Jump to content
Sign in to follow this  
Szagi

Ostatnie warzenie z ekstraktów - jak nachmielic

Recommended Posts

Hej,

 

Za jakiś czas planuje zacząć zacierać ale jako że zostało mi jeszcze 2x 1.7kg ekstraktu pale ale Bruntal to chciałem uwarzyć ostatnia warkę z ekstraktów.

 

Posiadam jeszcze chmiele które chce zużyć;

Citra 60g

Amarillo 50 g

 

Jak to sensownie nachmielic?

Celowałbym w około 25-30 ibu.

15g citra na goryczkę o całą resztę po wyłączeniu panika aż do ochłodzenia czy wrzucić coś na koniec gotowania?

Chce darować sobie Chmieleniec na zimno.

 

 

Dodatkowo: drożdże US-05 poradzą sobie w 14.5 stopniach?? Wstawiłem czujnik do piwnicy i temperatura jest stała raczej:

 

IMG_20201105_102917.thumb.jpg.751188fd8e1b5446e4358c07a87a7eb4.jpg

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, Szagi napisał:

Hej,

 

Za jakiś czas planuje zacząć zacierać ale jako że zostało mi jeszcze 2x 1.7kg ekstraktu pale ale Bruntal to chciałem uwarzyć ostatnia warkę z ekstraktów.

 

Posiadam jeszcze chmiele które chce zużyć;

Citra 60g

Amarillo 50 g

 

Jak to sensownie nachmielic?

Celowałbym w około 25-30 ibu.

15g citra na goryczkę o całą resztę po wyłączeniu panika aż do ochłodzenia czy wrzucić coś na koniec gotowania?

Chce darować sobie Chmieleniec na zimno.

 

 

Dodatkowo: drożdże US-05 poradzą sobie w 14.5 stopniach?? Wstawiłem czujnik do piwnicy i temperatura jest stała raczej:

 

 

 

 

Chmielenie może być tak, jak piszesz, można też wrzucić po 10g każdego na 10-15 minut - przelicz tylko ibu ponownie, pewnie trzeba będzie coś mniej na 60 sypnąć.

Temperatura na początek fermentacji właściwie idealna, w fermentorze będzie 17-18°C. Jak zacznie zwalniać, można przenieść do pokoju, jeśli masz taką możliwość (jeśli nie, to zawsze można zaizolować fermentor np. kocami).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.