Jump to content

16-18.04.2021 VIII Łódzki Konkurs Piw Domowych


Recommended Posts

Szanowni piwowarzy i piwowarki,

W imieniu Łódzkiego Oddziału Terenowego PSPD, zapraszam serdecznie do udziału w kolejnej edycji Łódzkiego Konkursu Piw Domowych.

 

KATEGORIE:


VIII Łódzki Konkurs Piw Domowych rozegrany zostanie w 6 kategoriach:

1) Saison [12 – 16 BLG] - http://kompendiumpiwa.pl/saison/ kategoria zakwalifikowana do pucharu PSPD 20 / 21

2) Doppelbock [18 – 22 BLG] - http://kompendiumpiwa.pl/doppelbock/ kategoria zakwalifikowana do pucharu PSPD 20 / 21

3) Catharina Sour [9,5 – 12 BLG] - opis w załączniku, kategoria zakwalifikowana do pucharu PSPD 20 / 21

4) India Black Ale (Cascadian Dark Ale) [13,5 – 18 BLG] – opis w załączniku, kategoria zakwalifikowana do pucharu PSPD 20 / 21

5) Flanders Red Ale [11,9 – 14 BLG] – opis w załączniku, kategoria zakwalifikowana do pucharu PSPD 21 / 21

6) Witbier z dodatkami [10 – 13 BLG] – opis w załączniku

 

 

NAGRODY:

 

Informacje o wszystkich partnerach konkursu będziemy publikować na bieżąco na piwo org oraz na profilu konkursu na FB. Zachęcamy zatem do śledzenia.

 

 

LOKALIZACJA:
 

Kolejny rok z rzędu partnerem konkursu będzie Pub Spółdzielczy, który będzie przyjmował Wasze skarby i w którym odbędą się eliminacje oraz finał.

 

 

DATA:

 

VIII Łódzki Konkurs Piw Domowych planowany jest na drugą połowie kwietnia 2021 roku. Z czasem podamy dokładną datę konkursu. Mając jednak na uwadze obecną sytuację, która dynamicznie się zmienia, dopuszczamy przesunięcie konkursu aż będzie on możliwy do przeprowadzenia.

 

W razie pytań, pozostaję do dyspozycji.

 

Pozdrawiam,

Przewodniczący jury - Michał Zieliński

Catharina Sour.pdf Flanders Red Ale.pdf India Black Ale.pdf Witbier z dodatkami.pdf

VIII ŁKPD Regulamin.pdf

Edited by zielu
Dodano regulamin
Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Cervezapapi napisał:

Witam,

 

Czy w Catharina Sour dopuszczalne jest użycie naturalnych soków NFC?

 

Pozdrawiam,

 

Cześć,

Jak najbardziej, tylko sugeruję zwrócić uwagę na etykietę czy jest to naprawdę sok NFC, a nie "dosładzany napój", bo szkoda Twojej pracy. Pamiętaj również, żeby przy rejestracji zgłoszenia podać z jakich owoców użyłeś soku NFC.

 

Pozdrawiam

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...
10 godzin temu, rovart napisał:

Czy dodatek płatków dębowych macerowanych w winie do flandersa jest akceptowalny?

 

Rozumiem i doceniam pomysł :) Niemniej w opisie (sekcja dodatkowe uwagi) wyraźnie jest napisane, że wszelkie dodatki są w tym stylu zabronione. Oczekujemy zwykłego klasycznego Flandersa. To samo dotyczy Saisona, Doppelbocka oraz India Black Ale.

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Szanowni,

Ustaliliśmy datę konkursu na 16 - 18.04.2021 roku. Mamy nadzieję, że we wskazanym terminie możliwe będzie bezpieczne przeprowadzenie konkursu zgodne z dobrymi praktykami PSPD.

 

W pierwszym poście, podpiąłem regulamin konkursu.

Link to post
Share on other sites
14 godzin temu, Muchomorek napisał:

Cześć,

czy system zgłoszeniowy na stronie działa?

 

Nie widzę możliwości zgłoszenia piw i opłaty wpisowego.

