wiktorwiktor 0 Posted October 29, 2020 Cześć. Samodzielnie układana receptura, zmieniona po wstępnych konsultacjach. Słody mam już kupione na zapas, czy coś jednak zmienić w zasypie? Zrobię jeszcze przerwę chmielową podczas chłodzenia w około 75 stopniach na 10 minut. 15g Magnum na goryczkę, bo mam już otwartą paczkę. https://brewness.com/pl/recipe/la-lucifer/view Wiem, że kontrowersje budzi słód karmelowy, jednak w moim ulubionym Modern Drinking jest też carapils, więc postanowiłem delikatnie zaznaczyć podbudowę słodową dając 1,6% karmelowego 150 EBC. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Koneser_ 1 Posted October 29, 2020 Nie mam dużego doświadczenia, ale dla mnie zasyp wygląda w porządku, choć ja pozbyłbym się karmelu. Musisz wziąć pod uwagę, że hop stand w 75 stopniach podniesie minimalnie goryczkę - kilka IBU, co może być za mało jak na styl. Quote Share this post Link to post Share on other sites
wiktorwiktor 0 Posted October 30, 2020 (edited) Chcę uzyskać minimalnie zaznaczoną podbudowę słodową, może monachijski? 65 IBU przy 14BLG to będzie wciąż za mało jak na styl? To mogę wrzucić trochę Warriora wcześniej. EDIT: Poprawiłem przepis, troszkę zwiększyłem IBU, dałem 5% monachijskego zamiast karmelowego i tak już chyba zostawię. Wiem, że ten monachijski lub karmelowy budzi duże kontrowersje, ale to przecież nie Brut IPA, bez przesady. Edited October 30, 2020 by wiktorwiktor Quote Share this post Link to post Share on other sites
Koneser_ 1 Posted October 30, 2020 Teraz wygląda trochę lepiej. IBU wyjdzie około ~45, tak jak mówiłem nie sugeruj się kalkulatorem goryczki dla hop standu - możesz nawet pominąć w obliczeniach chmiel wrzucony na whirlpool, bo z tego dostaniesz niewiele IBU. Jeszcze wyrzuciłbym z whirlpoola Warriora i ewentualnie użył na goryczkę w następnej warce. Quote Share this post Link to post Share on other sites