Skocz do zawartości

Mój HERMS - browar Kamionka


Bartpianista

Rekomendowane odpowiedzi

Da się tylko obliczyć koszt gazu bo to zależy od wielkości warki, temperatury zewnętrznej oraz garnka jaki zastosujesz. Czy izolowany.

Bo są większe straty energii która ulatuje i obmywa gar z boku.

Tutaj ze strony producenta na jeden palnik 3kw

 Średnie zużycie gazu: 158 g/h (gaz w butli 2 kg wystarczy na około 12,5-16 godzin gotowania).

Edytowane przez Koora
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@corsanoMoja odpowiedź może nie będzie nazbyt precyzyjna, ale biorąc pod uwagę średnie zużycie prądu, które mam w domu, to w dniu warzenia zużycie było o ok. 8 kWh większe.


@Koorajeden błąd wkradł się w obliczeniu. W żadnym momencie grzałki nie grzeją jednocześnie, przynajmniej mój sterownik na to nie pozwala. Grzałka w HLT pracuje ok. 1:30h (grzanie wody + zacieranie). BK to ok. 1:15h (doprowadzenie do wrzenia + gotowanie).

Edytowane przez Bartpianista
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Mam pytanie odnośnie stołu gastronomicznego z nierdzewki, jak się sprawuje, nie porysował się podczas użytkowania, jak przejmuje ciepło?

Ciężko domyć jak coś wykipi i przyschnie?

Mam HERMSa z garnków 100l i właśnie szukam odpowiedniego stołu i nie wiem czy wybrać nierdzewke czy może drewno 🙂

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.