Jump to content
Sign in to follow this  
Markin

Barleywine - weryfikacja

Recommended Posts

Hej, piwo wprawdzie już w wiadrze, ale chciałem się zapytać, czy nie przesadziłem z cukrem i jakie mogą być ewentualne skutki oboczne. 

 

Barleywine Partial Mash

9l

alk. 10% 
ekstr. 24,5° Plato
IBU 35
 
Surowce fermentowalne:
  • Ekstrakt słodowy jasny Twój Browar - 1,5 kg
  • Słód pale ale Fawcett- 0,5 kg
  • Cukier kandyzowany jasny - 0,4 kg
  • Słód pszeniczny Bestmalz - 0,2 kg
  • Słód melanoidowy Bestmalz - 0,2 kg
  • Słód diastatyczny Castlemalting - 0,2 kg
  • Słód Crystal 300 EBC - 0,15 kg
  • Słód pale chocolate Fawcett - 0,1 kg
  • Cukier kandyzowany brązowy - 0,05 kg
 
Chmielenie:
  • Chmiel Admiral ak. 13% 20 g  |  60'
  • Cukier kandyzowany brązowy - 50 g  |  10' 
  • Cukier kandyzowany jasny - 400 g  |  10' 

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, Markin napisał:

Hej, piwo wprawdzie już w wiadrze, ale chciałem się zapytać, czy nie przesadziłem z cukrem i jakie mogą być ewentualne skutki oboczne. 

 

Barleywine Partial Mash

9l

alk. 10% 
ekstr. 24,5° Plato
IBU 35
 
Surowce fermentowalne:
  • Ekstrakt słodowy jasny Twój Browar - 1,5 kg
  • Słód pale ale Fawcett- 0,5 kg
  • Cukier kandyzowany jasny - 0,4 kg
  • Słód pszeniczny Bestmalz - 0,2 kg
  • Słód melanoidowy Bestmalz - 0,2 kg
  • Słód diastatyczny Castlemalting - 0,2 kg
  • Słód Crystal 300 EBC - 0,15 kg
  • Słód pale chocolate Fawcett - 0,1 kg
  • Cukier kandyzowany brązowy - 0,05 kg
 
Chmielenie:
  • Chmiel Admiral ak. 13% 20 g  |  60'
  • Cukier kandyzowany brązowy - 50 g  |  10' 
  • Cukier kandyzowany jasny - 400 g  |  10' 

 

Sporo sypnąłeś, szczególnie, że to mała warka. Do tego to cukier kandyzowany, który zostawia specyficzny smak, osobiście do barley wine'a chyba średnio mi pasuje.

Na pewno piwo będzie zdecydowanie mocniej odfermentowane, może być bardziej alkoholowe (fuzlowe).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.