Jump to content
Sign in to follow this  
Bartpianista

Gęstwa a wartości w mrmalty

Recommended Posts

Uszanowanie,

 

przy ostatnim zbiorze gęstwy miałem małe problemy i niestety uzyskałem tylko 150-160 ml po przepłukaniu i ułożeniu się na dnie słoika. Gęstwa jest bardzo zbita. Zastanawiam się jakie parametry podajecie w kalkulatorach drożdży w rubryce zagęszczenie drożdzy oraz materiału niedrożdżowego. Do tej pory zostawiałem tak jak jest domyślnie, czyli 2,4 mld komórek na jeden ml gęstwy i 15% odpadów, ale ta bardzo zbita gęstwa daje mi do myślenia. Nakreślę szybko jeszcze moją sytuację: planuję uwarzyć 42 l. ale'a 12 BLG. Gęstwa w dniu warzenia będzie miała tydzień. Wg kalkulatora z parametrami domyślnymi potrzebuję 200 ml gęstwy. Kręcić starter 2-litrowy z tą gęstwą czy spokojnie to co mam wystarczy? Drożdze to WLP066 London Fog.

 

Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam i miłego popołudnia!

Edited by Bartpianista

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli masz oczyszczoną gęstwę i złożoną w zbity materiał drożdżowy to wartości z mrmalty można przesunąć w odpowiednich kierunkach.

Moim zdaniem spokojnie wystarczy te 150 ml. Nawet jeśli Ci brakuje to nieznacznie.

Ponadto jeśli w gęstwie masz ok 300 - 350 mld to starter 2l nic Ci nie da. Musiałby być taki z 4 litry przynajmniej. Za dużo drożdży na ml brzeczki starterowej na wejściu i namnażanie nie będzie efektywne. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.