Romanos_P 0 1 Items Posted November 12, 2020 (edited) Chciałem zakupić Despreja, ale nie było w sklepie gdzie składałem zamówienie. Kupiłem natomiast preparat o podobnych właściwościach i składzie Voigt VC621N. Despreja nigdy nie używałem, więc nie wiem jaki powinien być zapach i odczucie po nim, ale co do Voigta mam pewne obawy. Mianowicie po spryskaniu np. rurki i węża przy pobieraniu próbki i odczekaniu 1min. Gdy pobiorę te próbkę, to w smaku czuć ten związek z Voigta. W związku z tym pytanie czy z Desprejem też tak jest? Czy nie wpływa to niekorzystnie na piwo/brzeczkę? Czy może robię coś źle? Link do produktu: https://voigt.pl/produkt/gastro-sept-plus-n-vc621n Dzięki z góry za pomoc Edited November 12, 2020 by Romcio Quote Share this post Link to post Share on other sites
mjr_Kolicki 8 Posted November 13, 2020 Używałem Despreja bardzo długo i nigdy nie zauważyłem, żeby po odparowaniu pozostawał jakikolwiek zapach. Ale to po odparowaniu a nie odczekaniu konkretnego czasu. Ta 1 minuta w sposobie użytkowania Voigt VC621N (czy pół minuty, zdaje się, w Desprej) to minimalny czas kontaktu z powierzchnią żeby zapewnić dezynfekcję a nie koniecznie czas odparowania. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Romanos_P 0 1 Items Posted November 13, 2020 21 godzin temu, Romcio napisał: Chciałem zakupić Despreja, ale nie było w sklepie gdzie składałem zamówienie. Kupiłem natomiast preparat o podobnych właściwościach i składzie Voigt VC621N. Despreja nigdy nie używałem, więc nie wiem jaki powinien być zapach i odczucie po nim, ale co do Voigta mam pewne obawy. Mianowicie po spryskaniu np. rurki i węża przy pobieraniu próbki i odczekaniu 1min. Gdy pobiorę te próbkę, to w smaku czuć ten związek z Voigta. W związku z tym pytanie czy z Desprejem też tak jest? Czy nie wpływa to niekorzystnie na piwo/brzeczkę? Czy może robię coś źle? Dzięki za pomoc z góry No w sumie po jakimś czasie pewnie nie ma juz tego zapachu. Zaraz sprawdzę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Romanos_P 0 1 Items Posted November 13, 2020 Po 2h w szklance którą raz prysnąłem preparatem nadal jest ten zapach i w wodzie którą z niej wypiłem jest lekki posmak. Być może nie ma to wpływu na końcowy smak piwa gdy mamy do czynienia z np. 20l, ale tak, czy siak - nie polecam. Wniosek - NIE STOSOWAĆ do szybkiej dezynfekcji! Będę musiał zakupić coś innego. Czy macie podobne doświadczenia z desprejem lub innymi? Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 261 1 Items Posted November 13, 2020 3 minuty temu, Romcio napisał: Po 2h w szklance którą raz prysnąłem preparatem nadal jest ten zapach i w wodzie którą z niej wypiłem jest lekki posmak. Być może nie ma to wpływu na końcowy smak piwa gdy mamy do czynienia z np. 20l, ale tak, czy siak - nie polecam. Wniosek - NIE STOSOWAĆ do szybkiej dezynfekcji! Będę musiał zakupić coś innego. Czy macie podobne doświadczenia z desprejem lub innymi? Desprej jest w porządku, na pewno nie jest wyczuwalny w próbce. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Romanos_P 0 1 Items Posted November 13, 2020 2 minuty temu, punix napisał: Desprej jest w porządku, na pewno nie jest wyczuwalny w próbce. Dzięki za info. Spróbuje go gdzieś kupić. Co jeszcze stosujecie? Co teraz jest dostępne i sprawdzone? Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 261 1 Items Posted November 13, 2020 24 minuty temu, Romcio napisał: Dzięki za info. Spróbuje go gdzieś kupić. Co jeszcze stosujecie? Co teraz jest dostępne i sprawdzone? Starsan, nie miałem problemów, nawet doliczając wodę demineralizowaną wychodzi niedrogo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Romanos_P 0 1 Items Posted November 13, 2020 Chyba w takim razie wykorzystam do końca OXI One (bez używania Voigt'a), a potem przesiądę się na Starsuna HB. Dzięki za pomoc Quote Share this post Link to post Share on other sites
JsKefir 5 Posted November 20, 2020 do szybkiego - 70% spirytus... czysty i faktycznie można nie spłukiwać. może być płyn z Orlenu do dezynfekcji rak ale ten bym spłukał. Starsan czy podobne ja spłukuje Desprej ostatnio jest drogi a dzialnie takie samo OXI - trzeba pamiętać że musi być świeże... czyli max 1/2h Quote Share this post Link to post Share on other sites
Romanos_P 0 1 Items Posted November 21, 2020 Kupiłem oxi one i tego się będę trzymać. Rezygnuje z szybkich typu desprej.Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites