Jump to content

Old School Saison


hopek
 Share

Recommended Posts

Cześć 

Zwykle po pomyśle na piwo receptura przychodzi mi lekką ręką, na artystę, ale nie tym razem. Postanowiłem wejść w styl, którego jeszcze nie robiłem - saison. Poszukałem trochę informacji i zaintrygowało mnie, że prawdopodobnie piwo w przeszłości wyglądało zupełnie inaczej niż wg współczesnych wytycznych. Chciałem jako pierwszy w serii uwarzyć saison wg przesłanek z przeszłości. 

 

Zasyp:

- pale ale souflet 2 kg

- wiedeński viking 1 kg 

- pszeniczny viking 0,75 kg

- żytni viking 0,75 kg

- płatki pszenne błyskawiczne 0,75 kg 

- caragold castle malting 150 EBC 0,2 kg 

 

Zacieranie:

- 44 st C - wsyp słodów, 15'

- 62 st C - 15'

- 72 st C - 45'

- 78 st C - 5'

 

Gotowanie:

Coś na goryczkę 60', cel 25 IBU + 30g Hallertauer Tradition 1'

 

Planowany ekstrakt 10 Blg - lekko, sesyjnie, do picia "na codzień". 

 

Fermentacja:

1. FM21 - 2, 3 tygodnie, ile trzeba, 22 st C.  

2. Brettanomyces Bruxelensis + kostki z beczki po bourbonie 3 m-ce. 

 

Mam nadzieję, że interpretacja jest czytelna i wiecie o co mi chodziło. Piwo wielozbożowe z dostępnych składników z dzikim charakterem i drewnem, które nawiązują do przeszłości. Proszę o ocenę. Czy takie piwo to dobry pomysł? Czy coś zmienić? Proszę o porady. 

 

Edited by hopek
Link to comment
Share on other sites

2 minuty temu, hopek napisał:

Cześć 

Zwykle po pomyśle na piwo receptura przychodzi mi lekką ręką, na artystę, ale nie tym razem. Postanowiłem wejść w styl, którego jeszcze nie robiłem - saison. Poszukałem trochę informacji i zaintrygowało mnie, że prawdopodobnie piwo w przeszłości wyglądało zupełnie inaczej niż wg współczesnych wytycznych. Chciałem jako pierwszy w serii uwarzyć saison wg przesłanek z przeszłości. 

 

Zasyp:

- pale ale souflet 2 kg

- wiedeński viking 1 kg 

- pszeniczny viking 0,75 kg

- żytni viking 0,75 kg

- płatki pszenne błyskawiczne 0,75 kg 

- caragold castle malting 150 EBC 0,2 kg 

 

Zacieranie:

- 44 st C - wsyp słodów, 15'

- 62 st C - 15'

- 72 st C - 45'

- 78 st C - 5'

 

Gotowanie:

Coś na goryczkę 60', cel 25 IBU + 30g Hallertauer Tradition 1'

 

Planowany ekstrakt 10 Blg - lekko, sesyjnie, do picia "na codzień". 

 

Fermentacja:

1. FM21 - 2, 3 tygodnie, ile trzeba, 22 st C. 

2. Brettanomyces Bruxelensis + kostki z beczki po bourbonie 3 m-ce. 

 

Mam nadzieję, że interpretacja jest czytelna i wiecie o co mi chodziło. Piwo wielozbożowe z dostępnych składników z dzikim charakterem i drewnem, które nawiązują do przeszłości. Proszę o ocenę. Czy takie piwo to dobry pomysł? Czy coś zmienić? Proszę o porady. 

 

 

22°C na FM21 to wg mnie za dużo. Zacząłbym w dolnym zakresie temperatur i powoli podnosił do tych 22.

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, hopek napisał:

- 62 st C - 15'

- 72 st C - 45'

Ja bym robił na wytrawnie. 64 st 45 minut 72 st 15 min

2 godziny temu, hopek napisał:

1. FM21 - 2, 3 tygodnie, ile trzeba, 22 st C.  

I zaczął chłodniej

 

Link to comment
Share on other sites

Czekałem na takie komentarze - dzięki! Zacieram nieco bardziej na słodko ponieważ celuję w niski ekstrakt - obawiam się niedoboru ciała. Temperatura fermentacji oczywiście będzie zweryfikowana. 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, hopek napisał:

obawiam się niedoboru ciała.

Właśnie Saison powinien mieć niską treściwość i ciało i być orzeźwiający, a nie powinien być słodki i mulący . Drożdże saisonowe słyną z tego, że fermentują bardzo nisko, ale jednocześnie produkują glicerol który nada piwu trochę ciała plus to jeszcze to co z żyta. Saison nigdy nie będzie tak pusty jak np dry stout o tym samym ekstrakcie. Jeśli martwisz się o to czy bretty będą miały co jeść, to spokojnie wystarczy im to co zostało z płatków. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.