Jump to content
Sign in to follow this  
NorbertBM

IPA - pierwsza warka na Grainfather

Recommended Posts

Cześć,

Mam prośbę do bardziej doświadczonych Koleżanek i Kolegów o ocenę receptury.

Wg poniższej warzyłem w garze (mam za sobą 22 warki, w większości bardzo udane), ale pierwszy raz w weekend testuję nowy nabytek (GF30) i chciałbym upewnić się do poprawności wyliczenia składników przez apkę.

 

Zasyp:

Słód pilzneński 5 kg

Słód Pale Ale 2 kg

Słód Monachijski 0,3 kg

 

Zacieranie:

64 st. 60'

72 st. 10'

77' st. stop

 

Chmiel:

Cascade 10g 60'

Citra 50g 50'

Citra 20g 30'

 

Chmielenie na zimno (3 dni):

Citra 60g

Columbus 20g

Centennial 10g

 

Drożdże FM 52 (ze startera)

 

Wg apki GF:

Woda do zacierania: 23,21 L

Wysładzanie: 10,63 L

 

Czy wg Was receptura jest poprawna, w tym wyliczona woda do kotła ?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie chce mi się tej receptury wrzucać do aplikacji GF ale jeśli podaje Ci tyle wody to tyle jej użyj. Ja zaokrąglam wodę w górę (w Twoim przypadku dałbym  23,5 i 11 litrów) i ustawiam straty na 3 litry zamiast 2.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 4.11.2020 o 21:42, nike21 napisał:

Nie chce mi się tej receptury wrzucać do aplikacji GF ale jeśli podaje Ci tyle wody to tyle jej użyj. Ja zaokrąglam wodę w górę (w Twoim przypadku dałbym  23,5 i 11 litrów) i ustawiam straty na 3 litry zamiast 2.

Dzięki, wyszło całkiem nieźle.

20L brzeczki nastawnej przy 16 Brix.

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, NorbertBM napisał:

Dzięki, wyszło całkiem nieźle.

20L brzeczki nastawnej przy 16 Brix.

Nieźle? Z ponad 7kg 20l 16blg? Powiedział bym że słabo

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 minut temu, NorbertBM napisał:

Dzięki, wyszło całkiem nieźle.

20L brzeczki nastawnej przy 16 Brix

 

Ja w niedzielę 20l 17blg z 6.5 kg , i też na GF30 z tym że raz po raz mieszałem zacier

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 godziny temu, witur napisał:

 

Ja w niedzielę 20l 17blg z 6.5 kg , i też na GF30 z tym że raz po raz mieszałem zacier

Hmm... niby też mieszałem podobnie, ale faktycznie niższe parametry :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyszło Ci ok 65% wydajności na zacieraniu. Kiepsko Panie... Sam śrutujesz czy zamawiasz słód śrutowany? Jakieś modyfikacje kociołka masz dołożone czy jedziesz na serii? 

Edited by nike21

Share this post


Link to post
Share on other sites

GF pewnie jak jego "podróby" trzeba wyczuć, na royalu też kilka pierwszych warek miałem opłakaną wydajność, a 65% to nie tak strasznie źle, różnica 1 kg słodu użytego do zacierania to raptem parę złotych...

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, nike21 napisał:

Wyszło Ci ok 65% wydajności na zacieraniu. Kiepsko Panie... Sam śrutujesz czy zamawiasz słód śrutowany? Jakieś modyfikacje kociołka masz dołożone czy jedziesz na serii? 

O kurka... to faktycznie mizeria :/

Zamawiam już śrutowany, sprzęt seryjny bez żadnych dodatków.

 

ps. czy szybkość przepływu przez pompę podczas zacierania również ma wpływ na wydajność ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Być może śruta zbyt gruba i wysładzanie za szybkie... Najlepiej mieć drobniejszą śrutę i dodatkową siatkę na dolnym sicie. Wtedy lepiej się wypłukują cukry i wysładzanie jest wolniejsze. 

 

Szybkość przepływu nie ma znaczenia. Przez młóto i tak przepływa tyle samo cieczy...

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 godzin temu, nike21 napisał:

Być może śruta zbyt gruba i wysładzanie za szybkie..

Na ile śrutujesz jak można wiedzieć ?  Ja  na 0,85 i trochę resztek młota mam w brzeczce  i jak zaczyna się gotować to zbieram z góry sitkiem razem z szumowinami , chyba musiał bym zaopatrzyć się w dodatkowe sito

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam gniotownik od Patryka i szczelinę ustawioną na 1,1 mm. Tylko ja mam dodatkową siatkę na dolnym sicie, która spowalnia wysładzanie. Zazwyczaj trwa ono 15-20 minut.

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 minut temu, nike21 napisał:

Ja mam gniotownik od Patryka i szczelinę ustawioną na 1,1 mm. Tylko ja mam dodatkową siatkę na dolnym sicie, która spowalnia wysładzanie. Zazwyczaj trwa ono 15-20 minut.

Też używam gniotownika od Patryka 😊

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.