JanŁaski 0 Posted October 22, 2020 Witam wszystkich adeptów piwnego rzemiosła. Jestem po butelkowaniu pierwszej warki z brewkitu. W ramach rozwoju, chciałbym teraz przeprowadzić warzenie z zacieraniem. Wrodzona oszczędność każe jednak od razu zrobić zakupy na kilka warek. Postanowiłem, ze będą to piwa: pszeniczne, świąteczne i session IPA. Zacząłem więc szukać receptur, przy czym najbardziej newralgicznym punktem wydaje się piwo świąteczne. Przepis na pszeniczne znalazłem taki: https://wiki.piwo.org/Hefe-Weizen,_Sławomir_Franaszek_(Franekkkk) Doświadczony piwnie znajomy twierdzi, ze do fermentowania piwa świątecznego z dodatkiem cynamonu należy użyć gęstwy. Czy to prawda? Jeżeli tak, to czy gęstwa drożdżowa po piwie pszenicznym się do tego nada?. Jeżeli gęstwa po piwie pszenicznym, to czy w ponizszym przepisie coś należałoby zmienić? Trzecie piwo, które chciałbym zrobić z zakupionych surowców to session IPA na samym słodzie pale ale: Czy coś z moich planów koledzy i koleżanki by skorygowali? Dziękuję za wszystkie sugestie! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Juniorek 45 Posted October 22, 2020 Session IPA polecam co zrobić po jak najmniejszej lini oporu. 95% pilzneński 5% carapils zacieranie 66* 40min 72* 20min 78 filtracja. chmiel tylko na goryczkę polecam IUNGA. Przefermrntuj dobrze przed rozlewem dodaj ulubiony chmiel na cicha w ilości najlepiej minimum 10g/1l. Citra mosaic Amarillo u mnie zrobiło mega robote w ilości 50/50/50 na 15l piwa 1 JanŁaski reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
JanŁaski 0 Posted October 22, 2020 1 minutę temu, Juniorek napisał: Session IPA polecam co zrobić po jak najmniejszej lini oporu. 95% pilzneński 5% carapils zacieranie 66* 40min 72* 20min 78 filtracja. chmiel tylko na goryczkę polecam IUNGA. Przefermrntuj dobrze przed rozlewem dodaj ulubiony chmiel na cicha w ilości najlepiej minimum 10g/1l. Citra mosaic Amarillo u mnie zrobiło mega robote w ilości 50/50/50 na 15l piwa Dzięki! Ciekawostka - znak stopnia można wprowadzić, wciskając alt i 0176 na klawiaturze numerycznej po prawo.(°) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Juniorek 45 Posted October 22, 2020 Pisalem To z telefonu 1 JanŁaski reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
smola 28 Posted October 22, 2020 10 godzin temu, JanŁaski napisał: Ciekawostka - znak stopnia można wprowadzić, wciskając alt i 0176 na klawiaturze numerycznej po prawo.(°) Ciekawostka, nie trzeba. Wystarczy wcisnąć * i po niej duże C, a po zatwierdzeniu posta otrzymasz °C Quote Share this post Link to post Share on other sites
primordial 1 Posted October 23, 2020 Inna ciekawostka to fakt, że przynajmniej na części telefonów jest znak "°" - przynajmniej na obydwóch moich telefonach go mam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Juniorek 45 Posted October 23, 2020 Wybaczcie Panowie najwidoczniej iphone tego nie ma lub nie widziałem tego. Ale takie pytanie do was, czy o to chodzi w tym temacie? Czy to jakieś forum „informatyczne” czy o tym jak robić piwo, dobre piwo? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Suchejroo 107 Posted October 24, 2020 11 godzin temu, Juniorek napisał: Wybaczcie Panowie najwidoczniej iphone tego nie ma lub nie widziałem tego. Ale takie pytanie do was, czy o to chodzi w tym temacie? Czy to jakieś forum „informatyczne” czy o tym jak robić piwo, dobre piwo? Niee, tamta dyskusja w ogóle była bez sensu, nie przejmuj sie Quote Share this post Link to post Share on other sites
rust 0 Posted October 30, 2020 (edited) Prośba o poradę. Mam na fermentacji stouta, które postanowiłem w części przerobić na piwko świąteczne. Chcę dodać aromaty piernikowe, pytanie czy i jak to zrobić na tym etapie? Z tego co czytam to dodaje się przyprawy lub dodatki na etapie warzenia. Ja to mam już za sobą, ale może coś na cichą? Jak myślicie? Może zrobić oddzielnie jakiś ekstrakt z przypraw, albo dodatków i dolać na kilka ostatnich dni? A może jakieś gotowe ekstrakty/ syropy odpowiednio rozwodnione? Macie jakieś przemyślenia? Docelowo chcę na to przeznaczyć max 10L. Edit: A może kawa piernikowa? Edited October 30, 2020 by rust Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 281 1 Items Posted October 30, 2020 5 minut temu, rust napisał: Prośba o poradę. Mam na fermentacji stouta, które postanowiłem w części przerobić na piwko świąteczne. Chcę dodać aromaty piernikowe, pytanie czy i jak to zrobić na tym etapie? Z tego co czytam to dodaje się przyprawy lub dodatki na etapie warzenia. Ja to mam już za sobą, ale może coś na cichą? Jak myślicie? Może zrobić oddzielnie jakiś ekstrakt z przypraw, albo dodatków i dolać na kilka ostatnich dni? A może jakieś gotowe ekstrakty/ syropy odpowiednio rozwodnione? Macie jakieś przemyślenia? Docelowo chcę na to przeznaczyć max 10L. Edit: A może kawa piernikowa? Można np. zamacerować w jakimś pasującym alkoholu (niewielka ilość, tyle, żeby przykryło) i dodać całość - tylko później dobrze odfiltrować, żeby coś z przypraw do butelek się nie dostało. Quote Share this post Link to post Share on other sites