Bartpianista 33 1 Items Posted November 10, 2020 (edited) Uszanowanie, przy ostatnim zbiorze gęstwy miałem małe problemy i niestety uzyskałem tylko 150-160 ml po przepłukaniu i ułożeniu się na dnie słoika. Gęstwa jest bardzo zbita. Zastanawiam się jakie parametry podajecie w kalkulatorach drożdży w rubryce zagęszczenie drożdzy oraz materiału niedrożdżowego. Do tej pory zostawiałem tak jak jest domyślnie, czyli 2,4 mld komórek na jeden ml gęstwy i 15% odpadów, ale ta bardzo zbita gęstwa daje mi do myślenia. Nakreślę szybko jeszcze moją sytuację: planuję uwarzyć 42 l. ale'a 12 BLG. Gęstwa w dniu warzenia będzie miała tydzień. Wg kalkulatora z parametrami domyślnymi potrzebuję 200 ml gęstwy. Kręcić starter 2-litrowy z tą gęstwą czy spokojnie to co mam wystarczy? Drożdze to WLP066 London Fog. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam i miłego popołudnia! Edited November 10, 2020 by Bartpianista Quote Share this post Link to post Share on other sites
anatom 154 Posted November 10, 2020 Jeśli masz oczyszczoną gęstwę i złożoną w zbity materiał drożdżowy to wartości z mrmalty można przesunąć w odpowiednich kierunkach. Moim zdaniem spokojnie wystarczy te 150 ml. Nawet jeśli Ci brakuje to nieznacznie. Ponadto jeśli w gęstwie masz ok 300 - 350 mld to starter 2l nic Ci nie da. Musiałby być taki z 4 litry przynajmniej. Za dużo drożdży na ml brzeczki starterowej na wejściu i namnażanie nie będzie efektywne. 1 Bartpianista reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites