Jump to content
Muchor

Chmiel do cydru?

Recommended Posts

Cześć,

 

Przeczytałem na niektórych forach anglojęzycznych, że można nachmielić cydr na zimno. Mam 25l przefermentowanego soku z jabłek Prince, chciałem je zlewać do butelek aby odstawić na pół roku (najpierw do ciepłej piwnicy na miesiąc, potem do zimnej piwniczki do maja). Ale może rzeczywiście warto dodać jakiś chmiel? Pewnie jakiś amerykański, z nutami cytrusowymi - a może Lubelski?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć,
 
Przeczytałem na niektórych forach anglojęzycznych, że można nachmielić cydr na zimno. Mam 25l przefermentowanego soku z jabłek Prince, chciałem je zlewać do butelek aby odstawić na pół roku (najpierw do ciepłej piwnicy na miesiąc, potem do zimnej piwniczki do maja). Ale może rzeczywiście warto dodać jakiś chmiel? Pewnie jakiś amerykański, z nutami cytrusowymi - a może Lubelski?
Można dosypać. Pytanie jak długo ci zostanie zapach chmieli.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Można dosypać. Pytanie jak długo ci zostanie zapach chmieli.
No właśnie, też mam taką wątpliwość. Bo cydr lubi trochę czasu jednak poleżeć, nim się ułoży. I pytanie, czy te aromaty, które przyjdą z chmielenia na zimno, nie zdążą się rozpaść wcześniej?

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwa chmielone na zimno mogą trochę postać przed wypiciem i aromat mają. Ja swój cydr zlałem do kega i będzie tak czekał do lata po czym wyszynk będę robił przez kranik picnic pewnie na działce. Zastanawiam się czy przed rozpoczęciem picia nie odgazować kega, otworzyć i wrzucić w woreczku muślinowym chmielu na zimno po czym z powrotem nagazować.

 

Tylko pytanie ile w smaku kwaskowego cydru o zapachu jabłek przebije się smaku i aromaty chmielu? Cydr sam w sobie jest owocowy w smaku i zapachu i nie wiem czy po prostu nie szkoda dawać do niego chmielu. W moim pierwszym poście grzali sok jabłkowy i dawali chmiel na goryczkę. Ciekawe czy to jeszcze smakowało cydrem czy już bardziej radlerem.

 

Pewnie będziesz musiał sam potestować i zdać relacje. W sumie to na próbę można nachmielić kilka butelek cydru i w razie czego za rok powtórzyć zmieniając preferencje w zależności od efektu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do miodu pitnego dodałem gęstwy bardzo gorzkiej i bardzo ładnie kontrowała słodycz. Nie wiem tylko jak gorzkość z kwaśnym się będzie komponować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fajnie piszecie. Mam teraz 25l z soku NFC z jabłek Prince, już mi ładnie przefermentowały i teraz będę to rozlewał. Naszły mnie wątpliwości z tym chmielem i chyba się na razie wstrzymam. Kolejne do fermentacji mam 20l soku gruszkowego (i 5l Prince, bo tam trzeba też dać trochę jabłka) i tutaj w ogóle chmiel mi nie pasuje. Trochę się przestraszyłem tych kwaśno-gorzkich klimatów, to jednak może być za ostre. W planach mam jeszcze 25l soku z jabłek Idared, ale one są jeszcze bardziej wytrawne. Zatem chyba w tym roku odpuszczę. Ale bardzo dziękuję za Wasze komentarze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro masz tyle tego cydru to nie widzę przeszkód żebyś np do 5 litrów dał z 5-10 g chmielu i potrzymał to przez kilka dni, a potem zabutelkował. Zawsze będziesz miał jakiś pogląd na sytuacje. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja polecam filmy Pana Jerzego z cyklu "sok z jednorożca". Chłop robi różne fermentowane trunki w różnych wariantach, a tutaj film idealnie wpasowujący się w temat:

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.