Jump to content

Recommended Posts

Witam wszystkich.

W najbliższym czasie zabieram się uwarzenia mocnego RISa.

Chciałbym uniknąć kwaśnego posmaku od słodów palonych. Czy istnieje jakiś sposób alby uniknąć tego?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
44 minuty temu, Xseviser napisał:

Witam wszystkich.

W najbliższym czasie zabieram się uwarzenia mocnego RISa.

Chciałbym uniknąć kwaśnego posmaku od słodów palonych. Czy istnieje jakiś sposób alby uniknąć tego?

 

 

Jaką masz wodę? Do ciemnych piw lepsza jest raczej twarda, w razie czego można modyfikować.

Np. ten kalkulator: https://www.brewersfriend.com/water-chemistry/

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 minut temu, Xseviser napisał:

Ciężko stwierdzić jaką mam wodę ponieważ w moim wypadku woda jest jednocześnie z 3 źródeł (Raba, Rudawa, Bielany)

 

 

 

Pozostaje tylko zrobienie badania na własną rękę.

Plus, z doświadczenia pewnie wiesz, czy ciemne piwa wychodzą na tej wodzie dobrze, czy też przydałaby się jakaś modyfikacja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co do modyfikacji to istnieje jakiś sposób aby zmniejszyć kwasowość już po skończeniu fermentacji?

Aktualnie wydaje mi się jedyną sensowną opcją bez badań.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.