Skocz do zawartości

Barleywine - weryfikacja


Markin

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, piwo wprawdzie już w wiadrze, ale chciałem się zapytać, czy nie przesadziłem z cukrem i jakie mogą być ewentualne skutki oboczne. 

 

Barleywine Partial Mash

9l

alk. 10% 
ekstr. 24,5° Plato
IBU 35
 
Surowce fermentowalne:
  • Ekstrakt słodowy jasny Twój Browar - 1,5 kg
  • Słód pale ale Fawcett- 0,5 kg
  • Cukier kandyzowany jasny - 0,4 kg
  • Słód pszeniczny Bestmalz - 0,2 kg
  • Słód melanoidowy Bestmalz - 0,2 kg
  • Słód diastatyczny Castlemalting - 0,2 kg
  • Słód Crystal 300 EBC - 0,15 kg
  • Słód pale chocolate Fawcett - 0,1 kg
  • Cukier kandyzowany brązowy - 0,05 kg
 
Chmielenie:
  • Chmiel Admiral ak. 13% 20 g  |  60'
  • Cukier kandyzowany brązowy - 50 g  |  10' 
  • Cukier kandyzowany jasny - 400 g  |  10' 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, Markin napisał:

Hej, piwo wprawdzie już w wiadrze, ale chciałem się zapytać, czy nie przesadziłem z cukrem i jakie mogą być ewentualne skutki oboczne. 

 

Barleywine Partial Mash

9l

alk. 10% 
ekstr. 24,5° Plato
IBU 35
 
Surowce fermentowalne:
  • Ekstrakt słodowy jasny Twój Browar - 1,5 kg
  • Słód pale ale Fawcett- 0,5 kg
  • Cukier kandyzowany jasny - 0,4 kg
  • Słód pszeniczny Bestmalz - 0,2 kg
  • Słód melanoidowy Bestmalz - 0,2 kg
  • Słód diastatyczny Castlemalting - 0,2 kg
  • Słód Crystal 300 EBC - 0,15 kg
  • Słód pale chocolate Fawcett - 0,1 kg
  • Cukier kandyzowany brązowy - 0,05 kg
 
Chmielenie:
  • Chmiel Admiral ak. 13% 20 g  |  60'
  • Cukier kandyzowany brązowy - 50 g  |  10' 
  • Cukier kandyzowany jasny - 400 g  |  10' 

 

Sporo sypnąłeś, szczególnie, że to mała warka. Do tego to cukier kandyzowany, który zostawia specyficzny smak, osobiście do barley wine'a chyba średnio mi pasuje.

Na pewno piwo będzie zdecydowanie mocniej odfermentowane, może być bardziej alkoholowe (fuzlowe).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.