Xseviser Posted November 7, 2020 Share Posted November 7, 2020 Witam wszystkich. W najbliższym czasie zabieram się uwarzenia mocnego RISa. Chciałbym uniknąć kwaśnego posmaku od słodów palonych. Czy istnieje jakiś sposób alby uniknąć tego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted November 7, 2020 Share Posted November 7, 2020 44 minuty temu, Xseviser napisał: Witam wszystkich. W najbliższym czasie zabieram się uwarzenia mocnego RISa. Chciałbym uniknąć kwaśnego posmaku od słodów palonych. Czy istnieje jakiś sposób alby uniknąć tego? Jaką masz wodę? Do ciemnych piw lepsza jest raczej twarda, w razie czego można modyfikować. Np. ten kalkulator: https://www.brewersfriend.com/water-chemistry/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xseviser Posted November 7, 2020 Author Share Posted November 7, 2020 Ciężko stwierdzić jaką mam wodę ponieważ w moim wypadku woda jest jednocześnie z 3 źródeł (Raba, Rudawa, Bielany) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted November 7, 2020 Share Posted November 7, 2020 16 minut temu, Xseviser napisał: Ciężko stwierdzić jaką mam wodę ponieważ w moim wypadku woda jest jednocześnie z 3 źródeł (Raba, Rudawa, Bielany) Pozostaje tylko zrobienie badania na własną rękę. Plus, z doświadczenia pewnie wiesz, czy ciemne piwa wychodzą na tej wodzie dobrze, czy też przydałaby się jakaś modyfikacja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xseviser Posted November 7, 2020 Author Share Posted November 7, 2020 A co do modyfikacji to istnieje jakiś sposób aby zmniejszyć kwasowość już po skończeniu fermentacji? Aktualnie wydaje mi się jedyną sensowną opcją bez badań. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
burymichu Posted November 7, 2020 Share Posted November 7, 2020 Kwaśność ze słodów palonych zanika w czasie leżakowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xseviser Posted November 7, 2020 Author Share Posted November 7, 2020 A można dodać Węglan wapnia przed samym rozlewem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted November 7, 2020 Share Posted November 7, 2020 A czemu nie do zacierania? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.