Jump to content
Sign in to follow this  
cichy94

Saison - prośba o weryfikacje

Recommended Posts

Dzień dobry

 

Chciałbym uwarzyć piwo w stylu Saison. Bardzo proszę o ocenę receptury i ewentualne wskazanie błędów.

.

 

Saison 

 

Chciałbym uzyskać ekstrakt ok. 13 Blg, IBU 30, zawartość alkoholu 5-5,7 %

 

Słody:

 

- Pale Ale Viking Malt – 2,6 kg

- Pszeniczny Viking Malt – 0,4 kg

- Słód Karmelowy 30EBC Viking Malt - 0,2 kg

 

Chmiele:

 

- Chmiel Marynka- 15g

 

Drożdże:

 

- Fermentis Safale BE-134

 

Dodatki:

 

- Skórka pomarańczy Curacao 10 g

 

Sposób zacierania na 10 l piwa (dwu-temperaturowe):

 

- słody wsypujemy do 9,6 l wody o temperaturze 68oC

 

- przez pierwsze 35 min. utrzymujemy zacier w temperaturze 64oC, 

 

- następnie podgrzanie do 72oC na 15 minut

 

- następnie podgrzanie do 76-78oC na 5 minut

 

- następnie wysładzanie w 5 l wody o temperaturze 75oC.

 

 Gotowanie 60 min:

- 60 minut - 15g chmielu Marynka,

- 15 minut – 10g skórki pomarańczy Curacao

 

Studzenie do temperatury poniżej 20oC, zadanie drożdży.

Fermentacja burzliwa 5-7 dni w temperaturze 22oC.

Fermentacja cicha 20-28 dni w temperaturze 22 oC  

 

Pytanie czy przelewać na cichą fermentacje, czy może zostawić w pierwszym fermentorze na kolejne dni ?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 minut temu, cichy94 napisał:

Fermentacja burzliwa 5-7 dni w temperaturze 22oC.

Jak kontrolujesz temperaturę? Saisonowe drożdże maja dosyć duże wymagania co do temperatury.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z zasypu wyrzuciłbym karmelowy, a zamiast tego dał ze 100-200g cukru.

Curacao osobiście bym pominął, ale jeśli chcesz, to jest szansa, że się wkomponuje, choć nie będzie to klasyczny saison.

Tego szczepu drożdży nie używałem, ale proponowałbym zacząć fermentację w 18-19° i powoli podnosić do 22-24.

I tak, jak @Gawron pisze - dobra kontrola temperatury jest tu bardzo ważna.

Całą fermentację możesz przeprowadzić w jednym pojemniku.

Share this post


Link to post
Share on other sites
44 minuty temu, Gawron napisał:

Jak kontrolujesz temperaturę? Saisonowe drożdże maja dosyć duże wymagania co do temperatury.

Starą lodowką. I sterownikiem temperatury

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 minut temu, cichy94 napisał:

Starą lodowką. I sterownikiem temperatury

To tak jak kolega napisał. Zacznij niżej i stopniowo ponoś do tych 24 stopni. 

Godzinę temu, cichy94 napisał:

Pytanie czy przelewać na cichą fermentacje, czy może zostawić w pierwszym fermentorze na kolejne dni ?

Ja bym zostawił dłużej niż na 7 dni na drożdżach (10-14), a później to jak chcesz. Ja raczej jak gęstwy nie potrzebuję to nie przelewam.

Godzinę temu, cichy94 napisał:

Fermentacja cicha 20-28 dni w temperaturze 22 oC

Tak długa cicha nie jest potrzebna. Tydzień do sklarowania i w butelki. Oczywiście, jeżeli fermentacja przebiegnie sprawnie.

Edited by Gawron

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.