Jump to content
Sign in to follow this  
wiktorwiktor

West Coast IPA - pierwsze zacieranie

Recommended Posts

Cześć.

Samodzielnie układana receptura, zmieniona po wstępnych konsultacjach. Słody mam już kupione na zapas, czy coś jednak zmienić w zasypie? Zrobię jeszcze przerwę chmielową podczas chłodzenia w około 75 stopniach na 10 minut. 15g Magnum na goryczkę, bo mam już otwartą paczkę.

https://brewness.com/pl/recipe/la-lucifer/view

Wiem, że kontrowersje budzi słód karmelowy, jednak w moim ulubionym Modern Drinking jest też carapils, więc postanowiłem delikatnie zaznaczyć podbudowę słodową dając 1,6% karmelowego 150 EBC.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mam dużego doświadczenia, ale dla mnie zasyp wygląda w porządku, choć ja pozbyłbym się karmelu. Musisz wziąć pod uwagę, że hop stand w 75 stopniach podniesie minimalnie goryczkę - kilka IBU, co może być za mało jak na styl.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chcę uzyskać minimalnie zaznaczoną podbudowę słodową, może monachijski?

65 IBU przy 14BLG to będzie wciąż za mało jak na styl? To mogę wrzucić trochę Warriora wcześniej.

EDIT: Poprawiłem przepis, troszkę zwiększyłem IBU, dałem 5% monachijskego zamiast karmelowego i tak już chyba zostawię. Wiem, że ten monachijski lub karmelowy budzi duże kontrowersje, ale to przecież nie Brut IPA, bez przesady.

Edited by wiktorwiktor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teraz wygląda trochę lepiej. IBU wyjdzie około ~45, tak jak mówiłem nie sugeruj się kalkulatorem goryczki dla hop standu - możesz nawet pominąć w obliczeniach chmiel wrzucony na whirlpool, bo z tego dostaniesz niewiele IBU. Jeszcze wyrzuciłbym z whirlpoola Warriora i ewentualnie użył na goryczkę w następnej warce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.