Jump to content
Romanos_P

Śrutowanie pszenicy niesłodowanej?

Recommended Posts

Cześć. 

 

Przymierzam się do kolejnego Witbiera. Nigdy do tej pory nie używałem niesłodowanej pszenicy, tylko słodów pszenicznych. Pytanie brzmi - czy ją śrutować czy nie? widzę, że w niektórych sklepach internetowych nie ma opcji śrutowania do tego zboża.

 

Czy na 20l brzeczkę wystarczy 2kg pilzeńskiego + 2kg niesłodowanej pszenicy? Czy wydajność z niesłodowanej będzie taka sama?

 

Jak radzicie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Śrutować koniecznie. Wrzuć sobie w kalkulator jakiś i sprawdź jakie parametry Ci wyjdą. Niesłodowaną pszenicę mozesz zastąpić płatkami pszenicznymi.

Dobrze ją jednak przed wrzuceniem do zasypu skleikować. Tak samo płatki, chyba ze będą błyskawiczne.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
41 minut temu, Romcio napisał:

Cześć. 

 

Przymierzam się do kolejnego Witbiera. Nigdy do tej pory nie używałem niesłodowanej pszenicy, tylko słodów pszenicznych. Pytanie brzmi - czy ją śrutować czy nie? widzę, że w niektórych sklepach internetowych nie ma opcji śrutowania do tego zboża.

 

Czy na 20l brzeczkę wystarczy 2kg pilzeńskiego + 2kg niesłodowanej pszenicy? Czy wydajność z niesłodowanej będzie taka sama?

 

Jak radzicie?

Zależy od wydajności jaką osiągasz, ja zwykle daję 2,5 +2,5, pewnie coś pomiędzy będzie ok.

Zawsze dawałem płatki pszenne lub orkiszowe (takie łatwiej kupić w sklepach spożywczych, gdy akurat nie musisz zamawiać nic z piwowarskich), zazwyczaj błyskawiczne, wrzucasz je po prostu z całym zasypem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
59 minut temu, Wuuu napisał:

Śrutować koniecznie. Wrzuć sobie w kalkulator jakiś i sprawdź jakie parametry Ci wyjdą. Niesłodowaną pszenicę mozesz zastąpić płatkami pszenicznymi.

Dobrze ją jednak przed wrzuceniem do zasypu skleikować. Tak samo płatki, chyba ze będą błyskawiczne.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
 

Tak. Wiem, że kleikować. W sumie to mogę wykorzystać płatki jeżeli nie ma różnicy. Naprawdę jest 1:1?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy takim zasypie enzymy ze słodu powinny poradzić sobie ze skrobią z pszenicy czy płatków, więc wydajność raczej będzie zbliżona.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.