Eselchen 8 Posted November 4, 2020 Przeglądając znany portal z filmami natrafiłem na krótki filmik, na którym pokazany jest przerobiony szybkowar na wyszynk naturalnych napojów gazowanych (podpiwek, kwas). Co myślicie o takim rozwiązaniu w celu wyszynku piwa? Ja bym dodał jedynie jeden zawór z reduktorem na naboje CO2. Zamiast rurki pneumatycznej można zamontować kran. Cenowo wychodzi dużo taniej niż kupowanie małych kegów (5-10 L) z chin. 1 1 Robert87 and pigmej reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 125 Posted November 4, 2020 Nie ukrywam że trochę się usmiechnalem Jak znajomi pytają jak się robi piwo to pierwsze z kilku pytań brzmi, czy butelkujesz, czym kapslujesz itp. Już widzę ich miny jak mówisz, że masz lane piwo. Woooow, jak to lane piwo w domu?! Masz beczkę, kran? Nie, leje z szybkowaru Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
mjr_Kolicki 8 Posted November 5, 2020 (edited) Szybkowar 15l na znanym portalu aukcyjnym 112 zł (nierdzewka 18/0). Fermentacja ciśnieniowa 10-12 litrowych warek, naturalne gazowanie i wyszynk? To trzeba chyba przetestować. EDIT: 1 litr turecki = 0,7 litra polskiego... Edited November 5, 2020 by mjr_Kolicki 1 Robert87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 125 Posted November 5, 2020 Też ten pomysł mi się spodobałWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 729 1 Items Posted November 5, 2020 2 godziny temu, mjr_Kolicki napisał: Szybkowar 15l na znanym portalu aukcyjnym 112 zł (nierdzewka 18/0). Fermentacja ciśnieniowa 10-12 litrowych warek, naturalne gazowanie i wyszynk? To trzeba chyba przetestować. EDIT: 1 litr turecki = 0,7 litra polskiego... Jak odbijesz drożdże? Quote Share this post Link to post Share on other sites
nike21 80 Posted November 5, 2020 Jakby komuś się nie chciało szukać https://allegro.pl/oferta/garnek-cisnieniowy-9l-gar-szybkowar-turecki-stal-8961504365 Quote Share this post Link to post Share on other sites
WojtekGaaD 16 Posted November 5, 2020 Sprawdziłbym przed zakupem czy te 15 litrów to nasz litry czy tureckie Quote Share this post Link to post Share on other sites
Eselchen 8 Posted November 5, 2020 (edited) 2 godziny temu, mjr_Kolicki napisał: Szybkowar 15l na znanym portalu aukcyjnym 112 zł (nierdzewka 18/0). Fermentacja ciśnieniowa 10-12 litrowych warek, naturalne gazowanie i wyszynk? To trzeba chyba przetestować. EDIT: 1 litr turecki = 0,7 litra polskiego... Mi chodziło bardziej, żeby traktować to jak kega. Fermentujemy w wiadrze, po cichej przelewany na refermentację do szybkowaru. W pokrywce wystarczy wywiercić otwór i zamontować taką złączkę do podłączenia butli CO2 (do wyszynku albo również do sztucznego nagazowania). Edited November 5, 2020 by Eselchen Quote Share this post Link to post Share on other sites
koval_blazej 92 Posted November 5, 2020 28 minut temu, anteks napisał: Jak odbijesz drożdże? Można dać krótszą rurkę i po prostu brać z nad drożdży. Albo wężyk z pływakiem. Tylko jak ma dłużej stać albo być przenoszone to trzeba przetoczyć do drugiego kega/szybkowaru. Tylko jak montować ball-locki, to cena zwykle skoczy do używanego corneliusa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 729 1 Items Posted November 5, 2020 12 minut temu, koval_blazej napisał: Można dać krótszą rurkę i po prostu brać z nad drożdży. Albo wężyk z pływakiem. Tylko jak ma dłużej stać albo być przenoszone to trzeba przetoczyć do drugiego kega/szybkowaru. Tylko jak montować ball-locki, to cena zwykle skoczy do używanego corneliusa. A w wolnej chwili można podestylować Quote Share this post Link to post Share on other sites
koval_blazej 92 Posted November 5, 2020 Gar zacierny/warzelny/fermentor/keg/destylator w jednym? To zaczyna się opłacać A i jeszcze możemy sterylizować sprzęt do banku drożdży. Kiedyś na forum już pojawił się temat. "Single vessel brewing": zacieranie w worku, chmielenie w hopspiderze i potem fermentacja w tym samym garnku, przelewanie dopiero do butelek, a tu nawet tego nie trzeba Quote Share this post Link to post Share on other sites
anatom 149 Posted November 5, 2020 3 godziny temu, mjr_Kolicki napisał: Fermentacja ciśnieniowa 43 minuty temu, Eselchen napisał: Mi chodziło bardziej, żeby traktować to jak kega. Zawór bezpieczeństwa jest na 1,1 bar czyli trochę mało. Quote Share this post Link to post Share on other sites
nike21 80 Posted November 5, 2020 31 minut temu, anatom napisał: Zawór bezpieczeństwa jest na 1,1 bar czyli trochę mało. Może można podmienić zaworek na taki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piwosz86 40 Posted November 5, 2020 Ktoś wie jakie ciśnienie wytrzymuje taki szybkowar? Quote Share this post Link to post Share on other sites
anatom 149 Posted November 5, 2020 19 minut temu, nike21 napisał: Może można podmienić zaworek na taki. Z jakiegoś powodu jest tam zamontowany zawór do 1,1 bara. Można wymienić nawet na taki co wytrzymuje i 60 barów z tym że nie chodzi o zawór tylko powód tego że jest taki a nie inny. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piwosz86 40 Posted November 5, 2020 2 godziny temu, anatom napisał: Z jakiegoś powodu jest tam zamontowany zawór do 1,1 bara Pewnie nie ma sensu gotować pod wyższym ciśnieniem, stąd taki zawór. Nie chce mi się wierzyć, że taki szybkowar dupnie przy strzale CO2 jaki normalnie dajemy do nagazowania piwa, ale dla pewności zapytałem czy może ktoś coś wie o wytrzymałości na ciśnienie takich sprzętów Quote Share this post Link to post Share on other sites
koval_blazej 92 Posted November 5, 2020 W którejś aukcji pisali, że przy 2 barach wyskakuje uszczelka, jako kolejne zabezpieczenie.Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
bronek 3 Posted November 7, 2020 Tak mam podobny i ciśnienie robocze ma 0,7 bar, zaworek zabezpieczający na 1,1bar a gumowy korek ponoć na 2 bary. Quote Share this post Link to post Share on other sites