Jump to content
kr0lik

Pierwszy post, piąta warka, podejście do Imperial Stout

Recommended Posts

 

Witam wszystkich, 

 

Przeczytałem już masę wątków więc czas napisać coś od siebie – zacząłem od wspólnego warzenia razem z doświadczonym piwowarem, co dało masę praktyki na start. Potem 3 samodzielne warki i plany na kolejne, bo sprawia mi to coraz większą frajdę. Sprzęt to duża emalia, chłodnica zanurzeniowa, palnik gazowy i Beersmith. Ale z chęci zaoszczędzenia czasu intensywnie przeglądam wątki usprawnień sprzętowych.

 

W zeszłym tygodniu uwarzyłem Espresso stout wg. przepisu z forum (https://www.piwo.org/forums/topic/5046-espresso-stout-stout-kawowy/) a w następnym przymierzam się do wykorzystania gęstwy do Imperial Coffee Stout (http://www.blog.homebrewing.pl/imperialny-stout-kawowy-receptura), choć raczej bez laktozy i z kawą do kotła na ost 5 minut gotowania. Wszelkie wskazówki mile widziane :)  Do usłyszenia!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
25 minut temu, kr0lik napisał:

Wszelkie wskazówki mile widziane

Jednej i to kluczowej rzeczy brakuje mi w spisie Twojego sprzętu do warzenia Imperiala. Urządzenia do kontroli temperatury fermentacji.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm, do dyspozycji mam piwnice - stała temp 19C i tu zazwyczaj fermentuję. Może być też garaż - o 1-2C chłodniejszy, choć z możliwymi większymi wahaniami (otwarte drzwi).

Obecny Espresso Stout kończy burzliwą właśnie w 19C (drożdże US-05). Coś powinienem zmienić ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minut temu, kr0lik napisał:

Hmm, do dyspozycji mam piwnice - stała temp 19C i tu zazwyczaj fermentuję.

Do imperiala na us05 to za wysoko. Drożdże dostaną szajby i w pierwszych dniach polecą na 24 stopnie, a później temperatura zacznie spadać i będą miały problemy z dofermentowaniem i może wyjść ulep, albo co gorsza granaty. Najtańszy sposób kontroli temperatury to  komora styropianowa i zamrożone wkłady.

Posłuchaj tego.

 

 

I tego

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, Gawron said:

Do imperiala na us05 to za wysoko. Drożdże dostaną szajby i w pierwszych dniach polecą na 24 stopnie, a później temperatura zacznie spadać i będą miały problemy z dofermentowaniem i może wyjść ulep, albo co gorsza granaty. Najtańszy sposób kontroli temperatury to  komora styropianowa i zamrożone wkłady.

Posłuchaj tego.

 

Wielkie dzięki za materiały!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.