020 Witam, ostatnio probowalem zrobic swoje 1 piwo. Zrobilem je z wlasnej roboty chmielu i slodu jeczmiennego. Ogolem poziom BLG jest w porzadku, smak jest mocno chmielowy i malo zbozowy. Ogolem chodzi o to ze po fermentacji burzliwej ( tygodnie) na wierzchu dalej jest dziwny osad a zapach jest nieprzyjemny z nutą zbozowa na koncu Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawron 267 Posted November 13, 2020 1 minutę temu, PotentantPiwa napisał: Ogolem chodzi o to ze po fermentacji burzliwej ( tygodnie) na wierzchu dalej jest dziwny osad a zapach jest nieprzyjemny z nutą zbozowa na koncu Zlewałeś na cichą? W tym pojemniku nie widać śladów fermentacji. Quote Share this post Link to post Share on other sites
PotentantPiwa 0 Posted November 13, 2020 Nie Teraz, Gawron napisał: Zlewałeś na cichą? W tym pojemniku nie widać śladów fermentacji. Nie zlewałem, w tym fermentorze były 2 tygodnie w temperaturze 22-23 stopni? Moze powinnienem zostawić na dłużej? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawron 267 Posted November 13, 2020 1 minutę temu, PotentantPiwa napisał: Nie Nie zlewałem, w tym fermentorze były 2 tygodnie w temperaturze 22-23 stopni? Moze powinnienem zostawić na dłużej? W tym fermentorze nie widać oznak fermentacji. Jakbyś drożdży nie dodał. Jakie miałeś blg początkowe, a jakie teraz masz? Tak wygląda mój słój po fermentacji. Oblepiony drożdżami i dużo gęstwy na dnie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 234 1 Items Posted November 13, 2020 Przepraszam za to pytanie ale czy dodałeś drożdże? Jeśli tak to jakie, w jakiej temperaturze, jaką ilość... 1 Robert87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
wizi 96 Posted November 13, 2020 Wygląda jakby drożdże w ogóle nie wystartowały. Na pierwszym zdjęciu zamiast piany jest kra, wiec pewnie infekcja bakteriami. Na drugim widać jakiś osad, ale równie dobrze może to być osad białkowy z przełomu, zlany razem z brzeczką do fermentora. Oznak fermentacji drożdżowej nie widać. Jak wygląda obecny ekstrakt i jaki był początkowy? 1 Robert87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites