JJP Posted October 22, 2020 Share Posted October 22, 2020 (edited) Witam wszystkich Jestem początkującym piwowarem po dwóch warkach z brewkitu. Szykowałem się do uwarzenia piwa metodą zacierania ale przypomniałem sobie że został mi jeszcze brewkit Lucid Pils z Mangrove Jack's. Więc w sobotę zabrałem się do roboty i wszystko zrobiłem jak trzeba. Problem zrobił się teraz podczas fermentacji. Brzeczkę (20 C) zalałem drożdżami i fermentacja rozpoczęła się normalnie. Ostatnio przeglądając tu i ówdzie Internet trafiłem na proces fermentacji pilsa, a dokładnie to że należy fermentować w temperaturze 8-14 C. To przypomniało mi, że "No tak przecież pils to piwo dolnej fermentacji" więc zniosłem fermentor do piwnicy gdzie temperatura spadła do równych 14 C(było to 2 dni temu). Wczoraj poszedłem sprawdzić jak się piwko miewa, z dziwiło mnie że trochę się uspokoiło ale stwierdziłem działać, działa to zostawiam. Jednak dzisiaj z przykrością stwierdziłem, że fermentacja ustała. Nie wiem co robić? Wcześniej robiłem tak Golden Californian Leager że dwa dni później zmniejszyłem temperaturę z 20 C do 14 C i było wszystko dobrze. Nie ukrywam przydałaby się rada kogoś doświadczonego bardziej ode mnie. Dodam jeszcze kilka wydaje mi się informacji: Zgodnie z instrukcją na opakowaniu fermentacja powinna się odbywać w temp. pokojowej. Używałem ekstraktu jasnego od WES-u Początkowe BLG 11,5 Z góry dziękuję Edited October 22, 2020 by JJP Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted October 22, 2020 Share Posted October 22, 2020 Generalnie nie obniżamy drożdżom temperatury podczas fermentacji. Pils, owszem, to lager i wymaga fermentacji w temp lagerowych. Z tym że do tego potrzebujesz odpowiednich drożdży - lagerowych. Jakie dałeś drożdże? Jeśli drożdże do ale to po prostu poszły spać albo już wszystko przefermentowały. Zadane do 20C drożdże podniosły sobie temperaturę i już wszystko przefermentowały. Zmierz ekstrakt. Nie ma ogólnych drożdży piwnych tak że wrzucasz i robisz lagera, a to ale. Każdy szczep jest nieco inny i wymaga innego obycia się z nim. Są pewne ogólne zasady i podział na fermentację górna i dolną jednak zawsze to drożdże decydują jak je trzeba fermentować a nie to jak się nazywa brewkit. JJP 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted October 22, 2020 Share Posted October 22, 2020 25 minut temu, JJP napisał: Brzeczkę (20 C) zalałem drożdżami i fermentacja rozpoczęła się normalnie. W tej temperaturze 11,5 blg, drożdże mogły już przejeść. Jaki masz ekstrakt w tej chwili? Jakie to drożdże? 27 minut temu, JJP napisał: więc zniosłem fermentor do piwnicy gdzie temperatura spadła do równych 14 C(było to 2 dni temu) Czyli złamałeś kardynalną zasadę nieobniżania temperatury w czasie fermentacji. Do poczytania http://www.beerfreak.pl/dekalog-fermentacji-piwa-domowego/ Teraz niewiele zrobisz, ale ja bym przeniósł do ciepłego na przynajmniej tydzień. JJP 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JJP Posted October 22, 2020 Author Share Posted October 22, 2020 (edited) Właśnie zmierzyłem i BLG wynosi 4, czyli teoretycznie tyle ile powinno wynosić końcowo. Czyli chyba przefermentowało. Teraz nasuwa mi się pytanie co dalej zostawić na cichą i potrzymać i jak tak to na ile a jak nie to rozlew? Dziękuje za radę powyżej, odnośnie drożdży wezmę sobie w dzienniczku zapisze 🙂. tylko niestety te drożdże to noname-y (zestawowe). Poza kodem cyfrowym to nic więcej (z ciekawości wrzuciłem ten kod w neta i nic). Edited October 22, 2020 by JJP Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted October 22, 2020 Share Posted October 22, 2020 5 minut temu, JJP napisał: Teraz nasuwa mi się pytanie co dalej zostawić na cichą i potrzymać i jak tak to na ile a jak nie to rozlew? Zostaw w ciepłym jeszcze z tydzień i rozlewaj. JJP 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JJP Posted October 22, 2020 Author Share Posted October 22, 2020 Dzięki bardzo, zrobię tak jak mówisz😃 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.