Jump to content
Szagi

BIAB z wysładzaniem czy bez?

Recommended Posts

Witam,

 

Przymierzam się do pierwszego zacierania.

Zakupiłem worek zacierny i dysponuję garnkiem emaliowanym 40L.

 

Waham się pomiędzy dwiema opcjami:

1. Zacieranie w końcowej ilości wody z receptury (w tym wypadku jest to 12L+15L).

- wyciągam worek i gotowe do gotowania (?)

2. Zacieranie w 12L i następnie przełożenie worka do fermentora i wysłodzenie tego wspomnianymi 15L wody.

- czy brzeczkę która została z zacierania po wyciągnięciu worka z młótem również przelać ponownie przez młóto w fermentorze? Czy to już zostawić i po prostu zlać do tego efekt wysładzania?

 

Zastanawiam się która opcja jest bardziej wydajna?

 

 

Edited by Szagi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żadna... 12L to zbyt gęsty zacier do BIAB, przy drugim sposobie jednak wydajność jest mniejsza. Dałbym 17-20L do zacierania (zależy ile masz wody pod workiem po jego umocowaniu), a resztą wysłodził przelewając przez ziarno. 

Pozdrawiam

Rafał

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak chcesz wysładzać to najlepiej zacieraj normalnie w garze, bo wtedy wydajność będzie największa. Biab nie ma być wydajny tylko szybki i prosty, a wysładzanie go komplikuje i robi się sporo syfu. Jak już to zrób tak jak kolega @rafple radzi. Ja bym dał nawet jeszcze więcej wody. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
51 minut temu, Gawron napisał:

Jak chcesz wysładzać to najlepiej zacieraj normalnie w garze, bo wtedy wydajność będzie największa. Biab nie ma być wydajny tylko szybki i prosty, a wysładzanie go komplikuje i robi się sporo syfu. Jak już to zrób tak jak kolega @rafple radzi. Ja bym dał nawet jeszcze więcej wody. 

W trakcie jak się brzeczka podgrzewa można sobie wysladzac bo dalej będzie szybko i wydajniej

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisz ile słodu chcesz wykorzystać bo na 4-5 kg to powinno być o wile więcej wody przy warzeniu metoda BIAB.

W linku poniżej możesz poczytać ile wody powinno być:

https://www.brewinabag.com/pages/instructions

a w tym linku masz kalkulator BIAB, mi się wyliczenia zgadzają:

https://biabcalculator.com

 

Ostatnio robiłem IRA i zacierałem 4,5 kg słodów w 30 l i wysładzałem w 5. Wysładzanie w BIAB to faktycznie nadprogramowy  etap ale zawsze jakieś cukry jeszcze pozyskasz

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, advisorylyrics napisał:

W trakcie jak się brzeczka podgrzewa można sobie wysladzac bo dalej będzie szybko i wydajniej

Albo można robić inne rzeczy np dezynfekować fermentory, albo obiad zrobić w międzyczasie. Jak mam wysładzać BIAB, to wolę zacierać i wysładzać tradycyjnie. Wiem, że tak się robi, ale ja tego nie rozumiem. Znika mi w tym momencie ta prostota, szybkość i mała ilość potrzebnego sprzętu która była istotą BIAB. Tracę na wydajności, ale zyskuję na czasie.  Przekładanie worka do fermentora i tam wysładzanie to jakby przełożyć zacier do wiadra ze sraczwężykiem.

4 godziny temu, Szagi napisał:

Zacieranie w 12L i następnie przełożenie worka do fermentora i wysłodzenie tego wspomnianymi 15L wody.

Jak masz przenosić, to IMHO lepiej zacierać w zaizolowanym fermentorze na lenia i od razu wysładzać do gara. Mniej się zrobi syfu niż przy przenoszeniu worka a i zyskasz na wydajności. Najlepiej wtedy wysładzać na raty, bo będzie szybciej. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na HombrewTalk jest kilka tematów dotyczących czy warto wysładzać przy BIAB czy nie, przede wszystkim w kontekście czy wysładzanie faktycznie podnosi wydajności  np.: https://www.homebrewtalk.com/threads/biab-am-i-doing-it-all-wrong.531400/

Zdania są podzielone :) 

Moim zdaniem ostatecznie sprowadza się to do tego czy masz czas i ochotę na zabawę z szarpaniem worka, żeby pozyskać jeszcze trochę cukrów. Ja zazwyczaj robię z wysładzaniem i wydajność kalkulator wylicza mi na ok 75%. Możesz np zamiast wysładzania słody zacierać od razu w całej objętości wody ale zostawić np na 1,5 godziny a nie na standardowe 1,0 godzinę. Od razu napiszę ci, że przy 40 litrowym garze maksymalny zasyp to 6-7 kg na 30 litrów wody, masz wtedy pod sam rant garnka.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też stosuję zacieranie BIAB i nie wysładzam dodatkowo. Zacieram w stosunku 5l/1kg słodu i nie zwracam większej uwagi do wydajności. W tej metodzie najważniejsze są dla mnie wygoda i czas. Zacieram jednak standardowo przez 60 minut. Następnym razem spróbuję zatrzeć przez 90 minut i zobaczę czy to poprawi wydajność.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja właśnie tak robię. Robię podbicia 5 litrów. Że wszystko robię na kuchence i nie mam wyciągu, to trzymanie nasiąkniętego słodu to mało fajne.

Zasyp 7 kg to z woda jeszcze trochę waży.

Na dnie mam przykrywkę z ikea, żeby worek nie blokował kranika.

 

No i to co zostało w garze już się gotuje. A ja sobie dolewam to co odbieram z wiadra z kranem. Idzie szybko i sprawnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tu jest jak to robiłem zanim zakupiłem GF.

https://www.piwo.org/forums/topic/25686-biab-z-wys%C5%82adzaniem-i-wspomaganiem-ma%C5%82ej-pompy-fotorelacja/

Przed zakupem pompki po prostu kilka razy zawróciłem brzeczkę jakimś garnkiem w chwilach podgrzewania żeby lepiej rozprowadzić ciepło, a reszta taka sama. Tak naprawdę po przejściu na GF nie zauważyłem specjalnego wzrostu wydajności a jedynie ułatwienie całego procesu. 

Zanim wpadłem na ten sposób w jednym fermentorze miałem powiercone otwory na dnie i po zacieraniu wrzucałem do tego worek ze słodem. Stawiałem nad wiadrem w którym zacierałem. W dolnym brzeczka już się grzała do gotowania, a słód w fermentorze wyżej lekko przelewałem wodą i zostawiałem do ocieknięcia, aż brzeczka pod tym się zagotuje. 

Edited by rafple

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 30.10.2020 o 21:12, CERNUNNOS napisał:

 

a w tym linku masz kalkulator BIAB, mi się wyliczenia zgadzają:

https://biabcalculator.com

 

 

Hej,

 

Brakuje mi jednej istotniej danej - ten kalkulator uwzględnia jakoś BLG w jakie się celuje? Czy np liczy do standardowego 12 BLG?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie, kalkulator tego nie uwzględnia. W pozycji dotyczącej ilości słodu jest informacja, że nie należy tam uwzględniać cukru czy ekstraktów, nigdzie też nie podajesz wydajności. To jest prosty kalkulator, który nie uwzględnia ekstrakcji cukrów ze słodu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.