Jump to content
Sign in to follow this  
fotohobby

RIS receptura - proś­ba o weryfikację

Recommended Posts

Zestawiłem to tak:

#46 RIS - Russian Imperial Stout (13F)
================================================================================
Wielkość warki         14.0 L                       
Wydajność              70%                 
Gęstość początkowa     25,316 P            
Gęstość końcowa        5,437 P             
Alkohol (ABV)          12,6%               
Bitterness             85,4 IBU (Tinseth)  
Barwa                  48,8 srm (Morey)    

Składniki fermentacji
================================================================================
Nazwa                                        Typ            Ilość      Zacierany  Dodawany późno  Ekstraktywność  Barwa      
Weyermann - Pale Ale Malt    Słód           2,000 kg    Tak        Nie                         85%             3,4 srm    
Liquid Extract (LME) - Pale     Ekstrakt    1,700 kg     Nie        Nie                         78%             8,0 srm    
Munich Malt                              Słód           1,000 kg    Tak        Nie                         77%             10,0 srm   
Caramel/Crystal Malt              Słód           400,000 g  Tak        Nie                         72%             120,0 srm  
Castle Coffee Malt                   Słód           200,000 g  Tak        Nie                         70%             250,0 srm  
Weyermann - Carafa II             Słód          200,000 g   Nie        Nie                          70%             520,0 srm  
Waga słodów: 5,500 kg

Chmiele
================================================================================
Nazwa   Alpha  Ilość     Użycie     Czas      Postać    IBU   
Magnum  13,5%  50,000 g  Gotowanie  1,000 hr  Granulat  85,4  

Drożdze
================================================================================
Nazwa                           Typ  Postać  Ilość     Krok                  
WLP090 - San Diego Super Yeast  Ale  Płynne  gęstwa po Pale Ale 12BLG

 

 

Do piwa, po dwóch tygodniach fermentacji dodane zostaną płatki dębowe średnio opiekane (15g), które od tygodnia piją Jim Beam'a :)

 

W magazynku mam jeszcze:

Słód czekoladowy ciemny 520 srm - 0,5kg,

oraz 

Jęczmień prażony,

 

 


 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.