 

W regulaminie jest napisane, że system będzie aktywny w dniach 15.03 - 9.4.2021. Wtedy będziesz mógł spokojnie zarejestrować swoje piwa i opłacić zgłoszenia. Oczywiście jeśli nie zajdzie konieczność przesunięcia konkursu. Będziemy jednak wcześniej o tym informować.

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Szanowni piwowarzy,

Z radością informujemy, że partnerem kategorii Saison został sklep Marxam Brewing, który dla laureatów ufunduje bony w wysokości:

- 100 PLN (+ koszty wysyłki) oraz mieszadło do piwa za zajęcie I miejsca

- 100 PLN (+ koszty wysyłki) oraz 2 saszetki drożdży Lallemand * za zajęcie II miejsca

- 50 PLN (+ koszty wysyłki) oraz 1 saszetka drożdży Lallemand * za zajęcie III miejsca

 

Dodatkowo zestaw na bazie zwycięskiej receptury zostanie wprowadzony do oferty sklepu.

 

Niebawem pojawią się informacje o kolejnych Partnerach konkursu. Przypominam, że  już od poniedziałku rozpoczynamy przyjmowanie zgłoszeń na konkurs:
https://lodzkikpd.pspd.org.pl

 

* do wyboru spośród:

- New England

- Voss Kveik

- Verdant IPA

- Philly Sour

- Wit

- Nottingham

Link to post
Share on other sites
W dniu 28.12.2020 o 22:24, zielu napisał:

Rozumiem i doceniam pomysł :) Niemniej w opisie (sekcja dodatkowe uwagi) wyraźnie jest napisane, że wszelkie dodatki są w tym stylu zabronione. Oczekujemy zwykłego klasycznego Flandersa. To samo dotyczy Saisona, Doppelbocka oraz India Black Ale.

 

@zielu nie do końca rozumiem jak miałby istnieć "klasyczny" flanders bez dodatku drewna. Piwa te często są przetrzymywane latami w dębowych beczkach . Na konkursach PSPD również wygrywały flandersy z dodatkiem drewna (nie widziałem receptury bez). Chyba ze oczekujecie ze będziemy przetrzymywać piwa w beczkach zamiast wrzucić kilka kostek dębowych tak , aby zyskały od nich charakter.

 

milkthefunk.com podaje : Non-Belgian beer writers, beginning with Michael Jackson, have split these beers into two categories: "Flanders Red Ale" and "Oud Bruin". The distinction between these two has arguably been that "Flanders Red Ales" are generally brewed in West Flanders and are aged in oak, while "Oud Bruin" is generally aged in steel fermenters and brewed in East Flanders, and the "Oud Bruin" version is less acetic and more malty in flavor

Link to post
Share on other sites
14 godzin temu, leonzn napisał:

 

@zielu nie do końca rozumiem jak miałby istnieć "klasyczny" flanders bez dodatku drewna. Piwa te często są przetrzymywane latami w dębowych beczkach . Na konkursach PSPD również wygrywały flandersy z dodatkiem drewna (nie widziałem receptury bez). Chyba ze oczekujecie ze będziemy przetrzymywać piwa w beczkach zamiast wrzucić kilka kostek dębowych tak , aby zyskały od nich charakter.

 

milkthefunk.com podaje : Non-Belgian beer writers, beginning with Michael Jackson, have split these beers into two categories: "Flanders Red Ale" and "Oud Bruin". The distinction between these two has arguably been that "Flanders Red Ales" are generally brewed in West Flanders and are aged in oak, while "Oud Bruin" is generally aged in steel fermenters and brewed in East Flanders, and the "Oud Bruin" version is less acetic and more malty in flavor

 

