Jump to content
JanŁaski

Piwo świąteczne

Recommended Posts

Witam wszystkich adeptów piwnego rzemiosła.

Jestem po butelkowaniu pierwszej warki z brewkitu. W ramach rozwoju, chciałbym teraz przeprowadzić warzenie z zacieraniem. Wrodzona oszczędność każe jednak od razu zrobić zakupy na kilka warek. Postanowiłem, ze będą to  piwa: pszeniczne, świąteczne i session IPA. Zacząłem więc szukać receptur, przy czym najbardziej newralgicznym punktem wydaje się piwo świąteczne. 

Przepis na pszeniczne znalazłem taki: 

https://wiki.piwo.org/Hefe-Weizen,_Sławomir_Franaszek_(Franekkkk)

Doświadczony piwnie znajomy twierdzi, ze do fermentowania piwa świątecznego z dodatkiem cynamonu należy użyć gęstwy. Czy to prawda? Jeżeli tak, to czy gęstwa drożdżowa po piwie pszenicznym się do tego nada?. Jeżeli gęstwa po piwie pszenicznym, to czy w ponizszym przepisie coś należałoby zmienić?

Trzecie piwo, które chciałbym zrobić z zakupionych surowców to session IPA na samym słodzie pale ale:

Czy coś z moich planów koledzy i koleżanki by skorygowali? 

Dziękuję za wszystkie sugestie!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Session IPA polecam co zrobić po jak najmniejszej lini oporu.

95% pilzneński 5% carapils zacieranie 66* 40min 72* 20min 78 filtracja.

chmiel tylko na goryczkę polecam IUNGA. Przefermrntuj dobrze przed rozlewem dodaj ulubiony chmiel na cicha w ilości najlepiej minimum 10g/1l. Citra mosaic Amarillo u mnie zrobiło mega robote w ilości 50/50/50 na 15l piwa ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Juniorek napisał:

Session IPA polecam co zrobić po jak najmniejszej lini oporu.

95% pilzneński 5% carapils zacieranie 66* 40min 72* 20min 78 filtracja.

chmiel tylko na goryczkę polecam IUNGA. Przefermrntuj dobrze przed rozlewem dodaj ulubiony chmiel na cicha w ilości najlepiej minimum 10g/1l. Citra mosaic Amarillo u mnie zrobiło mega robote w ilości 50/50/50 na 15l piwa ;) 

Dzięki! 

Ciekawostka - znak stopnia można wprowadzić, wciskając alt i 0176 na klawiaturze numerycznej po prawo.(°)

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, JanŁaski napisał:

Ciekawostka - znak stopnia można wprowadzić, wciskając alt i 0176 na klawiaturze numerycznej po prawo.(°)

Ciekawostka, nie trzeba. Wystarczy wcisnąć  * i po niej duże C, a po zatwierdzeniu posta otrzymasz °C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wybaczcie Panowie najwidoczniej iphone tego nie ma lub nie widziałem tego. Ale takie pytanie do was, czy o to chodzi w tym temacie? Czy to jakieś forum „informatyczne” czy o tym jak robić piwo, dobre piwo?

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 godzin temu, Juniorek napisał:

Wybaczcie Panowie najwidoczniej iphone tego nie ma lub nie widziałem tego. Ale takie pytanie do was, czy o to chodzi w tym temacie? Czy to jakieś forum „informatyczne” czy o tym jak robić piwo, dobre piwo?

Niee, tamta dyskusja w ogóle była bez sensu, nie przejmuj sie :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prośba o poradę. Mam na fermentacji stouta, które postanowiłem w części przerobić na piwko świąteczne. Chcę dodać aromaty piernikowe, pytanie czy i jak to zrobić na tym etapie? Z tego co czytam to dodaje się przyprawy lub dodatki na etapie warzenia. Ja to mam już za sobą, ale może coś na cichą? Jak myślicie? Może zrobić oddzielnie jakiś ekstrakt z przypraw, albo dodatków i dolać na kilka ostatnich dni? A może jakieś gotowe ekstrakty/ syropy odpowiednio rozwodnione? Macie jakieś przemyślenia?

 

Docelowo chcę na to przeznaczyć max 10L.

 

Edit: A może kawa piernikowa?

Edited by rust

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, rust napisał:

Prośba o poradę. Mam na fermentacji stouta, które postanowiłem w części przerobić na piwko świąteczne. Chcę dodać aromaty piernikowe, pytanie czy i jak to zrobić na tym etapie? Z tego co czytam to dodaje się przyprawy lub dodatki na etapie warzenia. Ja to mam już za sobą, ale może coś na cichą? Jak myślicie? Może zrobić oddzielnie jakiś ekstrakt z przypraw, albo dodatków i dolać na kilka ostatnich dni? A może jakieś gotowe ekstrakty/ syropy odpowiednio rozwodnione? Macie jakieś przemyślenia?

 

Docelowo chcę na to przeznaczyć max 10L.

 

Edit: A może kawa piernikowa?

 

Można np. zamacerować w jakimś pasującym alkoholu (niewielka ilość, tyle, żeby przykryło) i dodać całość - tylko później dobrze odfiltrować, żeby coś z przypraw do butelek się nie dostało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.