Skocz do zawartości

pozostająca goryczka skąd sie bierze??


sziszi

Rekomendowane odpowiedzi

Przejrzałem tegoroczne metryczki z konkursów i w dużej części piw pojawia się u mnie pozostająca goryczka.

Skąd to się bierze?

Po prostu za dużo chmielu dla goryczki? za długo gotuję?

Teoretycznie zbyt zasadowa woda, oraz wypłukiwanie tanin z łuski poprzez zbyt długie wysładzanie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przejrzałem tegoroczne metryczki z konkursów i w dużej części piw pojawia się u mnie pozostająca goryczka.

Skąd to się bierze?

Po prostu za dużo chmielu dla goryczki? za długo gotuję?

Teoretycznie zbyt zasadowa woda' date=' oraz wypłukiwanie tanin z łuski poprzez zbyt długie wysładzanie.[/quote']

acha, czyli to nie problem chmielu :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może być z polifenoli wypłukanych ze słodu albo z chmielu, może być z drożdży (goryczka białkowa). Może być z marnego jakościowo chmielu. I oczywiście jak wszystkie inne wady piwa może pochodzić z infekcji.

 

Był jakiś artykuł piwoznawcy na ten temat, ale już nie opamiętam który to:

http://piwoznawcy.pl/czytelnia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.