Szymon Zok 0 Posted November 6, 2020 Witam! Mam pytanko, dziś mam 11 dzień fermentacji i mam 3-4 blg.Myslicie że można zlewać do butelek,czy poczekać jeszcze 2-3 dni?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 732 1 Items Posted November 6, 2020 16 minut temu, Szymon Zok napisał: Witam! Mam pytanko, dziś mam 11 dzień fermentacji i mam 3-4 blg.Myslicie że można zlewać do butelek,czy poczekać jeszcze 2-3 dni?? Może tak a może nie Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawron 267 Posted November 6, 2020 19 minut temu, Szymon Zok napisał: Witam! Mam pytanko, dziś mam 11 dzień fermentacji i mam 3-4 blg.Myslicie że można zlewać do butelek,czy poczekać jeszcze 2-3 dni?? Więcej danych. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szymon Zok 0 Posted November 6, 2020 Piwo przechowuje w 20 stopniach.robie z brew kitu i miałem 14 blg. Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 280 1 Items Posted November 6, 2020 16 minut temu, Szymon Zok napisał: Piwo przechowuje w 20 stopniach.robie z brew kitu i miałem 14 blg. 20° to temperatura otoczenia? Raczej dość wysoka, także fermentacja pewnie zakończyła się lub jest bliska zakończenia. Zmierz blg za 3-4 dni, jeśli się nie zmienia, to możesz butelkować. Tylko zmierz dokładnie, bo "3-4°blg" to dość spory rozrzut. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Muchor 54 Posted November 6, 2020 Witam! Mam pytanko, dziś mam 11 dzień fermentacji i mam 3-4 blg.Myslicie że można zlewać do butelek,czy poczekać jeszcze 2-3 dni?? Butelkujesz, kiedy zakończy się fermentacja. To zaś sprawdzasz mierząc blg w odstępie kilku dni. Jeżeli jest odczyt stabilny - można butelkować. Zazwyczaj, dwa tygodnie wystarczają na zakończenie fermentacji, ale to zależy od kilku czynników, z których najważniejsze to temperatura fermentacji (niezupełnie to samo, co temperatura otoczenia) i wyjściowe blg.Zatem, zmierz blg ponownie za 3 dni i decyduj wtedy. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 234 1 Items Posted November 7, 2020 Potrzymaj w sumie 3 tygodnie i butelkuj. Pod koniec możesz lekko podnieść temperaturę chociaż widzę, że fermentujesz wysoko... Dla lepszej klarowniści przed rozlewem zrób cold crash. Quote Share this post Link to post Share on other sites