Masz rację @leonzn, po prostu niefortunnie dobrałem słowo "klasyczny", co mogło wprowadzić małe zamieszanie. Mea culpa, Tak wiem, że klasyczny flanders często jest przetrzymywany w beczkach, chodziło mi po prostu o to, że oczekujemy tutaj piw bez dodatków (tak jak zresztą widnieje w opisie). Po pierwsze dlatego, że ktoś z piwowarów mógłby faktycznie mieć beczkę i wówczas na starcie ma dużą przewagę nad resztą konkurencji, a jeśli jeszcze to piwo jest 1+ rok w tej beczce, to śmiem twierdzić, że reszta piwowarów mogłaby walczyć jedynie o 2 miejsce. Po drugie dlatego, że beczka / płatki wnoszą naprawdę bardzo dużo różnych niuansów i nie sposób uwzględnić je wszystkie w opisie stylu czy potem na metryczce. Popatrz chociażby ile różnych deskryptorów ma zwykły 12 letni Glenlivet, z czego lwia część pochodzi właśnie z beczki. To rodzi różne problemy i potem ciężko jednoznacznie stwierdzić czy dany aromat pochodzi z beczki, estrów, utlenienia czy jeszcze czegokolwiek innego. Właśnie dlatego, zdecydowaliśmy, że nie chcemy płatków w tej kategorii, aby możliwie najbardziej obiektywnie ocenić nadesłane piwa i dać wszystkim stosunkowo równe szanse.

 

Odpowiadając na niektóre Wasze pytania i uprzedzając kolejne, informuję, że na chwilę obecną zakładamy, że uda się konkurs przeprowadzić w ustalonym terminie. Niemniej dopuszczamy lekkie przesunięcie, jeśliby najnowsze obostrzenia nie pozwoliły go nam zorganizować tego 16 - 18.04.

Link to post
Share on other sites

@zielu napisz jeszcze pls czy jest dopuszczalna octowosc i na jakim poziomie. Właśnie sie biore za butelkowanie starych flandersow i występuje na niskim poziomie boje sie jednak ze odrzucicie je za to w eliminacjach.

Link to post
Share on other sites
W dniu 17.03.2021 o 15:28, zielu napisał:

 

Masz rację @leonzn, po prostu niefortunnie dobrałem słowo "klasyczny", co mogło wprowadzić małe zamieszanie. Mea culpa, Tak wiem, że klasyczny flanders często jest przetrzymywany w beczkach, chodziło mi po prostu o to, że oczekujemy tutaj piw bez dodatków (tak jak zresztą widnieje w opisie). Po pierwsze dlatego, że ktoś z piwowarów mógłby faktycznie mieć beczkę i wówczas na starcie ma dużą przewagę nad resztą konkurencji, a jeśli jeszcze to piwo jest 1+ rok w tej beczce, to śmiem twierdzić, że reszta piwowarów mogłaby walczyć jedynie o 2 miejsce. Po drugie dlatego, że beczka / płatki wnoszą naprawdę bardzo dużo różnych niuansów i nie sposób uwzględnić je wszystkie w opisie stylu czy potem na metryczce. Popatrz chociażby ile różnych deskryptorów ma zwykły 12 letni Glenlivet, z czego lwia część pochodzi właśnie z beczki. To rodzi różne problemy i potem ciężko jednoznacznie stwierdzić czy dany aromat pochodzi z beczki, estrów, utlenienia czy jeszcze czegokolwiek innego. Właśnie dlatego, zdecydowaliśmy, że nie chcemy płatków w tej kategorii, aby możliwie najbardziej obiektywnie ocenić nadesłane piwa i dać wszystkim stosunkowo równe szanse.

 

Odpowiadając na niektóre Wasze pytania i uprzedzając kolejne, informuję, że na chwilę obecną zakładamy, że uda się konkurs przeprowadzić w ustalonym terminie. Niemniej dopuszczamy lekkie przesunięcie, jeśliby najnowsze obostrzenia nie pozwoliły go nam zorganizować tego 16 - 18.04.

 

Dziwna decyzja moim zdaniem.

Wiadomo, że flanders to nie jest piwo, które można zrobić "pod konkurs", jak jakąś ipe, i zakładam, że większość osób - w tym ja - ma takie piwo w "zapasie".

Nie spotkałem się też z wersjami jak piszesz "czystymi" - bez dodatków.

Podobnie wszyscy piwowarzy jakich znam dodają do flandersa płatki albo trzymają go w beczkach.

Co więcej w samym opisie stylu piszecie o nutach wanilii, które w dużej mierze biorą się właśnie z przechowywania piwa w beczce :)

Nie ma nic natomiast o octowości, która jakby nie patrzeć jest związana ze stylem.

Zakładanie takiej kategorii na konkursie i dopisywanie jej do pucharu trochę mija się z celem, bo jak dla mnie nie znajdzie się wiele osób, które uwarzyła flanderas i nie zdecydowała się od niego dodać w jakiejś formie drewna.  

