Xseviser 0 Posted November 7, 2020 Witam wszystkich. W najbliższym czasie zabieram się uwarzenia mocnego RISa. Chciałbym uniknąć kwaśnego posmaku od słodów palonych. Czy istnieje jakiś sposób alby uniknąć tego? Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 281 1 Items Posted November 7, 2020 44 minuty temu, Xseviser napisał: Witam wszystkich. W najbliższym czasie zabieram się uwarzenia mocnego RISa. Chciałbym uniknąć kwaśnego posmaku od słodów palonych. Czy istnieje jakiś sposób alby uniknąć tego? Jaką masz wodę? Do ciemnych piw lepsza jest raczej twarda, w razie czego można modyfikować. Np. ten kalkulator: https://www.brewersfriend.com/water-chemistry/ Quote Share this post Link to post Share on other sites
Xseviser 0 Posted November 7, 2020 Ciężko stwierdzić jaką mam wodę ponieważ w moim wypadku woda jest jednocześnie z 3 źródeł (Raba, Rudawa, Bielany) Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 281 1 Items Posted November 7, 2020 16 minut temu, Xseviser napisał: Ciężko stwierdzić jaką mam wodę ponieważ w moim wypadku woda jest jednocześnie z 3 źródeł (Raba, Rudawa, Bielany) Pozostaje tylko zrobienie badania na własną rękę. Plus, z doświadczenia pewnie wiesz, czy ciemne piwa wychodzą na tej wodzie dobrze, czy też przydałaby się jakaś modyfikacja. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Xseviser 0 Posted November 7, 2020 A co do modyfikacji to istnieje jakiś sposób aby zmniejszyć kwasowość już po skończeniu fermentacji? Aktualnie wydaje mi się jedyną sensowną opcją bez badań. Quote Share this post Link to post Share on other sites
burymichu 50 Posted November 7, 2020 Kwaśność ze słodów palonych zanika w czasie leżakowania. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Xseviser 0 Posted November 7, 2020 A można dodać Węglan wapnia przed samym rozlewem? Quote Share this post Link to post Share on other sites
anatom 154 Posted November 7, 2020 A czemu nie do zacierania? Quote Share this post Link to post Share on other sites