Jump to content
Sign in to follow this  
bielaq

Zaklepana rurka miedziana jako gilza

Recommended Posts

Hej, 

Pytanie jak w temacie. Stosował ktoś? Zastanawia mnie możliwość umycia tego tworu. Mogę go jeszcze rozgiąć umyć i zaklepać ponownie. Ewentualnie odciąć koniec przeczyścić w środku (nie wiem czym) i ponownie zaklepać. Docelowo nie wiem jakby to myć. Jeśli chodzi o sterylność to w teorii można wygotować. Wrzucić do piekarnika.

 

Czy pomiar temperatury wewnątrz piwa będzie miał jakiś istotny wpływ na efekt końcowy?

 

IMG_20201022_143220.jpg

IMG_20201022_143212.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla mnie ta końcówka wygląda kiepsko. Lepiej chyba zalutować. Ja kupiłem na aliexpress z nierdzewki. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak już masz składniki to utnij równo pośrodku tego wywijasa, przyklep delikatnie do równego i zlutuj. w zupełności wystarczy i da rade tego używać. O myciu w środku zapomnij, tak jak kolega pisze, a jedynie pomyśl może nad pasta termoprzewodzącą, będzie mniejsza bezwładność a tym samym dokładniej.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi. Zdecyduje się raczej na gotowca z chin jako, że nie mam czym tego polutować.

 

Po kolejnej warce widzę, że przyklejanie czujnika do boku fermentora wywołuje u mnie wątpliwości co do tego czego ja właściwie mierzę temperaturę i czy położenie czujnika względem drzwi lodówki nie zaburza odczytu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 minut temu, bielaq napisał:

Dzięki za odpowiedzi. Zdecyduje się raczej na gotowca z chin jako, że nie mam czym tego polutować.

 

Po kolejnej warce widzę, że przyklejanie czujnika do boku fermentora wywołuje u mnie wątpliwości co do tego czego ja właściwie mierzę temperaturę i czy położenie czujnika względem drzwi lodówki nie zaburza odczytu.

Przyklej na czujnik jakąś izolację ( kawałek karimaty, pianki)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, bielaq napisał:

Po kolejnej warce widzę, że przyklejanie czujnika do boku fermentora wywołuje u mnie wątpliwości co do tego czego ja właściwie mierzę temperaturę i czy położenie czujnika względem drzwi lodówki nie zaburza odczytu.

Tak jak @anteks napisał przyklej kawałek izolacji na czujnik i będzie git. Mierzyłem i różnica pomiędzy zanurzoną sondą, a przyklejonym czujnikiem jest prawie żadna. Zanurzyłem czujnik, bo mam krótki kabel do czujnika jest mi tak wygodniej wyjmować fermentor z lodówki, bo nie muszę odklejać czujnika, tylko go wyciągam. Cztery lata jechałem na przyklejonym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam przyklejoną izolację na czujnik - po prostu nie mam osobistego porównania tych temperatur i dlatego się waham. Za każdym razem zastanawiam się czy sonda jest prawidłowo przyklejona(mam mniej więcej w połowie wysokości bliżej ścianki bocznej i drzwi lodówki) i muszę bawić później w usuwanie taśmy. Możliwe że sonda pokaże mi, że różnicy specjalnie nie zobaczę, ale wyjmowanie fermentora i szykowanie go za każdym razem mogłoby być rzeczywiście wygodniejsze - nie pomyślałem o tym wczęsniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja kupiłem taką gilzę jak panowie wyżej zasugerowali, wywierciłem dziurę w pokrywie, zauszczelkowałem i wpuściłem w nią sondę. Działa bez zarzutu, choć jakieś tam różnice w temperaturze widzę między krawędzią fermentora a sondą (sonda jest w 1/3 odległości od krawędzi, czytałem że lepiej jej na środku nie umieszczać). No i ciekłokrystaliczny, naklejany termometr pokazuje zawsze niższe temperatury, ale to pewnie wina tego że nie jest zaizolowany, a lodówka mi służy za komorę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Mateusz Stelmaszczyk napisał:

czytałem że lepiej jej na środku nie umieszczać

A jakiś powód?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, koval_blazej napisał:

A jakiś powód?

Ze względu na "czas reakcji". W czasie np. chłodzenia od krawędzi wiadra chłodzi (grzeje)się szybciej niż w środku przy gilzie i wahania temperatury są większe. Przy bardzo burzliwej fermentacji nie ma problemu, bo brzeczka się ładnie sama miesza, ale jak zwalnia to już widać bardziej ten efekt.  Po prostu jest większa bezwładność pomiaru. Ale jest na to sposób. Ustawić mniejszą histerezę. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, to ma sens. Ja mam równiutko po środku, ale sterowanie odbywa się temperaturą lodówki, a dopiero ta jest wyliczana na podstawie temp. brzeczki, więc to też ma mniejsze znaczenie, bo nie schładza tak gwałtownie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A wypełniacie tą gilzę pastą termoprzewodząco jak pisał Radi_wroc czy poprostu wrzucacie do gilzy a potem przez dziurę w pokrywie? Jeżeli tylko wrzucacie to czy od góry nie bedzie się dostawać zimniejsze powietrze z lodówki i wynik nie będzie zaniżony czy przewód od czujnika jest na tyle ciasno że nie ma z tym problemu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te które mam mają tą plastikową nakrętkę z uszczelnieniem wokół kabla, więc żadne powietrze się nie dostaje, zresztą czujnik nie ma wiele luzu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.