Jump to content
Sign in to follow this  
Adrian

Pierwsze przymiarki i pierwsze pytania

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich :-). Mam na imię Adrian i mieszkam w Bytomiu. Przymierzam się do własnej produkcji piwa, muszę zanznaczyc że jeszcze nidy nie

piłem domowego piwa. Moim pierwszym problem jest zakupienie sprzętu, przeglądałem juz kilka sklepów internetowych i

najbardziej zainteresował mnie taki sprzęt http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=5484295 .

Wydaje mi się że w tym zestawie jest wszystko czego będe potrzebował. Mam pytanie do was czy ten zestaw jest dobry? A może ktoś

poleciłby mi inny zestaw z któego juz korzystał? Oraz czy jak będe juz butelkowac, chociaż wiem że do tego jeszcze dalek droga to lepiej do szklanych butelek czy do plastikowych?

Edited by Adrian

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zestaw, jak zestaw. Moze byc. Podarowalbym sobie moze miarke do cukru (lepiej rozpuszczac glukoze przed rozlewem), a mieszadlo kupil drewniane - dluzej posluzy.

Jesli planujesz zacieranie, to dokup sobie od razu wezyk z oplotu (ewentualnie zrob sam).

Przydaloby sie tez wiecej kapsli, bo 50 to na jedna warke tylko wystarczy.

No i moze wiecej surowcow. Lepiej zaplacic raz za przesylke. Uwierz mi, na jednym piwie na pewno nie skonczysz :)

 

Sprawdz ceny w innych sklepach, byc moze uda sie kupic taki zestaw taniej:

http://www.piwo.org/forum/t7-Sklepy-internetowe.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja na początek kupiłem zestaw z HomeBrewing.pl, jak porównałem sobie 3 (ten, z BA i z CP) to ten wypadł najlepiej pod względem zawartości, ale różnice są niewielkie. Potem dokupiłem kilka rzeczy, ale np. fermentory z HB są przynajmniej szczelne po 5 warkach, a z BA po pierwszej już nie trzymają.

 

Z rzeczy, które warto jest dokupić:

- dodatkowy fermentor z rurką (do cichej fermentacji, a ten z kranem używać do rozlewu)

- drugi cukromierz i termometr (na wypadek stłuczenia, to bardzo delikatne urządzenia)

- cylinder pomiarowy (wygodniejszy od probówki)

- łyżka do sosów (nalewanie brzeczki do cylindra)

- pojemnik z podziałką

- dokładna waga kuchenna

- więcej piro

Jeżeli chcesz zacierać (a na pewno chcesz) to jeszcze:

- garnek 30l (do zacierania i chmielenia)

- porządna drewniana łycha (mieszadło nie wyrabia przy gęstym zacierze)

- dodatkowy fermentor z kranem (do filtracji)

- filtrator z oplotu

- płyn Lugola

 

Rzeczy, których nie warto kupować:

- syfon do przelewania (koszmar dezynfekcji niweluje wszelki zysk)

- reduktor osadów (użyteczność bliska 0)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A dla mnie szczelnosc nie ma znaczenia. Nigdy nie zatrzaskuje pokryw. Dzieki temu nie musze stosowac rurki fermentacyjnej. Nadmiar CO2 sam wyjdzie, jak bedzie chcial.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nigdy nie zatrzaskuje pokryw. Dzieki temu nie musze stosowac rurki fermentacyjnej. Nadmiar CO2 sam wyjdzie, jak bedzie chcial.

Wyjść wyjdzie, ale nie boisz się, że coś wlezie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nigdy nie zatrzaskuje pokryw. Dzieki temu nie musze stosowac rurki fermentacyjnej. Nadmiar CO2 sam wyjdzie' date=' jak bedzie chcial.[/quote']

Wyjść wyjdzie, ale nie boisz się, że coś wlezie?

Sa browary, ktore stosuja otwarta fermentacje i im nic nie "wlazi". U mnie fermentor jest przykryty, wiec tym bardziej nie mam sie o co martwic.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sa browary, ktore stosuja otwarta fermentacje i im nic nie "wlazi".

W tych browarach nic nie "włazi", bo tam nie ma wrogów. Lata fermentacji tysięcy litrów piwa spowodowało zdominowanie środowiska przez używane drożdże i produkty fermentacji, niewiele może tam zaszkodzić piwu - chyba że ktoś wrzuci do kadzi pare zdechłych kotów. Robienie piwa w domu to zupełnie inna bajka, są zagrożenia z którymi musimu sobie poradzić, nieważnie jak byle skutecznie. Aby zrozumieć różnicę między w/w browarami, a warzeniem w domu, wystarczy przeprowadzić w domu fermentację otwartą.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam jeszcze jedno pytanie gdzie znajde poradnik jak to wszystko zrobic krok po kroku? czyli od otwarcia brewkita do butelkowania

Na tym forum, trzeba czytać, dużo czytać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...