Jump to content
Animalish

Hefeweizen - czy experyment ma sens?

Recommended Posts

52 minuty temu, Muchor napisał:

Polecam aplikację "Kalkulator piwowarski" Bartosza Lamparta - proste i bardzo pomocne. Działa na Androidzie, nie wiem jak na innych platformach, ale wszędzie coś jest.

Hefeweizen może być bardzo nagazowany, poziom 3 lub nawet 3.5. Spokojnie możesz dać 150g cukru do refermentacji, lub nawet jeszcze więcej.


Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
 

Dziękuję za odpowiedź ; zaraz sprawdzę ten kalkulator ; dodam że nie będzie to cukier tylko bede  dawał glukoze rozrobiona w wodzie. To będzie chyba wtedy więcej niż w porównaniu z proporcja cukru? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kurcze, wedle tego kalkulatora to nawet chcąc osiągnąć dolna wartość zalecanego nagazowania to powinienem dać 215 g glukozy. To jest o 95 g więcej niż w instrukcji 😅. Aż tak by się mylili? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kurcze, wedle tego kalkulatora to nawet chcąc osiągnąć dolna wartość zalecanego nagazowania to powinienem dać 215 g glukozy. To jest o 95 g więcej niż w instrukcji . Aż tak by się mylili? 
Temperatura jeszcze gra tam pewna rolę - nie, nie pomylili się. Hefeweizen może i powinien być mocno nagazowany.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, Muchor napisał:

Temperatura jeszcze gra tam pewna rolę - nie, nie pomylili się. Hefeweizen może i powinien być mocno nagazowany.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
 

Muchor - chodziło mi o to że w instrukcji hefeweizen się pomylili bo napisał 120g :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tak gazuję weizeny i dla mnie jest w punkt ale ja jestem z tych co lubią raczej mniejsze nagazowanie niż większe. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja tak gazuję weizeny i dla mnie jest w punkt ale ja jestem z tych co lubią raczej mniejsze nagazowanie niż większe. 
Swojego ostatniego weizena zrobiłem na próbę na 4.0, piana była zarąbista, ale piwo trzeba było nalewać partiami. Myślę, że poziom nagazowania 3-3.5 byłby idealny. Ale to oczywiście, dla mnie - każdy jest nieco inny.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wdrożyłem wersję 150g glukozy z przyczyn zyciowych - na glukoze od browamatora czekam tydzień już i paczka wciąż nie została nawet  nadana ; więc jakoś w tygodniu na wszelkich wypadek zonka kupiła 150g w aptece. Także to co miałem, to dałem 😄 rozlane! Odezwę się jak wyszło!  A przy okazji - teraz 2 tygodnie refermentacja. Czy leżakowanie zaczyna się w momencie zakończenia refermentacji czy właściwie już od teraz leżakuje? Ponoć pszeniczne dość szybko gotowe do spożycia w porównaniu z innymi 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wdrożyłem wersję 150g glukozy z przyczyn zyciowych - na glukoze od browamatora czekam tydzień już i paczka wciąż nie została nawet  nadana ; więc jakoś w tygodniu na wszelkich wypadek zonka kupiła 150g w aptece. Także to co miałem, to dałem rozlane! Odezwę się jak wyszło!  A przy okazji - teraz 2 tygodnie refermentacja. Czy leżakowanie zaczyna się w momencie zakończenia refermentacji czy właściwie już od teraz leżakuje? Ponoć pszeniczne dość szybko gotowe do spożycia w porównaniu z innymi 

Jeżeli będziesz je trzymał w temperaturze pokojowej, to za dwa tygodnie będzie nagazowane, i tak - pszeniczne już jest wtedy dobre do picia. Smacznego

 

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czołem !

Pszeniczne wciąż jeszcze dochodzi, gdzieś w piatek / sobote otworze pierwsza butelke; sprawdze stan nagazowania i oczywiscie smak - dam znać jak wyszło.

 

W międzyczasie zrobilem Żytnie (z BA ; z cyklu PRAWDZIWE ŻYTNIE 13,5BLG, z ekstraktow)

Moje uwagi  -  choć tym razem zrobiłem wszystko na pewno bardziej poprawnie (miałem tym razem SPRAWNY termometr :D )  - to zapach tego piwa zdecydowanie mniej mnie urzekł niż Hefeweizena ;

Drożdzę górnej fermentacji Safbrew WB06 - z zestawu.  Mimo ze z zestawu - to Nie byl to wybór przypadkowy ; na tym forum wyczytalem jak ludzie sie "sprzeczaja" jakie drożdze do żytniego im bardziej pasuja -      mnie bardziej bedzie odpowiadala nuta gozdzikowo bananowa (o ile taka wyjdzie ).

Blg mi wyszło 12,1

 

Chcialem dopytać , czy przy żytnim zalecalisbyscie fermentacje cicha ? z natury jest to piwo dość mętne więc nie wiem czy jest sens? ryzyko infekcji ; a chyba walory smakowe jakos super sie nie zmienia prawda?

Pozdrawiam Piwną Brać !

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

No tak się fajnie składa, że ja też właśnie zrobiłem żytnie piwo, fermentowałem trzy tygodnie łącznie, na drożdżach Mangrove Jack dla piw pszenicznych (Bavarian Wheat) i właśnie rozlałem piwo do butelek. Piwo przy rozlewie oczywiście jeszcze nie nagazowane, nie dojrzałe ale już jednak jakiś podstawowy smak był wyczuwalny - przede wszystkim był to smak razowego chleba, lekko może przypieczonego, trochę kwaskowy. Nie czułem aromatów banana czy goździka.

Co do Twojego pytania o cichą fermentację - raczej gęstwy nie zbierasz, więc po co przelewać, tylko zakażenie może się pojawić.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hefeweizen gotowy i z 43 butelek które wyszły, po weekendzie, rozdaniem znajomym, rodzinie, kolegom w pracy - zostało mi z 10 sztuk 😄  piwo w smaku oceniam na bardzo dobre!  Nie odstaje wedle mojego amatorskiego gustu od najlepszych pszenicznych jakie jak dotąd miałem okazję wypić. Nagazowanie w sam raz, a nawet całkiem spore (dałem 150g glukozy, bałem się że będzie mało ) , pijana gęsta, barwa metna złota, ponizej foto. Dość mocno czuć gozdzikami. A w tygodniu już zaraz odbędzie się rozlew Roggena, żytniego :)   

IMG_20201203_220026.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.