Dave20050 7 Posted October 31, 2020 Witam, dziś mija ósmy dzień fermentacji dwóch moich warek (IPA). Warzone w tym samym dniu i dokładnie 23 października rozpoczęła się fermentacja burzliwa. Problem polega na tym, że w pierwszej warce drożdże ładnie opadły na dół, a w drugiej "zawieszone są w brzeczce " Czy to normalne? Dodam, że obydwie Warki wystartowały na tej samej gęstwie z poprzedniej Warki. Gestwa była świeża (jednodniowa) Gestwa po drożdżach US-05. Dołączam zdjęcia. Pomocy! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hary86 55 Posted October 31, 2020 To nie drożdże zawieszone w piwie, tylko osad na ściance fermentora. 1 markus383 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
INTseed 93 Posted October 31, 2020 Normalne. Oklejają fermentor. Dźwignij go delikatnie i okręć w lewo i prawo kilka razy. Jak już ci się skończy fermentacja schłodź piwo do 2C i tak potrzymaj kółka dni. Quote Share this post Link to post Share on other sites
PiotrST 12 Posted October 31, 2020 Dokładnie tak. Drożdże na ściance. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dave20050 7 Posted October 31, 2020 Godzinę temu, Hary86 napisał: To nie drożdże zawieszone w piwie, tylko osad na ściance fermentora. Ok, tylko dlaczego ten osad jest na jednym fermentorze, a na drugim go nie ma? Quote Share this post Link to post Share on other sites
PiotrST 12 Posted October 31, 2020 Jeśli fermentory są jednakowe (ten sam materiał, kąt nachylenia ścianek) to może przyczyn by należało szukać w różnicach w brzeczce. Ja mam wszystkie fermentory takie same i te same drożdże raz zostają na ściankach a innym razem zostawiają czyste ścianki. Może to po prostu przypadek, a może np. osadzają się na ściankach, które są bardziej zmatowione myciem...Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 733 1 Items Posted October 31, 2020 Może to żyła wodna? 1 ChmielowyAli reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
PiotrST 12 Posted October 31, 2020 Może to żyła wodna?To też jest dobry trop!Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dave20050 7 Posted October 31, 2020 Czyli nie ma się czego obawiać, dzięki! Jaka żyła wodna ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kajkosz 1 Posted November 6, 2020 (edited) U mnie drożdże zawsze bardzo słabo oblepiały ściany fermentora. Na zdjęciu poniżej wczorajsza warka, drożdże US-05, które wystartowały gdzieś w nocy w 18 st. C. Tak sobie myślę, że może ten ścianotropizm wynika z tego, że co jakiś czas załącza się kabel grzewczy, a one lgną do siłą rzeczy trochę cieplejszych ścianek fermentora Edited November 6, 2020 by Kajkosz Quote Share this post Link to post Share on other sites