 

Szkoda, że taka decyzja, bo chciałem wysłać swoje piwo i dostać od sędziów jakiś feedback ale z takim opisem stylu mija się to chyba z celem.

Link to post
Share on other sites

Szanowni Organizatorzy,

 

Myślę, że Flandersa warzy się na zaś, nie jest to popularna kategoria konkursowa.  Czeka się właśnie na "ten moment". Jeśli ktoś poświęcił miesiące, lata na produkcję, wydał kasę na beczkę, to zasługuje na to, żeby pozamiatać w konkursie. Osobiście nie miałbym problemu z tym, że wygrał człowiek, który włożył w to masę pracy i specjalizuje się np. w tym jednym, konkretnym stylu. Nawet nie przeszkadzałoby mi, że wygrał miesięczny przedstawiciel kategorii. Liczy się chyba feedback ze strony Sędziów i wyciągnięcie wniosków, czy stosunek wysiłku, środków i czasu ma realne przełożenie do jakości i zajętego miejsca w konkursie? 

 

Fajnie byłoby dopuścić Flandersy, które miały kontakt z drewnem. Paradoksalnie, tradycyjnie przecież produkuje je się właśnie w taki sposób, żeby beczka była mało do niewyczuwalna, więc to też swego rodzaju skill.

Link to post
Share on other sites
W dniu 17.03.2021 o 16:00, leonzn napisał:

@zielu napisz jeszcze pls czy jest dopuszczalna octowosc i na jakim poziomie. Właśnie sie biore za butelkowanie starych flandersow i występuje na niskim poziomie boje sie jednak ze odrzucicie je za to w eliminacjach.

 

Nie martw się, nikt Ci nie wyrzuci flandersa za niską czy nawet średnią octowość. No chyba, że oprócz lekko podwyższonej (czyli co najmniej na średnim poziomie) octowości będą również inne wady.

 

@jka.kawa @leonzn @Cervezapapi

Rozumiem i szanuję Wasze argumenty. Nakreśliłem jednak jasno swoje stanowisko. Nie twierdzę, że jest to idealne rozwiązanie, niemniej zdania już w tej kwestii nie zmienię. Byłoby to najgorsze rozwiązanie żeby krótko przed konkursem zmieniać decyzję odnośnie stylu. Dziękuję jednak za Wasze komentarze. Będziemy to mieli na uwadze przy wyborze przyszłorocznych styli.

 

Niestety ostatnie decyzje rządzących sprawiają, że jesteśmy zmuszeni przełożyć konkurs. Mamy trochę swobody w terminach, więc konkurs możemy zorganizować nawet kilka tygodni później. Liczymy, że za jakiś czas możliwe będzie sędziowanie w bezpiecznej atmosferze i przy zachowaniu wszystkich dobrych praktyk PSPD.

 

Wobec powyższego, wstrzymujemy również wysyłkę piw. Dzięki temu sami będziecie mogli podjąć decyzję, czy wasze piwa nadal są w konkursowej formie. Oczywiście, dostaniecie zwrot wpisowego, jeśli zdecydujecie się wycofać piwo z konkursu.

 

Nowe terminy podamy, gdy sytuacja się trochę unormuje i obostrzenia zostaną zdjęte.
Trzymajcie się zdrowo!

 

P.S. Wysłaliśmy zaproszenie na konkurs tradycyjnie również za granicę, niemniej nie liczyliśmy w tym roku na udział zagranicznych gości. Okazało się jednak, że jest spore zainteresowanie zagranicznych piwowarów, także najprawdopodobniej będziemy mieli na konkursie również piwa z zagranicy.

Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, zielu napisał:

Nowe terminy podamy, gdy sytuacja się trochę unormuje i obostrzenia zostaną zdjęte.

Podacie liczbę zgłoszeń/rejestracji w kategoriach na chwile zatrzymania?

Link to post
Share on other sites

Tak wyglądały statystki przed zamknięciem zgłoszeń. 

 

14 x India Black Ale (Cascadian Dark Ale) 

12 x Saison

8 x Flanders Red Ale

6 x Doppelbock 

5 x Catharina Sour 

4 x Witbier z dodatkami

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.