Skocz do zawartości

Czas gotowania chmielu na aromat, smak, goryczkę


paulox81

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ufał bym do końca temu wykresowi ;) Przede wszystkim węch i smak to niezwykle mocno powiązane zmysły, a zatem aromat i smak chmielu w piwie są mocno skorelowane. Po drugie goryczka - można zrobić naprawdę solidną gotując chmiel 5 minut - kwestia jego ilości i zawartości alfa kwasów :)

Trzecia kwestia to podział chmieli na aromatyczne i goryczkowe. Jest on dość umowny - po prostu niektóre chmiele mają kiepski lub słaby aromat, inne mogą mieć słabszą goryczkę. Ale ogólnie każdy chmiel można gotować wedle uznania - zawsze wpłynie to na ogólny profil piwa, a im dłużej gotujemy tym więcej alfa kwasów zizomeryzuje, a przy okazji uleci substancji aromatycznych. Jednak nie sądzę, że dzieje się to dokładnie tak jak na tym obrazku ;)

Co do FAH-a - nie wiemy co autor miał na myśli - ale zapewne ten lubelski wnosi do tego piwa zarówno dodatkowe IBU jak i w pewnym sensie uzupełnia profil o chmielowość.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ogólnie Scott Janish w swojej książce pisał, że chmiel na goryczke ma wpływ na aromat i smak (a raczej na ich postrzeganie) dlatego warto się skupić nad wyborem chmielu. Myślę, że tego wykresu nie można się w 100% trzymać - ma ogólny wyraz tylko co chmiele mogą powodować 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.