Skocz do zawartości

Saison - prośba o weryfikacje


cichy94

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry

 

Chciałbym uwarzyć piwo w stylu Saison. Bardzo proszę o ocenę receptury i ewentualne wskazanie błędów.

.

 

Saison 

 

Chciałbym uzyskać ekstrakt ok. 13 Blg, IBU 30, zawartość alkoholu 5-5,7 %

 

Słody:

 

- Pale Ale Viking Malt – 2,6 kg

- Pszeniczny Viking Malt – 0,4 kg

- Słód Karmelowy 30EBC Viking Malt - 0,2 kg

 

Chmiele:

 

- Chmiel Marynka- 15g

 

Drożdże:

 

- Fermentis Safale BE-134

 

Dodatki:

 

- Skórka pomarańczy Curacao 10 g

 

Sposób zacierania na 10 l piwa (dwu-temperaturowe):

 

- słody wsypujemy do 9,6 l wody o temperaturze 68oC

 

- przez pierwsze 35 min. utrzymujemy zacier w temperaturze 64oC, 

 

- następnie podgrzanie do 72oC na 15 minut

 

- następnie podgrzanie do 76-78oC na 5 minut

 

- następnie wysładzanie w 5 l wody o temperaturze 75oC.

 

 Gotowanie 60 min:

- 60 minut - 15g chmielu Marynka,

- 15 minut – 10g skórki pomarańczy Curacao

 

Studzenie do temperatury poniżej 20oC, zadanie drożdży.

Fermentacja burzliwa 5-7 dni w temperaturze 22oC.

Fermentacja cicha 20-28 dni w temperaturze 22 oC  

 

Pytanie czy przelewać na cichą fermentacje, czy może zostawić w pierwszym fermentorze na kolejne dni ?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z zasypu wyrzuciłbym karmelowy, a zamiast tego dał ze 100-200g cukru.

Curacao osobiście bym pominął, ale jeśli chcesz, to jest szansa, że się wkomponuje, choć nie będzie to klasyczny saison.

Tego szczepu drożdży nie używałem, ale proponowałbym zacząć fermentację w 18-19° i powoli podnosić do 22-24.

I tak, jak @Gawron pisze - dobra kontrola temperatury jest tu bardzo ważna.

Całą fermentację możesz przeprowadzić w jednym pojemniku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18 minut temu, cichy94 napisał:

Starą lodowką. I sterownikiem temperatury

To tak jak kolega napisał. Zacznij niżej i stopniowo ponoś do tych 24 stopni. 

Godzinę temu, cichy94 napisał:

Pytanie czy przelewać na cichą fermentacje, czy może zostawić w pierwszym fermentorze na kolejne dni ?

Ja bym zostawił dłużej niż na 7 dni na drożdżach (10-14), a później to jak chcesz. Ja raczej jak gęstwy nie potrzebuję to nie przelewam.

Godzinę temu, cichy94 napisał:

Fermentacja cicha 20-28 dni w temperaturze 22 oC

Tak długa cicha nie jest potrzebna. Tydzień do sklarowania i w butelki. Oczywiście, jeżeli fermentacja przebiegnie sprawnie.

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.