Romanos_P 0 1 Items Posted November 10, 2020 Cześć. Przymierzam się do kolejnego Witbiera. Nigdy do tej pory nie używałem niesłodowanej pszenicy, tylko słodów pszenicznych. Pytanie brzmi - czy ją śrutować czy nie? widzę, że w niektórych sklepach internetowych nie ma opcji śrutowania do tego zboża. Czy na 20l brzeczkę wystarczy 2kg pilzeńskiego + 2kg niesłodowanej pszenicy? Czy wydajność z niesłodowanej będzie taka sama? Jak radzicie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wuuu 151 1 Items Posted November 10, 2020 Śrutować koniecznie. Wrzuć sobie w kalkulator jakiś i sprawdź jakie parametry Ci wyjdą. Niesłodowaną pszenicę mozesz zastąpić płatkami pszenicznymi. Dobrze ją jednak przed wrzuceniem do zasypu skleikować. Tak samo płatki, chyba ze będą błyskawiczne.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
x1d 143 Posted November 10, 2020 41 minut temu, Romcio napisał: Cześć. Przymierzam się do kolejnego Witbiera. Nigdy do tej pory nie używałem niesłodowanej pszenicy, tylko słodów pszenicznych. Pytanie brzmi - czy ją śrutować czy nie? widzę, że w niektórych sklepach internetowych nie ma opcji śrutowania do tego zboża. Czy na 20l brzeczkę wystarczy 2kg pilzeńskiego + 2kg niesłodowanej pszenicy? Czy wydajność z niesłodowanej będzie taka sama? Jak radzicie? Zależy od wydajności jaką osiągasz, ja zwykle daję 2,5 +2,5, pewnie coś pomiędzy będzie ok. Zawsze dawałem płatki pszenne lub orkiszowe (takie łatwiej kupić w sklepach spożywczych, gdy akurat nie musisz zamawiać nic z piwowarskich), zazwyczaj błyskawiczne, wrzucasz je po prostu z całym zasypem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Romanos_P 0 1 Items Posted November 10, 2020 59 minut temu, Wuuu napisał: Śrutować koniecznie. Wrzuć sobie w kalkulator jakiś i sprawdź jakie parametry Ci wyjdą. Niesłodowaną pszenicę mozesz zastąpić płatkami pszenicznymi. Dobrze ją jednak przed wrzuceniem do zasypu skleikować. Tak samo płatki, chyba ze będą błyskawiczne. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Tak. Wiem, że kleikować. W sumie to mogę wykorzystać płatki jeżeli nie ma różnicy. Naprawdę jest 1:1? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wuuu 151 1 Items Posted November 10, 2020 Przy takim zasypie enzymy ze słodu powinny poradzić sobie ze skrobią z pszenicy czy płatków, więc wydajność raczej będzie zbliżona.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Romanos_P 0 1 Items Posted November 15, 2020 Dzięki. Wykorzystam platki. Quote Share this post Link to post Share on other sites