Jump to content
paulox81

Czas gotowania chmielu na aromat, smak, goryczkę

Recommended Posts

Nie ufał bym do końca temu wykresowi ;) Przede wszystkim węch i smak to niezwykle mocno powiązane zmysły, a zatem aromat i smak chmielu w piwie są mocno skorelowane. Po drugie goryczka - można zrobić naprawdę solidną gotując chmiel 5 minut - kwestia jego ilości i zawartości alfa kwasów :)

Trzecia kwestia to podział chmieli na aromatyczne i goryczkowe. Jest on dość umowny - po prostu niektóre chmiele mają kiepski lub słaby aromat, inne mogą mieć słabszą goryczkę. Ale ogólnie każdy chmiel można gotować wedle uznania - zawsze wpłynie to na ogólny profil piwa, a im dłużej gotujemy tym więcej alfa kwasów zizomeryzuje, a przy okazji uleci substancji aromatycznych. Jednak nie sądzę, że dzieje się to dokładnie tak jak na tym obrazku ;)

Co do FAH-a - nie wiemy co autor miał na myśli - ale zapewne ten lubelski wnosi do tego piwa zarówno dodatkowe IBU jak i w pewnym sensie uzupełnia profil o chmielowość.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ogólnie Scott Janish w swojej książce pisał, że chmiel na goryczke ma wpływ na aromat i smak (a raczej na ich postrzeganie) dlatego warto się skupić nad wyborem chmielu. Myślę, że tego wykresu nie można się w 100% trzymać - ma ogólny wyraz tylko co chmiele mogą powodować 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.