Jump to content

Wyszynk piwa z szybkowaru


Recommended Posts

Przeglądając znany portal z filmami natrafiłem na krótki filmik, na którym pokazany jest przerobiony szybkowar na wyszynk naturalnych napojów gazowanych (podpiwek, kwas). Co myślicie o takim rozwiązaniu w celu wyszynku piwa? Ja bym dodał jedynie jeden zawór z reduktorem na naboje CO2. Zamiast rurki pneumatycznej można zamontować kran. Cenowo wychodzi dużo taniej niż kupowanie małych kegów (5-10 L) z chin. 

 

Link to post
Share on other sites

Nie ukrywam że trochę się usmiechnalem :D
Jak znajomi pytają jak się robi piwo to pierwsze z kilku pytań brzmi, czy butelkujesz, czym kapslujesz itp. Już widzę ich miny jak mówisz, że masz lane piwo. Woooow, jak to lane piwo w domu?! Masz beczkę, kran?
Nie, leje z szybkowaru
:D

Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites

Szybkowar 15l na znanym portalu aukcyjnym 112 zł (nierdzewka 18/0). Fermentacja ciśnieniowa 10-12 litrowych warek, naturalne gazowanie i wyszynk? To trzeba chyba przetestować.

 

 

EDIT: 1 litr turecki = 0,7 litra polskiego...

Edited by mjr_Kolicki
Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, mjr_Kolicki napisał:

Szybkowar 15l na znanym portalu aukcyjnym 112 zł (nierdzewka 18/0). Fermentacja ciśnieniowa 10-12 litrowych warek, naturalne gazowanie i wyszynk? To trzeba chyba przetestować.

 

 

EDIT: 1 litr turecki = 0,7 litra polskiego...

Jak odbijesz drożdże?

Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, mjr_Kolicki napisał:

Szybkowar 15l na znanym portalu aukcyjnym 112 zł (nierdzewka 18/0). Fermentacja ciśnieniowa 10-12 litrowych warek, naturalne gazowanie i wyszynk? To trzeba chyba przetestować.

 

 

EDIT: 1 litr turecki = 0,7 litra polskiego...

Mi chodziło bardziej, żeby traktować to jak kega. Fermentujemy w wiadrze, po cichej przelewany na refermentację do szybkowaru. 

W pokrywce wystarczy wywiercić otwór i zamontować taką złączkę do podłączenia butli CO2 (do wyszynku albo również do sztucznego nagazowania).

image.png.1d3ad4397425150ba7b93d718fdd27fa.png

Edited by Eselchen
Link to post
Share on other sites
28 minut temu, anteks napisał:

Jak odbijesz drożdże?

Można dać krótszą rurkę i po prostu brać z nad drożdży. Albo wężyk z pływakiem. Tylko jak ma dłużej stać albo być przenoszone to trzeba przetoczyć do drugiego kega/szybkowaru.
Tylko jak montować ball-locki, to cena zwykle skoczy do używanego corneliusa.

Link to post
Share on other sites
12 minut temu, koval_blazej napisał:

Można dać krótszą rurkę i po prostu brać z nad drożdży. Albo wężyk z pływakiem. Tylko jak ma dłużej stać albo być przenoszone to trzeba przetoczyć do drugiego kega/szybkowaru.
Tylko jak montować ball-locki, to cena zwykle skoczy do używanego corneliusa.

A w wolnej chwili można podestylować ;)

mikro-pot-still-.jpg

Link to post
Share on other sites

Gar zacierny/warzelny/fermentor/keg/destylator w jednym? To zaczyna się opłacać :P A i jeszcze możemy sterylizować sprzęt do banku drożdży.
Kiedyś na forum już pojawił się temat. "Single vessel brewing": zacieranie w worku, chmielenie w hopspiderze i potem fermentacja w tym samym garnku, przelewanie dopiero do butelek, a tu nawet tego nie trzeba :D

Link to post
Share on other sites
19 minut temu, nike21 napisał:

Może można podmienić zaworek na taki.

Z jakiegoś powodu jest tam zamontowany zawór do 1,1 bara. Można wymienić nawet na taki co wytrzymuje i 60 barów :) z tym że nie chodzi o zawór tylko powód tego że jest taki a nie inny. 

Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, anatom napisał:

Z jakiegoś powodu jest tam zamontowany zawór do 1,1 bara

 

Pewnie nie ma sensu gotować pod wyższym ciśnieniem, stąd taki zawór. Nie chce mi się wierzyć, że taki szybkowar dupnie przy strzale CO2 jaki normalnie dajemy do nagazowania piwa, ale dla pewności zapytałem czy może ktoś coś wie o wytrzymałości na ciśnienie takich sprzętów :) 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.