Robert87 125 Posted November 10, 2020 Czekam na chmielenie na zimno i omyłkowe wrzucenie zamkniętego w opakowaniu chmielu do fermentora A tak zupełnie serio. Zestresowałeś drożdże. Zanim zacznie się fermentacja burzliwą drożdże muszą się namnozyc i właśnie wtedy dużo "śmiecą", wysoka temperatura tylko pomaga im bałaganićWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka 1 Krzychu0304 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 280 1 Items Posted November 10, 2020 21 minut temu, Krzychu0304 napisał: Zadanie drożdży w 30C rzeczywiście jest takim koszmarnym błędem? Zawsze wydawało mi się że drożdże potrzebują co najmniej kilkunastu godzin na takie rozruszanie fermentacji aby były w stanie podnieść temperaturę brzeczki, a w tym czasie brzeczka powinna chyba zdążyć ostygnąć do temperatury pomieszczenia? Mam wąską przegrodę nosową+katar alergika, więc węch mam naprawdę słaby... A teraz znacznie ważniejsza kwestia; czy mogę wypić to piwo bez ryzyka zatrucia? Z 30° do temperatury otoczenia samo z siebie nie spadnie w przeciągu kilku godzin, nie przy takiej objętości. A później drożdże zaczynają podnosić temperaturę. Zatrucia nie będzie, ale kac jest już prawdopodobny. 1 Krzychu0304 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
mkrawc 40 Posted November 10, 2020 11 minut temu, Krzychu0304 napisał: Zadanie drożdży w 30C rzeczywiście jest takim koszmarnym błędem? Podstawowym błędem wynikającym z lenistwa. Podstawowa zasada: najpierw schładzamy potem zadajemy drożdże. Na 2-3 stopnie różnicy można przymknąć oko, pewnie brzeczka schłodzi się zanim drożdże wystartują, ale nie kilkanaście. 11 minut temu, Krzychu0304 napisał: Zawsze wydawało mi się że drożdże potrzebują co najmniej kilkunastu godzin na takie rozruszanie fermentacji aby były w stanie podnieść temperaturę brzeczki, a w tym czasie brzeczka powinna chyba zdążyć ostygnąć do temperatury pomieszczenia? Na pewno trochę ostygnie, ale jednak te 12 lub więcej stopni to sporo i takie ochłodzenie zajmuje trochę czasu. A jeżeli drożdże podejmą pracę wcześniej nie pozwolą obniżyć temperatury bardziej i zaczną produkować niechciane aromaty (alkohole wyższe, rozpuszczalnik). Bez pomiaru ciężko wróżyć co się rzeczywiście działo. Dla US-05 optymalna temperatura na początku fermentacji to ok 16 stopni, potem można podnieść. 11 minut temu, Krzychu0304 napisał: A teraz znacznie ważniejsza kwestia; czy mogę wypić to piwo bez ryzyka zatrucia? Bez zatrucia pewnie tak, ale ból głowy na drugi dzień może się pojawić po nawet jednym piwku. 1 Krzychu0304 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
x1d 144 Posted November 10, 2020 38 minut temu, Krzychu0304 napisał: czy mogę wypić to piwo bez ryzyka zatrucia? Nikt nie wie co rozpuściło się w brzeczce... US05 w 30° naprodukują tyle alkoholi wyższych, że kac po tym piwie wyleczy cię z takich błędów... No ale zawsze możesz przedestylować... 1 Krzychu0304 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzychu0304 1 Posted November 10, 2020 Jeśli sam kac, to nie tak źle... Co najwyżej będę pił to piwo w mniejszych porcjach. Bardziej się obawiam zatrucia czymś z tego fałszywego dna, ale skoro na drożdżach się to nie odbiło, a wy zbytnio o ty nie piszecie to chyba można wypić to piwo... Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 280 1 Items Posted November 10, 2020 12 minut temu, Krzychu0304 napisał: Jeśli sam kac, to nie tak źle... Co najwyżej będę pił to piwo w mniejszych porcjach. Bardziej się obawiam zatrucia czymś z tego fałszywego dna, ale skoro na drożdżach się to nie odbiło, a wy zbytnio o ty nie piszecie to chyba można wypić to piwo... Cóż, nikt z nas nie jest jasnowidzem i nie wie, z czego to dno było wykonane i co złego mogło się przedostać do brzeczki. Jeśli tylko żelazo, a o takim aromacie piszesz w kontekście tej podstawki, to wpłynie to tylko na smak piwa. Cynk byłby bardziej szkodliwy, ale gdyby większa jego ilość przedostała się do brzeczki, to pewnie w pierwszej kolejności padłyby drożdże. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 732 1 Items Posted November 11, 2020 19 godzin temu, Krzychu0304 napisał: Wyszło mi 25l brzeczki 15blg, fermentacja burzliwa trwała do soboty, w niedzielę cukier spadł do 3 BLG, smak całkiem niezły tylko dałem za dużo chmielu, być może będę butelkował w przyszłym tygodniu... Podczas warzenia popełniłem karygodny błąd, mianowicie do gara włożyłem fałszywe dno do weków(takie 50 letnie ciemnobrązowego koloru), które zabarwiło brzeczkę na ciemny kolor... Zabarwiło się głównie młóto, brzeczka w mniejszym stopniu. Ciemny kolor w trakcie fermentacji zszedł prawie całkowicie(w fermentatorze trochę go widać po przelaniu do szklanki już nie). I teraz nie wiem czy piwo nadaje się do picia, do destylacji czy może tyko do kibla... By osiągnąć 25l 15 blg wystarczy 6-7kg słodu. Zamiast dolewać wody do brzeczki trzeba było UWAGA!!!! trudne słowo -wysładzać. Czy po gotowaniu oddzielone chmieliny i czy od razu schłodzone? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzychu0304 1 Posted November 11, 2020 40 minut temu, anteks napisał: By osiągnąć 25l 15 blg wystarczy 6-7kg słodu. Zamiast dolewać wody do brzeczki trzeba było UWAGA!!!! trudne słowo -wysładzać. Czy po gotowaniu oddzielone chmieliny i czy od razu schłodzone? Wysładzać, trudny proces, nie słowo, dlatego zacierałem w worku. Chmieliny nie zostały oddzielone od brzeczki... Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 732 1 Items Posted November 11, 2020 15 minut temu, Krzychu0304 napisał: Wysładzać, trudny proces, nie słowo, dlatego zacierałem w worku. Chmieliny nie zostały oddzielone od brzeczki... Worek nie wyklucza wysładzania. Jak szybko schłodzone do tych 30'C Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzychu0304 1 Posted November 11, 2020 9 minut temu, anteks napisał: Worek nie wyklucza wysładzania. Jak szybko schłodzone do tych 30'C Koło 2h. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 732 1 Items Posted November 11, 2020 5 minut temu, Krzychu0304 napisał: Koło 2h. Czyli chmielenie nie 20 min tylko jakąś godzinę Quote Share this post Link to post Share on other sites