Jump to content

Janek_Porzycz
 Share

Recommended Posts

Godzinę temu, Robert87 napisał:

Pokaż jak ta kula sobie radzi:) Mógłbyś nagrać jakiś filmik?

Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka
 

Jeszcze nie gotowe. Czekam na weze :) Beda to pokaze

 

8 minut temu, anteks napisał:

Jaką pompą podajesz środek myjący na kulę?

 

Pompe mam taka 

248,91 zł  24%OFF | HomeBrew Pump MP-15R Food Grade 304 Stainless Steel Brewing Home brew 220V Magnetic Water Pump Temperature 140C 1/2" BSP/NPT
https://a.aliexpress.com/_BSIdXA

 

Kule mozna beznarzedziowo odkrecic. Nie uszczelnialem jej niczym. 

Link to comment
Share on other sites

8 minut temu, Janek_Porzycz napisał:

 

 

 

Pompe mam taka 

248,91 zł  24%OFF | HomeBrew Pump MP-15R Food Grade 304 Stainless Steel Brewing Home brew 220V Magnetic Water Pump Temperature 140C 1/2" BSP/NPT
https://a.aliexpress.com/_BSIdXA

 

Kule mozna beznarzedziowo odkrecic. Nie uszczelnialem jej niczym. 

Myślę że będzie trochę małe ciśnienie na kulce

Link to comment
Share on other sites

Dodaje filmik z testow. Chyba spoko?

 

 

Oczywiscie jeszcze nad kula zamontuje kolo z nierdzewki o srednicy 8 cm zeby nie chlapalo do gory. Na filmiku nie otwieralem na maksa zaworu bo wylewalo sie pokrywa. Wiec jest to jakies 3/4 przeplywu. Co sadzicie o takim rozwiazaniu?

Link to comment
Share on other sites

Moim zdaniem słabo. Zadaniem tego jest mycie i ciecz powinna wypływać pod dużym ciśnieniem by domyć zbiornik po fermentacji ( górę też, chyba że bedziesz ściągać do mycia)

Spoiler

 

 

Link to comment
Share on other sites

Cześć.

2 minuty temu, anatom napisał:

Co to właściwie daje poza natlenianiem wody do wysładzania? 

 

To ze woda do wysładzania znajdzie się tam gdzie jest jej miejsce :)

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

No dobra ale nie lepiej zamontować jakiś wężyk do spodu pokrywy tak żeby tej wody nie natleniać, a żeby znalazła się tam gdzie jej miejsce? 

Link to comment
Share on other sites

Cwześć.

 

34 minuty temu, anatom napisał:

No dobra ale nie lepiej zamontować jakiś wężyk do spodu pokrywy tak żeby tej wody nie natleniać, a żeby znalazła się tam gdzie jej miejsce? 

 

Jest pewnie 1000 sposobów wlewania wody do wysładzania do kadzi filtracyjnej, deszczownice,  kula cip jak w temacie, wlewania na talerzyk, koryto Granta używane choćby w browarze w Cieszynie, i inne nawet nie przychodzące mi do głowy. Pewnie każda z nich powoduje jakieś napowietrzanie.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Dodaje troche fot z postepow prac. Doszlo falszywe dno z mojego projektu nad hop stopperem. Doszlo mieszadlo. Ponad to zbudowalem chlodnice z wymiennika plytowego z pompa. Pompa moze pompowac z pominieciem wymiennika dzieki zaworowi trojdroznemu;) Na zdjeciach jeszcze bez polaczenia ostatniego (waz silikonowy zbrojony). Pozostalo nawiercic gar i zamontowac Pt100. Jak myslicie sprawdzi sie taka konstrukcja? Piwowar ze mnie jeszcze zaden bardziej bylem zajarany by takie cos zbudowac :P

20210131_201927.jpg

20210121_131439.jpg

20210130_103552.jpg

20210130_103545.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.