Skocz do zawartości

West Coast IPA - pierwsze zacieranie


wiktorwiktor

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Samodzielnie układana receptura, zmieniona po wstępnych konsultacjach. Słody mam już kupione na zapas, czy coś jednak zmienić w zasypie? Zrobię jeszcze przerwę chmielową podczas chłodzenia w około 75 stopniach na 10 minut. 15g Magnum na goryczkę, bo mam już otwartą paczkę.

https://brewness.com/pl/recipe/la-lucifer/view

Wiem, że kontrowersje budzi słód karmelowy, jednak w moim ulubionym Modern Drinking jest też carapils, więc postanowiłem delikatnie zaznaczyć podbudowę słodową dając 1,6% karmelowego 150 EBC.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chcę uzyskać minimalnie zaznaczoną podbudowę słodową, może monachijski?

65 IBU przy 14BLG to będzie wciąż za mało jak na styl? To mogę wrzucić trochę Warriora wcześniej.

EDIT: Poprawiłem przepis, troszkę zwiększyłem IBU, dałem 5% monachijskego zamiast karmelowego i tak już chyba zostawię. Wiem, że ten monachijski lub karmelowy budzi duże kontrowersje, ale to przecież nie Brut IPA, bez przesady.

Edytowane przez wiktorwiktor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz wygląda trochę lepiej. IBU wyjdzie około ~45, tak jak mówiłem nie sugeruj się kalkulatorem goryczki dla hop standu - możesz nawet pominąć w obliczeniach chmiel wrzucony na whirlpool, bo z tego dostaniesz niewiele IBU. Jeszcze wyrzuciłbym z whirlpoola Warriora i ewentualnie użył na goryczkę w następnej warce.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.