Jump to content

Recommended Posts

Witam wszystkich, nie znalazłem zbyt wielu informacji to zakładam nowy temat.

Wymyśliłem, że dodam do brzeczki białe winogrona z marketu i stąd moje pytania:

<> czy fermentacja ruszy z samych dzikich drożdży ze skórki owoców

<> owoce pokroić czy rozgnieść

<> ile dodać winogron, aby zdominowały piwo

<> ile może trwać fermentacja i w jakiej temperaturze

<> czy re-fermentacja wygląda podobnie, jak przy drożdżach piwowarskich

 

Chcę, aby piwo było maksymalnie wytrawne

 

Receptura na 10l:

2,4kg pale ale

0,25kg pszeniczny jasny

0,1kg zakwaszający

chmiel- 5g Marynka (30min)

 

zacieranie: 62* 60min

                    78* 10min

Edited by Witold Studziński

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zepsułem sobię piwo przez to że nie mogłem znaleźć pulpy z mango w sklepach.

Z neta było by za długo i kupilem świeże, czasu nie było nie zdążyłem zamrozić i dostały się dzikusy. Cała partia jedzie Apteką. Żadnego filmu nie było. Po schłodzeniu aromat apteki znika. 

Więc nie ruszał bym dzikich z winogron.

A zainwestował w coś takiego, na pewno bezpieczniej

https://www.swiatdrozdzy.pl/zaprawki-owocowe/1809-sok-winogronowy-biale-wino-100-zageszczony-1kg3kg.html#/opcja_-1

Share this post


Link to post
Share on other sites
31 minut temu, Witold Studziński napisał:

Witam wszystkich, nie znalazłem zbyt wielu informacji to zakładam nowy temat.

Wymyśliłem, że dodam do brzeczki białe winogrona z marketu i stąd moje pytania:

<> czy fermentacja ruszy z samych dzikich drożdży ze skórki owoców

<> owoce pokroić czy rozgnieść

<> ile dodać winogron, aby zdominowały piwo

<> ile może trwać fermentacja i w jakiej temperaturze

<> czy re-fermentacja wygląda podobnie, jak przy drożdżach piwowarskich

 

Chcę, aby piwo było maksymalnie wytrawne

 

Receptura na 10l:

2,4kg pale ale

0,25kg pszeniczny jasny

0,1kg zakwaszający

chmiel- 5g Marynka (30min)

 

zacieranie: 62* 60min

                    78* 10min

Cześć, robiłem grape ale z winogronu swojskiego, nie z marketu. Opiszę więc moje doświadczenia.

1. Tak, ruszy spokojnie.

2. Rozgniatałem.

3. Dałem 1.5kg na 10l piwa. Nie zdominowało, ale było dobre.

4. Od warzenia do butelkowania 17 dni. 

5. Tak samo.

 

Edit: Teraz zwróciłem uwagę. Ja robiłem z ciemnego winogronu, nie jasnego.

Edited by tortoise

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, Koora napisał:

Ja zepsułem sobię piwo przez to że nie mogłem znaleźć pulpy z mango w sklepach.

Z neta było by za długo i kupilem świeże, czasu nie było nie zdążyłem zamrozić i dostały się dzikusy. Cała partia jedzie Apteką. Żadnego filmu nie było. Po schłodzeniu aromat apteki znika. 

Więc nie ruszał bym dzikich z winogron.

A zainwestował w coś takiego, na pewno bezpieczniej

https://www.swiatdrozdzy.pl/zaprawki-owocowe/1809-sok-winogronowy-biale-wino-100-zageszczony-1kg3kg.html#/opcja_-1

właśnie chciałbym, żeby dzikusy przefermentowały

Edited by Witold Studziński

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hm, nie wiem co bym osiągnął na czystych drożdżach, więc trudno ocenić. Piwo samo w sobie było naprawdę dobre, rześkie i w sam raz na ciepłe dni. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To może spróbować, od kogoś wino z szlachetnymi drożdżami, i wino z wyższej polki i zkupażowac w szklance.

Na każdym gronie jest inna kultura drożdży w zależności od odmiany i regionu.

Na marketowych pewnie sa drożdżaki marketowe ze wszystkiego co tam leży obok.

No i do transportu na pewno je czymś konserwują.

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, Witold Studziński napisał:

Witam wszystkich, nie znalazłem zbyt wielu informacji to zakładam nowy temat.

Wymyśliłem, że dodam do brzeczki białe winogrona z marketu i stąd moje pytania:

<> czy fermentacja ruszy z samych dzikich drożdży ze skórki owoców

<> owoce pokroić czy rozgnieść

<> ile dodać winogron, aby zdominowały piwo

<> ile może trwać fermentacja i w jakiej temperaturze

<> czy re-fermentacja wygląda podobnie, jak przy drożdżach piwowarskich

 

Chcę, aby piwo było maksymalnie wytrawne

 

Receptura na 10l:

2,4kg pale ale

0,25kg pszeniczny jasny

0,1kg zakwaszający

chmiel- 5g Marynka (30min)

 

zacieranie: 62* 60min

                    78* 10min

Jeśli się nie myle na kanale Piwna Planeta robił tam Grape Ale na dzikich drożdzach ze skórek. Najpierw je namnożył, później zadał. Zobacz sobie :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Użyj aromatycznych winogron z działki, naprawdę robią robotę. Jeżeli swojskie (twoje)nie dają dużo aromatu to kup od kogoś, warto. Jeśli chodzi o winogrona ze sklepu to nie warto się nimi bawic. W sklepach są odmiany "przemysłowe", dają dużo cukru i mało smaku no i jeszcze chemia z transportu i magazynow. Ja robiłem 50/50 z monachijskim w zasypie na dzikusach z owocow. Odfermentowanie prawie do zera. Wyszło bardzo dobre grape ale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.